Τα… απόνερα του ΔΗΠΕΘΕ «τάραξαν» την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας – Γ. Κιοσές: Στην ουσία τους δίνουμε 45.000 ευρώ για 20 μέρες

3 Min Read

Τα… απόνερα της καθυστερημένης επιλογής καλλιτεχνικού διευθυντή από πλευράς του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης απασχόλησαν τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, από την οποία πέρασε την Τετάρτη το θέμα της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού, Περιφέρειας, Δήμου Κοζάνης και ΔΗΠΕΘΕ και της ένταξης του ποσού χρηματοδότησης στον τοπικό πόρο.

Συγκεκριμένα, τόσο ο περιφερειακός σύμβουλος της συμπολίτευσης Γιάννης Κιοσές, όσο και η περιφερειακή σύμβουλος της παράταξης Καρυπίδη, Μαρία Καρυπίδου, ρώτησαν την εισηγήτρια του θέματος Αντιπεριφερειάρχη Κατερίνα Δαδαμόγια αν το ποσό των 45.000 ευρώ, με το οποίο ενισχύει η Περιφέρεια το ΔΗΠΕΘΕ, αφορούν σε δράσεις που έχουν ήδη γίνει, εφόσον η προγραμματική, που θα υπογραφεί αυτές τις μέρες, λήγει στις 31 Δεκεμβρίου.

«Στην ουσία τους δίνουμε 45.000 ευρώ για 20 μέρες, προκειμένου να καλύψουν δράσεις που έχουν ήδη κάνει;» ρώτησε ο κ. Κιοσές, για να λάβει την απάντηση από την κ. Δαδαμόγια ότι «στόχος είναι η ενίσχυση του ΔΗΠΕΘΕ. Εφόσον είναι εντάξει με τις υποχρεώσεις του, δικαιούται το συγκεκριμένο ποσό. Όλη τη χρονιά λειτουργούσε με βάση της συγκεκριμένη σύμβαση». «Δεν αμφισβήτησα τις προθέσεις. Η ερώτησή μου δε απαντήθηκε. Η χρηματοδότηση αφορά σε πεπραγμένα; Πως το ΔΗΠΕΘΕ είχε εκ προοιμίου υπολογίσει το ποσό;» ανταπάντησε ο Γιάννης Κιοσές που τελικά ψήφισε λευκό. Την ίδια ερώτηση έκανε και η Μαρία Καρυπίδου, η οποία ψήφισε, επίσης, λευκό.

Από την Οικονομική Επιτροπή πέρασε τελικά κατά πλειοψηφία και η ένταξη στον τοπικό πόρο, αλλά και το σχέδιο και οι όροι της προγραμματικής.

Τι είχε προηγηθεί

Η αστάθεια που προηγήθηκε στο ΔΗΠΕΘΕ όλο το προηγούμενο διάστημα δημιούργησε κλυδωνισμούς στις σχέσεις των εταίρων της προγραμματικής. Να θυμίσουμε ότι τον περασμένο Μάρτιο ο τότε Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Κοζάνης Γρηγόρης Τσιούμαρης, φανερά προβληματισμένος από τις αναφορές του προέδρου του ΔΗΠΕΘΕ Νίκου Κέφαλου για διασπάθιση δημοσίου χρήματος επί καλλιτεχνικής διεύθυνσης Λευτέρη Γιοβανίδη, είχε ζητήσει την αναβολή της έγκρισης χρηματοδότησης.

«Είναι υποχρέωσή μας να συμμετέχουμε στην προγραμματική σύμβαση. Θα παρακαλούσα, ωστόσο, να το αποσύρουμε και να το φέρουμε σε επόμενη συνεδρίαση, καθώς υπάρχει δημοσίευση στην οποία ο ίδιος ο κύριος Κέφαλος κάθεται και μιλάει για πιθανή διασπάθιση δημόσιου χρήματος και καταλήγει ότι οφείλουν να κατατεθούν όλα τα στοιχεία στον οικονομικό εισαγγελέα, προκειμένου να διερευνηθεί η πιθανή διασπάθιση δημόσιου χρήματος…» είχε πει χαρακτηριστικά ο κ. Τσιούμαρης.

Ταυτόχρονα, είχε θέσει τον προβληματισμό του σχετικά με τον ρόλο της Περιφέρειας στην συγκεκριμένη σύμβαση, λέγοντας χαρακτηριστικά «θα ήταν φρόνιμο να δούμε τι μέλλει γενέσθαι».

Εν τέλει η συζήτηση του θέματος καθυστέρησε πολλούς μήνες, ενώ δεν έγινε ποτέ σοβαρή συζήτηση για το ρόλο της Περιφέρειας στην προγραμματική.

Σωκράτης Μουτίδης

Μοιραστείτε την είδηση