Συνεργασία των ΕΒΕ Κοζάνης και Αθηνών για την αναδόμηση της εθνικής οικονομίας

7 Min Read

Προβληματισμός, απογοήτευση και θυμός από τους επιχειρηματίες για τη Δίκαιη Μετάβαση

Στην Κοζάνη βρέθηκε ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) και υποψήφιος Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, κ. Ιωάννης Μπρατάκος, στο πλαίσιο της περιοδείας του. Στην περιοχή συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Κοζάνης, κ. Ιωάννη Μητλιάγκα, και μέλη της διοίκησης του τοπικού επιμελητηρίου.

Ο κ. Μπρατάκος, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, τόνισε την ισχυρή του πεποίθηση για τη σημασία των συνεργασιών μεταξύ των επιμελητηρίων και των διοικήσεών τους. «Πιστεύω πολύ στις συνέργειες που μπορούν να έχουν τα επιμελητήρια και οι διοικήσεις μεταξύ τους», είπε και υπογράμμισε ότι σκοπός του είναι η δημιουργία ολοκληρωμένων σχεδίων για την αλλαγή και βελτίωση του παραγωγικού μοντέλου σε κάθε νομό της χώρας. «Θέλουμε να δημιουργήσουμε τη “λευκή Βίβλο”, που θα πρέπει να προτείνουμε στην κυβέρνηση για την αναδόμηση της εθνικής οικονομίας και την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον νομό Κοζάνης, υπογραμμίζοντας ότι «έχει να κερδίσει πολλά από αυτές τις συνέργειες» και διαβεβαίωσε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε η «δίκαιη μετάβαση» για την περιοχή να έχει αποτελέσματα. Δήλωσε επίσης ότι το ΕΒΕΑ διαθέτει ήδη σχέδιο, ιδέες και προτάσεις για την επίτευξη αυτών των στόχων.

Από την πλευρά του, ο κ. Μητλιάγκας υπογράμμισε την ανάγκη η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας να υποστηρίξει τα περιφερειακά επιμελητήρια, και ειδικότερα τα μικρότερα επιμελητήρια της χώρας. «Ασπάζομαι τη λογική των ολοκληρωμένων σχεδίων παραγωγικής ανασυγκρότησης ανά νομό», σημείωσε ο κ. Μητλιάγκας, ενώ εξέφρασε τον προβληματισμό των επιχειρηματιών της περιοχής για την πορεία και τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, οι οποίες έχουν προκαλέσει απογοήτευση και θυμό στην τοπική επιχειρηματική κοινότητα. Όπως ανέφερε, «υπήρξε ένα μεγάλο χρονικό κενό που έδιωξε τον κόσμο από την περιοχή, με αποτέλεσμα να έχει συρρικνωθεί ο τζίρος», καθώς η Κοζάνη δεν είναι μια περιοχή που βασίζεται στον τουρισμό.

Ο κ. Μητλιάγκας ζήτησε από το ΕΒΕΑ να προσφέρει την τεχνογνωσία του αλλά και υποστήριξη στις δράσεις που αφορούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αναγνωρίζοντας τη σημαντικότητα της συνεργασίας με το μεγαλύτερο επιμελητήριο της χώρας για την επιτυχή υλοποίηση των αναπτυξιακών δράσεων. «Όλες οι παρεμβάσεις, οι οποίες είναι σημαντικές και έχουν σχεδιαστεί, έχουν κάποιο χρόνο να ωριμάσουν. Υπάρχει ένα τεράστιο κενό και θεωρώ ότι εδώ μπορεί να μας δώσει τεχνογνωσία το επιμελητήριο της Αθήνας που είναι το μεγαλύτερο της χώρας, ώστε να δώσουμε έμφαση στις δράσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις». Παράλληλα, ανέφερε το μνημόνιο συνεργασίας του ΕΒΕΑ με την Attica Bank, το οποίο έχει ως στόχο την υποστήριξη μικροπιστώσεων, και επεσήμανε πως θα ήθελε κάτι αντίστοιχο για την περιοχή της Κοζάνης.

«Αυτό που λείπει από την περιοχή και ίσως το ΕΒΕΑ να είναι ο καταλύτης για την αλλαγή είναι οι αρνητικές εξελίξεις με την έλευση μεγάλων επενδύσεων στην περιοχή», είπε ο κ. Μητλιάγκας, προσθέτοντας ότι ο ρόλος του ΕΒΕΑ είναι κομβικός για να μπορέσουν από κοινού να προχωρήσουν τις επενδυτικές προσπάθειες. «Η περιοχή έχοντας βαθιά κουλτούρα σε βαριά βιομηχανία, είναι πολύ θετική και χρειάζεται μια μεγάλη επένδυση για να ανακάμψει», τόνισε.

Με τη σειρά του ο κ. Μπρατάκος ανέφερε ότι δεν ήρθε στην Κοζάνη με «μαγικές λύσεις», αλλά για να συζητήσει και να συνεργαστεί με τη διοίκηση του ΕΒΕ Κοζάνης. «Με την εμπειρία, τις ιδέες και τις προτάσεις μας, θα προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τα πράγματα ώστε η Κοζάνη να αποτελέσει έναν νομό που η επιχειρηματικότητα θα μπορέσει να ανθίσει, στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης και της δίκαιης μετάβασης», τόνισε ο ίδιος. Επιπλέον, εξέφρασε την πρόθεση να εξετάσει τη δυνατότητα εφαρμογής προγραμμάτων μικροπιστώσεων και επενδύσεων σε νεοφυείς επιχειρήσεις, νέες τεχνολογίες και τεχνολογίες αιχμής με καινοτόμες λύσεις όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η έξυπνη γεωργία και οι εναλλακτικές μορφές πρωτογενούς ανάπτυξης.

Ο κ. Μπρατάκος επεσήμανε πως είναι σημαντικό να αναπτυχθούν εναλλακτικά μοντέλα επιχειρηματικότητας και να εξετάσουν τις δυνατότητες εφαρμογής νέων καινοτόμων τεχνολογιών στην περιοχή, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα και η ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.

Μετά τη συνάντηση με τον κ. Μητλιάγκα, ο κ. Μπρατάκος συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργο Αμανατίδη, για να ενημερωθεί σχετικά με την κατάσταση στην περιοχή και να δουν από κοινού, στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο επιμελητηρίων, πώς μπορούν να προχωρήσουν σε κοινές δράσεις με την τοπική αυτοδιοίκηση και την πολιτεία. Συζητήθηκαν τα μεγάλα ζητήματα της επιχειρηματικότητας σε Περιφερειακό αλλά και Πανελλαδικό επίπεδο, ο ρόλος των Επιμελητηρίων και η ενίσχυση και αναβάθμισή τους. Παράλληλα ο κ. Αμανατίδης παρουσίασε το πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί από την Περιφερειακή Αρχή τόσο σε θέματα χρηματοδοτικών προγραμμάτων όσο και για την αντιμετώπιση εμποδίων και καθυστερήσεων στην εξέλιξη επενδυτικών προτάσεων και έργων.

Όσον αφορά τις εκλογές για την προεδρία της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, ο κ. Μπρατάκος σημείωσε ότι αν εκλεγεί, σκοπεύει να ενισχύσει τη λειτουργία της Ένωσης, προχωρώντας στην εφαρμογή του Συμβουλίου των Τομέων, πέρα από τη Διοικητική Επιτροπή. Εξήγησε ότι το Συμβούλιο αυτό θα λειτουργεί ως «σκιώδης» κυβέρνηση, δίνοντας τη δυνατότητα σε περισσότερους πρόεδρους και στελέχη των επιμελητηρίων να συμμετέχουν ενεργά στη λήψη αποφάσεων. «Η επιτυχία στην επιχειρηματικότητα αποτελεί τη βάση για την ανάπτυξη του τόπου. Η δημιουργία πλούτου από τις επιχειρήσεις βοηθάει την εθνική μας οικονομία και όλα αυτά καταλήγουν στην κοινωνία», κατέληξε ο κ. Μπρατάκος.

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση