Συνδυασμός “Ελπίδα”: “Παίζει”, κυριολεκτικά, με την υγεία των πολιτών ο κ. Καρυπίδης- Τραγικά τα αποτελέσματα της καθυστέρησης των έργων της Βεγορίτιδας και του Σουλού

3 Min Read


Επερώτηση για την επικινδυνότητα των νερών της λίμνης Βεγοιρίτιδας εξαιτίας της τραγικής καθυστέρησης υλοποίησης των έργων εξυγίανσης της, κατέθεσαν η επικεφαλής του Συνδυασμού «ΕΛΠΙΔΑ» Γεωργία Ζεμπιλιάδου και ο Περιφερειακός Σύμβουλος του συνδυασμού «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ» Γιάννης Κιοσσές (πατήστε εδώ για να διαβάσετε την επερώτηση)
Επερώτηση που έρχεται σε συνέχεια της πρόσφατης καταγγελίας του Συλλόγου προστασίας Βεγορίτιδας, η οποία κάνει λόγο για ύπαρξη επιβλαβών κυανοβακτηρίων στα νερά της λίμνης, όπου μεταξύ άλλων αναπτύσσονται δραστηριότητες αναψυχής (κολύμβηση κ.α.), αλλά και παραγωγικές (αλιεία).

Απ’ τα στοιχεία που υπάρχουν (κατατέθηκαν μαζί με την επερώτηση) φαίνεται να προκύπτουν σοβαρά ζητήματα για τη δημόσια υγεία και την σημαντική ποιοτική υποβάθμιση του οικοσυστήματος της λίμνης.

- Advertisement -

Ζητήματα που δημιούργησε η ολιγωρία της Περιφερειακής Αρχής του κ. Καρυπίδη, που αν και βρήκε τα έργα εξυγίανσης της λίμνης ενταγμένα και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, τα απένταξε και τα ξέχασε!

Συγκεκριμένα, λόγω της γνωστής ανικανότητας του Περιφερειάρχη και των αντιπεριφερειαρχών του, απεντάχθηκαν από το ΕΣΠΑ και ακυρώθηκαν έργα ώριμα και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση οικισμών της Εορδαίας και του Αμυνταίου που αφορούσαν στην εξυγίανση του ποταμού Σουλού και της Βεγορίτιδας.

Απεντάχθηκαν ακόμη και οι μελέτες που ήταν απαραίτητες για μεμονωμένα τμήματα των έργων αυτών.

Το χειρότερο είναι πως δεν τα ενέταξε καν στο νέο ΕΣΠΑ τρία χρόνια μετά την απένταξη τους!

Γι’ αυτό από το 2014 και μέχρι σήμερα τίποτε δεν έγινε για την προστασία της Βεγορίτιδας και του Σουλού.

Μέχρι τότε, το 2014, είχαν γίνει σημαντικές παρεμβάσεις για την επεξεργασία λυμάτων σε πόλεις και κωμοπόλεις που ξεκίνησαν από το 1997 μέχρι και το 2014, που προστάτευσαν τις λίμνες και τα ποτάμια μας και κατέταξαν τη Δυτική Μακεδονία στη 2η θέση της χώρας στις υποδομές για την προστασία των λιμνών και των ποταμών.

Η έλευση του κ. Καρυπίδη σταμάτησε, δυστυχώς αυτή την πορεία, με ολέθρια αποτελέσματα τόσο για το περιβάλλον όσο και για τους ανθρώπους.

Κι αυτό γιατί τα νερά της λίμνης εμφανίζουν σήμερα τοξικότητα λόγω της αύξησης των κυανοβακτηρίων, κάτι που δημιουργεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και οδήγησε αναγκαστικά σε προσωρινή άρση της καταλληλότητας της λίμνης για κολύμβηση.

Οι αρνητικές συνέπειες φυσικά είναι πάρα πολλές και τις αντιλαμβάνονται όλοι εκτός απ’ τον κ. Καρυπίδη και τους συνεργάτες του που εξακολουθούν να βλάπτουν τον τόπο με κάθε τρόπο.

Μοιραστείτε την είδηση