Συνεχίζει τον δρόμο προς την κλιματική ουδετερότητα η Κοζάνη

6 Min Read

Το Σήμα Αποστολής της ΕΕ παρέλαβε στις Βρυξέλλες ο Γιάννης Κοκκαλιάρης

Τον δρόμο της κλιματικής ουδετερότητας ως το 2030 συνεχίζει ο Δήμος Κοζάνης, ο οποίος από την Πέμπτη διαθέτει το Σήμα Αποστολής της ΕΕ για την συμμετοχή του στο δύσκολο εγχείρημα. Το Σήμα παρέλαβε στις Βρυξέλλες ο νέος Δήμαρχος Γιάννης Κοκκαλιάρης, κίνηση που σηματοδοτεί την συνέχιση της προσπάθειας που ξεκίνησε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή.

Ωστόσο, η προσπάθεια αυτή δεν έχει πείσει μέχρι σήμερα τους πολίτες της Κοζάνης, οι οποίοι ζητούν διευκρινίσεις για το τι «χειροπιαστό» θα υπάρξει από την συμμετοχή του Δήμου στην αποστολή και τα οφέλη που θα αποκομίσει. Ένας, λοιπόν, από τους στόχους της νέας Δημοτικής Αρχής θα είναι να πείσει τους πολίτες για το πρότζεκτ, το οποίο μέχρι σήμερα για να «τρέξει» έχει πληρωθεί από τα χρήματα των δημοτών.

Το σήμα «Αποστολής της ΕΕ» για την συμμετοχή του στην αποστολή των κλιματικά ουδέτερων πόλεων έως το 2030 παρέλαβε το πρωί της Πέμπτης στις Βρυξέλλες, ο νέος Δήμαρχος Κοζάνης Γιάννης Κοκκαλιάρης. Ο Δήμος Κοζάνης είναι ο ένας από τους συνολικά 33 Δήμους της Ευρώπης που κατάφεραν να συνεχίσουν τις δράσεις προς την κλιματική ουδετερότητα. Στην εκδήλωση το σήμα παρέλαβαν 23 Δήμαρχοι ενώ πριν λίγους μήνες προηγήθηκε η διάκριση των πρώτων δέκα δήμων.

Μαζί με τον Δήμο Κοζάνης από την Ελλάδα στην αποστολή συμμετέχουν οι δήμοι Ιωαννιτών, Καλαμάτας και Θεσσαλονίκης. Από την υπόλοιπη Ευρώπη συμμετέχουν η Χαϊδελβέργη (Γερμανία), το Λέβεν (Βέλγιο), οι πόλεις Έσπο, Λάχτι, Λάπεενραντα, Τάμπερε και Τούρκου (Φινλανδία), η Βαρκελώνη και η Σεβίλλη (Ισπανία), το Πετς (Ουγγαρία), το Μάλμο (Σουηδία), οι πόλεις Γκιμαράες και Λισαβόνα (Πορτογαλία), η Φλωρεντία και η Πάρμα (Ιταλία), η Μασσαλία και η Λυών (Γαλλία), η Λεμεσός (Κύπρος) και η Σμύρνη (Τουρκία).

Το Σήμα επιβραβεύει τα έργα των πόλεων για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2030 και έχει στόχο να διευκολύνει την πρόσβαση σε δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση για την επίτευξη του στόχου αυτού, ο οποίος αποτελεί μία από τις αποστολές της ΕΕ στο πλαίσιο του προγράμματος «Horizon». 

Το Σήμα Αποστολής της ΕΕ  απονεμήθηκε από την κ. Ιλιάνα Ιβάνοβα, Επίτροπο Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, παρουσία δημάρχων και εκπροσώπων των πόλεων, σε τελετή στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Έρευνας και Καινοτομίας, του μεγαλύτερου φόρουμ για το μέλλον της επιστήμης και της καινοτομίας στην Ευρώπη και τη συλλογική εύρεση λύσεων μαζί με τους πολίτες και τα ενδιαφερόμενα μέρη.

«Θα ήθελα να συγχαρώ και τις 23 πόλεις για την επιτυχία τους! Το Σήμα αποτελεί αναγνώριση της σκληρής δουλειάς σας και της δέσμευσής σας να καταστήσετε τις πόλεις σας κλιματικά ουδέτερες και να βελτιώσετε τους τόπους όπου ζούμε. Ανυπομονώ να δω τα έργα που αναπτύσσετε στην πορεία σας για μια πιο ανταγωνιστική, πιο πράσινη και πιο δίκαιη Ευρώπη. Θα συνεχίσουμε να σας στηρίζουμε σε αυτό το ταξίδι» είπε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία της η Επίτροπος Ιβάνοβα.

Το Σήμα αναγνωρίζει τις επιτυχημένες δράσεις των πόλεων για την ανάπτυξη στρατηγικής για το κλίμα, οι οποίες περιγράφουν το συνολικό όραμα για κλιματική ουδετερότητα και περιλαμβάνουν σχέδιο δράσης, καθώς και επενδυτική στρατηγική. Οι πόλεις δημιουργούν από κοινού τις συμβάσεις πόλης για το κλίμα με τοπικούς ενδιαφερόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένου του ιδιωτικού τομέα και των πολιτών.

Η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ανακοίνωσαν την Πέμπτη πως θα παρέχουν στις πόλεις που συμμετέχουν στην προσπάθεια κλιματικής ουδετερότητας, υπηρεσίες χρηματοοικονομικών συμβουλών, ιδίως σε εκείνες στις οποίες έχει απονεμηθεί το σήμα αποστολής. Οι υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της ευρωπαϊκής τοπικής ενεργειακής βοήθειας (ELENA) και της κοινής βοήθειας για τη στήριξη έργων στις ευρωπαϊκές περιφέρειες (JASPERS), συμπληρώνονται κατά περίπου 19 εκατ. Ευρώ, τα οποία θα είναι προσβάσιμα για τις πόλεις των αποστολών μέσω ενός κεντρικού σημείου επαφής στην ΕΤΕπ. Η συμφωνία αυτή θα εφαρμοστεί στην επικείμενη τροποποίηση του προγράμματος εργασίας του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη» για το 2024.

Εντός του 2024, η Επιτροπή θα εγκαινιάσει έναν «Κόμβο της Αποστολής Πόλεων». Η πρωτοβουλία αυτή θα βοηθήσει τις πόλεις που έχουν λάβει το σήμα αποστολής να προετοιμάσουν έργα για επενδύσεις, θα τους προσφέρει ουδέτερες συμβουλές σχετικά με τις βέλτιστες χρηματοδοτικές λύσεις σε στενή συνεργασία με τις υφιστάμενες συμβουλευτικές υπηρεσίες και θα τις φέρει σε επαφή με επενδυτές. Ο Κόμβος Πρωτευούσης θα πρέπει επίσης να μετουσιώσει τις επενδυτικές στρατηγικές των πόλεων σε μια συγκεκριμένη σειρά αναγκών για προϊόντα και υπηρεσίες ανά τομέα, προκειμένου η βιομηχανία να αξιολογήσει καλύτερα τη ζήτηση και οι μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις στην ΕΕ να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους.

Σειρά τώρα έχει η προσπάθεια του Δήμου Κοζάνης να «πείσει» τους δημότες για τα οφέλη του εγχειρήματος αφού μέχρι σήμερα κάτι τέτοιο δεν έχει επιτευχθεί.

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση