Στην αναζήτηση ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου βρίσκεται η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, όπως δήλωσε ενώπιον του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ο Περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης, από το βήμα του Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση.
Ο κ. Καρυπίδης ζήτησε από τον Πρωθυπουργό η Δυτική Μακεδονία λόγω των προβλημάτων που εμφανίζει να τύχει της προσοχής της Πολιτείας και να επενδυθούν πόροι που θα δώσουν υπεραξία στα θετικά της χαρακτηριστικά, ενώ παράλληλα θα πρέπει να σχεδιαστεί η επόμενη περίοδος ανάπτυξής της κατά φάσεις και με ρεαλιστικούς στόχους.
Σημείωσε πως «η Πολιτεία – η Κυβέρνηση είναι ώρα να αποδείξει ότι λέει όσα πιστεύει και κάνει αυτά που λέει για την περιοχή μας» και ζήτησε τα έξης:
- Η δέσμευσή σας, που επικαιροποιήθηκε κατά την πρόσφατη συνάντησή μας στο Γραφείο σας, παρουσία και του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργου Σταθάκη, να συνεχίσει η Δυτική Μακεδονία να αποτελεί την ενεργειακή καρδιά της χώρας, να είναι ελκυστική για επενδύσεις μέσα από τα κίνητρα που θα πρέπει να της δώσετε όπως, μεταξύ άλλων, η παροχή φθηνότερης ενέργειας για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, θα πρέπει να αποτυπωθούν σήμερα με απτές πολιτικές και με δεσμευτικό προγραμματισμό.
Το αίτημα αυτό της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας δεν αποτελεί απλώς μία απαίτηση αλλά προϋπόθεση για αντιμετώπιση της έντονης περιβαλλοντικής επιβάρυνσης της περιοχής και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, σε αντιστάθμισμα της έντονης αποβιομηχάνισης και της στρατιάς ανέργων που θα επιφέρει η μετάβαση της περιοχής σε μία οικονομία χαμηλών ρύπων.
Τολμήστε το.
Τα οφέλη της ρύθμισης αυτής θα ακουμπήσουν όλους τους πολίτες.
Όποιες προσαρμογές και εγκριτικές διαδικασίες απαιτηθούν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στους κανόνες ανταγωνισμού, ειδικά για τις επιχειρήσεις, θα γίνουν κατά τη φάση θεσμοθέτησης.
- Η εφαρμογή του συμφωνηθέντος προγραμματισμού, σε πρόσφατη συνάντησή μας στην Κοζάνη με τη ΔΕΔΑ, για την εισαγωγή του φυσικού αερίου στη Δυτική Μακεδονία με την αξιοποίηση του Διαδριατικού Αγωγού ΤΑΡ, αποτελεί μία αναγκαία παρέμβαση και η υλοποίησή της, όπως δρομολογήθηκε, είναι μονόδρομος. Καστοριά, Άργος Ορεστικό, Μανιάκοι και Γρεβενά θέλουμε να επωφεληθούν από το φυσικό αέριο, σε ρεαλιστική πάντα βάση, καθώς είναι δεδομένο ότι απ’ όπου περνάει ο αγωγός ενισχύεται το ΑΕΠ μιας περιοχής.
Προς την κατεύθυνση αυτή θα συμβάλλει και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με συμμετοχή στη χρηματοδότηση μέσω του ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020 σε προγραμματιζόμενη αναθεώρησή του μέχρι τέλος 2017.
- Η αποκατάσταση και επαναπόδοση των εδαφών στο Ελληνικό Δημόσιο και στη συνέχεια στην τοπική κοινωνία για παραγωγική αξιοποίηση, αποτελεί πάγιο και δίκαιο αίτημά μας που θα πρέπει να ικανοποιηθεί με την τροποποίηση του άρθρου 9 του Ν. 2941/2001 που σε μία μέρα τροποποίησε το άρθρο 2 του Ν. 1280/82.
Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό να κατέχονται από τρίτους εκτάσεις 200.000 στρεμμάτων στην καρδιά της Δυτικής Μακεδονίας.
Οι εκτάσεις αυτές θα πρέπει να ενταχθούν στο συνολικό σχεδιασμό για παραγωγική ανασυγκρότηση και κυρίως για δίκαιη ανάπτυξη.
- Η επαναφορά του 17% των μετοχών της ΔΕΗ από το ΤΑΙΠΕΔ στην Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ), για να αξιοποιηθούν προς όφελος της εθνικής οικονομίας, αποτελεί διεκδίκηση που δεν αναστείλαμε ποτέ.
- Η μετάβαση σε μία κατάσταση παραγωγής ενέργειας χαμηλών ρύπων μπορεί να γίνει αποτελεσματική και ζητάμε την υιοθέτηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανάπτυξης για τη μεταλιγνιτική περίοδο και του συνολικού μας σχεδιασμού, ως πρωτοβουλία εθνικής σημασίας και ενδιαφέροντος.
- Ζητούμε τη στήριξη και μετεξέλιξη, στη συνέχεια, του σχεδιασμού μας για την προώθηση του πιλοτικού έργου ανάπτυξης συστημάτων δέσμευσης και αξιοποίησης του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που παράγεται στις λιγνιτικές μονάδες ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό την καινοτομία, τη νέα γνώση και την απασχόληση στην περιοχή.
Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας σχεδιάζει την ένταξη στο ΠΕΠ 2014-2020 ενός αντίστοιχου πιλοτικού έργου.
- Η θεσμοθέτηση του Τέλους Ύδατος και για ΥΗΣ μεγαλύτερους από 15MW, στη λογική του θεσμοθετηθέντος ήδη τέλους για μικρότερα υδροηλεκτρικά, θα αποκαταστήσει μία αδικία σε βάρος των μικρών ηλεκτροπαραγωγών.
- Αναγκαία είναι η επιτάχυνση των απαλλοτριώσεων και των μετεγκαταστάσεων οικισμών λόγω εξορυκτικών δραστηριοτήτων για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με πιο επείγουσα την αναγκαστική απαλλοτρίωση του οικισμού και των αγροκτημάτων των Αναργύρων Νομού Φλώρινας όπως επίσης η επιτάχυνση των εγκριτικών διαδικασιών η έγκριση του Προεδρικού Διατάγματος Μετεγκατάστασης Ακρινής Ν. Κοζάνης και Αναργύρων Ν. Φλώρινας με πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ, η ένταξη όλων των αναγκαίων ρυθμίσεων σε ένα νόμο.
Στο σημείο αυτό επιτρέψτε μου να επισημάνω ότι οι μετεγκαταστάσεις των οικισμών αποτελούν από μόνες τους σημαντικά έργα με διάσταση κοινωνική, οικονομική, περιβαλλοντική, χωροταξική (15 οικισμοί, 7.500 περίπου κάτοικοι) και τεχνική ενώ απαιτούν μεγάλο αριθμό διοικητικών ενεργειών, διαδικασιών και εγκρίσεων.
- Η σχεδιασθείσα ως μονόδρομος, σε εφαρμογή απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, λιγνιτική αποεπένδυση θα πρέπει να βρει την ισορροπία της σε νέες επενδύσεις στις οποίες και η αυτοδιοίκηση θα έχει τις ευκαιρίες της.
Η δυνατότητα συμπράξεων μεταξύ του Δημοσίου, της αυτοδιοίκησης και των ιδιωτών μπορεί να αποτελέσει το όχημα για τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων μονάδων, τη δημιουργία νέων όπως η Μελίτη 2, ο Άγιος Δημήτριος 6 και το Αμύνταιο 3 συμπληρωματικά με την υλοποιούμενη μονάδα Πτολεμαΐδα 5.
Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να ενταχθούν σ’ έναν ενιαίο σχεδιασμό υπό το πρίσμα και των νέων δεδομένων, αξιοποιώντας το συγκριτικό πλεονέκτημα των υφιστάμενων στην περιοχή υποδομών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας υψηλής τάσης και βελτιώνοντας, με τον τρόπο αυτό, την αποτελεσματικότητα του συνολικού σχεδιασμού.
- Η υλοποίηση τμημάτων του Διευρωπαϊκού Άξονα «Νίκη – Φλώρινα – Πτολεμαίδα – Κοζάνη – όρια Ν. Κοζάνης», του σιδηρόδρομου και των αερολιμενικών υποδομών, θα συμβάλλει στην πραγματική άρση των εμποδίων στην κίνηση ανθρώπων και εμπορευμάτων και θα ενισχύσει την ελκυστικότητα και την εξωστρέφεια της Δυτικής Μακεδονίας.
Στο πλαίσιο αυτό ζητούμε τη δεσμευτική ένταξη στον προγραμματισμό του Υπουργείου Υποδομών:
– του τμήματος Ανισόπεδος Κόμβος (Α/Κ) Φλώρινας – Α/Κ Ξινού Νερού),
– του τμήματος Α/Κ Ξινού Νερού – Α/Κ Πτολεμαίδας,
– τμήματος του κάθετου Άξονα Ε65, από γέφυρα Μουργκάνη – Α/Κ Γρεβενών στην Εγνατία οδό,
– της ενίσχυσης των αερολιμενικών υποδομών της Κοζάνης και κύρια της Καστοριάς,
– του στρατηγικού σχεδιασμού του σιδηρόδρομου με τη σύνδεση «Φλώρινα – Κοζάνη – Σιάτιστα (-Καστοριά) – Καλαμπάκα – Ηγουμενίτσα».
- Η ενίσχυση του ρόλου της Δυτικής Μακεδονίας ως κέντρου πολιτικής προστασίας, έχει ήδη ξεκινήσει με τη Σχολή Πυροσβεστών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Πτολεμαίδα αλλά θα ολοκληρωθεί με τη λειτουργία του Εθνικού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας (ΕΚΠΠ) στην περιοχή της Πτολεμαίδας που βρίσκεται σε φάση σχεδιασμού.
- Στα θέματα των υποδομών ανάπτυξης της υπαίθρου, με έμφαση στην αγροτική ανάπτυξη, σημαντικά εγγειοβελτιωτικά έργα θα πρέπει να ενταχθούν στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 ή να χρηματοδοτηθούν από εθνικούς πόρους, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της χώρας.
Έργα όπως :
α. το αρδευτικό Βόρειας Ζώνης λίμνης Πολυφύτου Ν. Κοζάνης,
β. το αρδευτικό από το φράγμα Νεστορίου Ν. Καστοριάς,
γ. τα αρδευτικά από το φράγμα Τριανταφυλλιάς και του κάμπου Αμυνταίου Ν. Φλώρινας,
δ. ο ταμιευτήρας και το αρδευτικό Κνίδης Ν. Γρεβενών
μπορούν να συμβάλλουν στην παραγωγική ανασυγκρότηση της Δυτικής Μακεδονίας.
- Η δημιουργία εργοστασίου κατασκευής έξυπνων μετρητών στη Δυτική Μακεδονία, σύμφωνα με τις συζητήσεις που προηγήθηκαν, θα ενισχύσει την εγκατεστημένη γνώση στην περιοχή και θα δημιουργήσει εξειδικευμένες θέσεις εργασίας βασισμένες στην καινοτομία.
- Η σύσταση και αξιοποίηση του Ταμείου Χαρτοφυλακίου με την επωνυμία «Ταμείο Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας (ΤΑΔΥΜ)», που σε λίγο θα υπογράψουμε, θα συμβάλλει στην ενίσχυση και τόνωση της ανταγωνιστικής επιχειρηματικότητας.
- Το προταθέν, από την Περιφέρεια και τους Φορείς της περιοχής, Ειδικό Ταμείο Περιβαλλοντικής Αποκατάστασης από τη ΔΕΗ θα πρέπει να υλοποιηθεί καθόσον θα διασφαλίσει με συνέπεια την εκπλήρωση των υποχρεώσεων για περιβαλλοντική αποκατάσταση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας και της αειφορίας της περιοχής.
- Η κατά προτεραιότητα ένταξη των έργων υποδομής, στις νέες θέσεις των υπό μετεγκατάσταση οικισμών λόγω εξορυκτικών δραστηριοτήτων για παραγωγή του δημόσιου αγαθού της ηλεκτρικής ενέργειας, στο εθνικό σκέλος του ΕΣΠΑ 2014-2020, έχει συζητηθεί με τον αρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό ΕΣΠΑ Αλέξη Χαρίτση και αναμένουμε το αποτέλεσμα των ενεργειών μας.
Με τον τρόπο αυτό θα εξοικονομηθούν οι λιγοστοί πόροι του ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας και θα είναι διαθέσιμοι για συναφή έργα.
- Η δημιουργία ενιαίου χώρου μεταφοράς θερμικής ενέργειας μεταξύ των διαφόρων περιοχών – αστικών κέντρων με βάση τις εκάστοτε ανάγκες και με την αξιοποίηση των υφιστάμενων και υπό υλοποίηση υποδομών τηλεθέρμανσης είναι στρατηγικής σημασίας και αποτελεί στόχευσή μας.
- Η ανάπτυξη των ΑΠΕ συνδυαστικά και συμπληρωματικά με τα ανωτέρω όπως π.χ η ανακοινωθείσα μονάδα βιομάζας που θα αξιοποιεί τοπικά παραγόμενη βιομάζα σε επιχειρηματική βάση ή τα παραπροϊόντα αγροτικών δραστηριοτήτων, μπορεί να συμβάλλει στη νέα προοπτική.
- Η υιοθέτηση ενός Ειδικού Προγράμματος Δίκαιης Σύγκλισης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για κάλυψη της υποχρηματοδότησης των βασικών υποδομών όπως προαναφέρθηκε δηλ. του ελλείμματος χρηματοδότησης των πραγματικών αναγκών μας, αποτελεί αναγκαία πολιτική πρωτοβουλία από μέρους της Κυβέρνησης.