Συνεχίζονται οι κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις για το κλείσιμο της γέφυρας

3 Min Read

Ακόμη μια κοινοβουλευτική παρέμβαση για το κλείσιμο της Υψηλής Γέφυρας Σερβίων, έγινε από το ΚΚΕ και τον βουλευτή Λεωνίδα Στολτίδη. Σε ερώτησή του προς τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, επισημαίνει τα προβλήματα αυξημένου κόστους μεταφοράς προϊόντων και εφοδιασμού στους επαγγελματίες Βελβεντού και Σερβίων και σε όλη την κοινωνία της περιοχής που επηρεάζεται από το κλείσιμο της γέφυρας.

«Με όλη αυτή την κατάσταση είναι δικαιολογημένη η αναστάτωση ιδιαίτερα των κατοίκων των δήμων Σερβίων, Βελβεντού που αγωνιούν για το πως θα τα βγάλουν πέρα, αφού στην ήδη επιβαρυμένη καθημερινότητά τους, εξαιτίας της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής, προστίθενται νέα προβλήματα μετακίνησης, διανύοντας μεγαλύτερες αποστάσεις από και προς την εργασία τους, το σχολείο, για την κάλυψη των εφοδιαστικών αναγκών κλπ, ενώ ακόμη πιο δύσκολη θα είναι η άμεση πρόσβαση σε Νοσοκομείο» επισημαίνει ο κ. Στολτίδης στην κοινοβουλευτική του ερώτηση.

Ταυτόχρονα, αναφέρει τη μη συντήρηση της γέφυρας από την στιγμή που κατασκευάστηκε (1975) και την μοναδική της επιθεώρηση το 1995 μετά τον σεισμό του Μαϊου. «Χαρακτηριστικό επίσης για το “ενδιαφέρον ” του κράτους είναι ότι αγνοούνταν έως το 2022 τα σχέδια και οι μελέτες κατασκευής της γέφυρας, χωρίς τα οποία δεν μπορούσε να προχωρήσει μελέτη αποκατάστασης της φέρουσας ικανότητάς της, αφού από το 2012 υπήρξαν εμφανείς φθορές και το 2020 διαπιστώθηκαν σοβαρές ζημιές που έχριζαν άμεσης επισκευής σύμφωνα με προτάσεις επιστημόνων. Από τότε χάθηκε όμως πολύτιμος  χρόνος με το πιγκ πογκ των ευθυνών μεταξύ Υπουργείου και Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, σε αντίθεση με τις fast-track διαδικασίες για πράσινες επενδύσεις και όχι μόνο, χάριν των κερδών των μονοπωλιακών ομίλων» προσθέτει.

Ο κ. Στολτίδης, επιρρίπτει διαχρονικές ευθύνες στις κυβερνήσεις της χώρας που δεν φρόντισαν να στελεχώσουν με επαρκές εξειδικευμένο προσωπικό τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, προκειμένου να επιβλέπουν και να συντηρούν το οδικό δίκτυο. «Οι ευθύνες είναι διαχρονικές και όλων των κυβερνήσεων, γιατί δεν είναι στις ιεραρχήσεις και στις προτεραιότητές τους οι ανάγκες των πολλών, όπως αποδείχθηκε με τραγικό τρόπο. Είναι η ίδια η  πολιτική της Ε.Ε., που στήριξαν και στηρίζουν όλα τα αστικά κόμματα και οι περιφερειακές  αρχές» αναφέρει ο βουλευτής του ΚΚΕ Α΄Θεσσαλονίκης.

Τέλος, ζητά από τον υπουργό Εσωτερικών για το τι κινήσεις πρόκειται να κάνει η Κυβέρνηση προκειμένου να ελεγχθεί και η γέφυρα Ρυμνίου, η οποία αυτή τη στιγμή δέχεται τον κυκλοφοριακό φόρτο ως εναλλακτική διαδρομής.

 

Θένια Βασιλειάδου

Μοιραστείτε την είδηση