Συνάντηση Αμανατίδη με αγρότες και ιδιοκτήτες φορτηγών Σερβίων

4 Min Read

Πιθανότητα επίσκεψης Αυγενάκη στην Κοζάνη την επόμενη εβδομάδα

Με τους αγρότες που εδώ και λίγες μέρες έχουν αποκλείσει την είσοδο του διοικητηρίου της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στην ΖΕΠ και με τους ιδιοκτήτες των φορτηγών από την περιοχή Σερβίων που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της μειωμένης ζήτησης λιγνίτη, συναντήθηκε την Παρασκευή ο Περιφερειάρχης Γιώργος Αμανατίδης. Η συνάντηση έγινε στην ΖΕΠ με τους παρευρισκόμενους να κάνουν λόγο για μια συνάντηση «σε πολύ καλό κλίμα».

Όσον αφορά στη συνάντηση με τους αγρότες, ο κ. Αμανατίδης ενημέρωσε τους διαμαρτυρόμενους πως σε συνάντηση που είχε πριν λίγες μέρες με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μιχάλη Αυγενάκη ζητήθηκε να επισκεφθεί ο υπουργός την Δυτική Μακεδονία και να συναντηθεί με τους αγρότες. Σύμφωνα με τον κ. Αμανατίδη πιθανότατα η επίσκεψη αυτή να γίνει την επόμενη εβδομάδα αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από το πρόγραμμα του κ. Αυγενάκη.

Στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκε το θέμα του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης με τον Περιφερειάρχη να ενημερώνει τους αγρότες για το τι προβλέπει η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπολογίζει τα λίτρα ανά στρέμμα ή τα λίτρα ανά ζωικό κεφάλαιο και πως οι αγρότες μπορούν να διπλασιάσουν το ποσό επιστροφής. «Η συνάντηση έγινε σε θετικό κλίμα και έτσι θα συνεχίσουμε γιατί με τους αγρότες έχουμε κοινό στόχο και ενώνουμε τις δυνάμεις μας» ανέφερε ο κ. Αμανατίδης.

Όλα αυτά την ώρα που τα αγροτικά μπλόκα εξακολουθούν να υπάρχουν με τους αγρότες να έχουν το βλέμμα στο μεγάλο συλλαλητήριο της Αθήνας την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου. Στην Καστοριά το μεσημέρι της Παρασκευής, οι αγρότες έριξαν στην είσοδο του Διοικητηρίου της Περιφερειακής Ενότητας κοπριά. Λίγα χιλιόμετρα παραπέρα στο Δισπηλιό, το Τελωνείο εξακολουθεί να είναι αποκλεισμένο από τρακτέρ.

Πρόβλημα η μείωση ζήτησης λιγνίτη για τα φορτηγά

Στη συνάντηση με τους ιδιοκτήτες φορτηγών από την περιοχή των Σερβίων, τέθηκε το θέμα της μη ύπαρξης αντικειμένου αφού τα φορτηγά δεν μεταφέρουν πλέον λιγνίτη από το ορυχείο της ΜΕΤΕ στους ατμοηλεκτρικούς σταθμούς της ΔΕΗ. Σύμφωνα με τον κ. Αμανατίδη, σε συνάντηση που είχε με την Διοίκηση της ΔΕΗ η τελευταία ενημέρωσε πως «δεν είναι απαιτητή η μεταφορά λιγνίτη από το ορυχείο Προσηλίου. Απ΄ότι φαίνεται η ΔΕΗ θα διακόψει την συνεργασία με την εταιρεία καθώς δεν χρειάζονται ποσότητες λιγνίτη. Παρόλα αυτά με τους ιδιοκτήτες φορτηγών συζητήσαμε εναλλακτικούς τρόπους δραστηριότητας, τις οποίες βρήκαν ενδιαφέρουσες και θα προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση» πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης.

Επίκαιρη ερώτηση της Καλλιόπης Βέττα στην Βουλή

Το θέμα συζητήθηκε στην Βουλή την Παρασκευή μετά από επίκαιρη ερώτηση της Βουλεύτριας του ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης Καλλιόπης Βέττα. Η ίδια έθεσε στην υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου το πλήγμα που είχαν υποστεί οι ίδιοι τόσο από τα οφειλόμενα της ΛΑΡΚΟ όσο και από το κλείσιμο της γέφυρας Πολυφύτου πριν λίγο διάστημα.

Η κ. Σδούκου από την πλευρά της είπε πως πρόκειται για θέμα ιδιωτών που δεν μπορεί να εμπλακεί η πολιτεία και όσον αφορά στο ότι υπάρχουν εναλλακτικές για μεταφορά σε άλλους λιγνιτικούς σταθμούς απάντησε πως «ο λιγνίτης είναι ένα πολύ ακριβό καύσιμο πλέον και η μονάδα της Μελίτης είναι μη ανταγωνιστική και πρέπει να σκεφτόμαστε το όφελος όλων των πολιτών».

Η κ. Βέττα μίλησε για αδιαφορία της Κυβέρνησης στα προβλήματα που έχει προκαλέσει η βίαιη απολιγνιτοποίηση με την κ. Σδούκου να απαντά πως για την Δυτική Μακεδονία έχουν δημιουργηθεί ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία και προγράμματα.

Όλγα Τουφεγγοπούλουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση