Συναγερμός στην Δυτική Μακεδονία για την πανώλη αιγοπροβάτων

5 Min Read

Λήψη έκτακτων μέτρων για να μην υπάρξει κρούσμα σε περιοχές της περιφέρειας

Σε κατάσταση συναγερμού για τον φόβο της εξάπλωσης της πανώλης αιγοπροβάτων είναι η Δυτική Μακεδονία, μετά τα έξι κρούσματα στον Δήμο Μετεώρων και το ένα στην Δημοτική Ενότητα Δομένικου του Δήμου Ελασσόνας. Η Ελλάδα ήταν απαλλαγμένη της νόσου, η οποία εμφανίσθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας στις 11 Ιουλίου 2024 στα παραπάνω μέρη. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα επικίνδυνη (για τα πρόβατα και τις αίγες) μεταδοτική ασθένεια και απαιτεί την λήψη άμεσων έκτακτων μέτρων. 

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ξεκίνησε εδώ και λίγες μέρες την πραγματοποίηση ενημερωτικών εκδηλώσεων σε κτηνοτρόφους σε διάφορες περιοχές. Η αρχή έγινε από τον Δήμο Σερβίων την περασμένη Παρασκευή και συνεχίζεται την Τρίτη 23/7 στην Κοζάνη (11:00 π.μ. στην Αίθουσα του Κοβεντάρειου), στην Πτολεμαΐδα (στις 12:00 μ. στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου) και στη Νεάπολη (στις 11:00 στο Αμφιθέατρο του Δημοτικού Καταστήματος) και την Τετάρτη 24/7 στο Βελβεντό (στις 11:00 π.μ. στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου).

Η νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο

Από την πρώτη στιγμή τόσο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όσο και οι κατά τόπους αρμόδιες αρχές, ξεκαθάρισαν ότι η νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Τα κύρια χαρακτηριστικά της όταν αυτή εμφανίζεται στα αιγοπρόβατα είναι:

  • υψηλός πυρετός
  • κατάπτωση και υπνηλία,
  • δύσπνοια και βήχας,
  • έντονες διάρροιες,
  • αλλοιώσεις με ορώδες υγρό γύρω από τα μάτια και τη μύτη,
  • έντονη σιελόρροια από το στόμα (εικόνα βρεγμένου προσώπου),
  • αλλοιώσεις μέσα στο στόμα (λευκές πλάκες στα ούλα και στο εσωτερικό των χειλιών)  και αιφνίδιοι μαζικοί θάνατοι.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η νόσος μεταδίδεται είτε με την στενή επαφή των υγιών με τα άρρωστα ζώα, είτε με άμεση επαφή με τις εκκρίσεις των άρρωστων ζώων (δάκρυα, σάλιο, ούρα, κόπρανα) και έμμεσα μέσω των μολυσμένων ζωοτροφών, της στρωμνής, των μηχανημάτων και των μέσων μεταφοράς των ζώων.

Μέτρα προστασίας

Για την προστασία του κοπαδιού τους οι κτηνοτρόφοι πρέπει να αποφεύγουν:

  • Την άμεση επαφή των ζώων τους με άλλα κοπάδια άγνωστου καθεστώτος.
  • Να δανείζονται και να δανείζουν ζώα, εργαλεία και οχήματα μεταφοράς ζώων από άλλες  εκτροφές. 
  • Τις παράνομες αγοραπωλησίες και παράνομες μετακινήσεις ζώων.
  • Επίσης, πρέπει να καθαρίζουν και να απολυμαίνουν τακτικά τους χώρους της εκτροφής τους και να  ελέγχουν καθημερινά το κοπάδι τους εξονυχιστικά, για την παρουσία άρρωστων ή ύποπτων ζώων.

Ξεκίνησαν οι έλεγχοι στην Θεσσαλία

Από την συνέντευξη τύπου του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Τσιάρα και του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα (φωτογραφία: trikalavoice)

Το πρωί της Δευτέρας δεκάδες κτηνίατροι από πολλά μέρη της χώρας που αποτελούν τα κλιμάκια ελέγχου που όρισε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ξεκίνησαν τους ελέγχους στην Θεσσαλία. Το σχέδιο συντονίζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας και στόχος είναι η επιδημιολογική επιτήρηση των κτηνοτροφικών μονάδων της Λάρισας και της ευρύτερης περιοχής.

Να σημειωθεί πως η Θεσσαλία έχει κηρυχθεί σε Κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας για τους επόμενους έξι μήνες. Ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρέτας δήλωσε πως η επιχείρηση που ξεκίνησε είναι «η μεγαλύτερη επιχείρηση που έχει γίνει ποτέ».

Η πανώλη των μηρυκαστικών, αρχικά εμφανίστηκε στην Π.Ε. Τρικάλων και εξαπλώθηκε και στην Π.Ε. Λάρισας και πλέον ο φόβος για εξάπλωση στις όμορες Περιφέρειες είναι ορατός.

Από Ρουμανία η εισαγωγή των μολυσμένων ζώων

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες και με δημοσίευμα του ιστότοπου «agrocapital», η εισαγωγή των μολυσμένων ζώων έγινε από την Ρουμανία. Η πληροφορία αυτή προέκυψε από τη σύσκεψη που έγινε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και εκεί αναφέρθηκε πως πολλές κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής είχαν προμηθευτεί ζώα από την εν λόγω μονάδα της Ρουμανίας. Η Ρουμανική Υπηρεσία Κτηνιατρικής και Ασφάλειας Τροφίμων εντόπισε στην κτηνοτροφική μονάδα, δυναμικότητας 49.091 ζώων, κρούσματα της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών και αποφάσισε την άμεση σφαγή όλων των ζώων. 

Στην Ελλάδα και στην περιοχή γύρω από τα κρούσματα έχουν δημιουργηθεί ζώνες ασφαλείας ακτίνας τριών χιλιομέτρων και ζώνη παρακολούθησης σε ακτίνα δέκα χιλιομέτρων. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, μέχρι σήμερα έχουν θανατωθεί περισσότερα από 2.000 αμνοερίφια και τα σφαγεία της Θεσσαλίας έχουν κλείσει. Ταυτόχρονα έχουν ληφθεί μέτρα για τον περιορισμό της κυκλοφορίας ανθρώπων, ζώων και οχημάτων ενώ η διακίνηση του γάλακτος συνεχίζεται ανεμπόδιστα με υψηλή παστερίωση.

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση