Τα ροδάκινα του Βελβεντού «θύματα» του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία

4 Min Read

Ανησυχία για το πως θα κινηθούν οι αγορές το καλοκαίρι

Στην σκιά του πολέμου με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι ροδακινοπαραγωγοί μέλη των δυο συνεταιρισμών του Βελβεντού «ΑΣΕΠΟΠ» και «ΔΗΜΗΤΡΑ», σκέφτονται το τι θα συμβεί με την παραγωγή τους το καλοκαίρι και τις εξαγωγές προς Ουκρανία. Η Ρωσία και η Ουκρανία αποτελούν για τους δυο συνεταιρισμούς (η Ρωσία ήταν έως το 2014) μεγάλες αγορές και με τον πόλεμο φαίνεται πως μετά την Ρωσία και η αγορά της Ουκρανίας θα κλείσει.

- Advertisement -


«Η Ρωσία ήταν για εμάς μια πολύ μεγάλη αγορά, στην οποία παιδευτήκαμε να μπούμε και ξοδέψαμε χρόνο και χρήμα. Το 2014 με το εμπάργκο που ανακοίνωσε σε ευρωπαϊκά προϊόντα η αγορά χάθηκε και απευθυνθήκαμε στην Ουκρανία, η οποία απ’ ότι φαίνεται χάνεται και αυτή» είπε μιλώντας στην εκπομπή «Περίμετρος» της ΕΡΤ3 το πρωί της Τρίτης, ο Πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού Νίκος Κουτλιάμπας. Ο ίδιος εξέφρασε την μεγάλη ανησυχία για το τι θα συμβεί το καλοκαίρι αφού το προϊόν θα χρειαστεί να διοχετευτεί σε εναλλακτικές αγορές, οι οποίες όμως θα είναι κορεσμένες. «Στις αγορές αυτές θα αντιμετωπίσουμε και μεγάλο ανταγωνισμό κι τεράστια πίεση. Ο ανταγωνισμός θα είναι κυρίως από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης με διαφορετικές συμφωνίες και μιλώ κυρίως για την Τουρκία, η οποία μπορεί να εξάγει τα πάντα χωρίς δασμούς και ποσοστώσεις με ημερομίσθια στην παραγωγή δέκα φορές κάτω από τα δικά μας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτλιάμπας.


Στο ίδιο μήκος κύματος και οι ανησυχίες του Προέδρου του συνεταιρισμού «ΔΗΜΗΤΡΑ» Δημήτρη Κοσμά: «Το 25% με 30% των εξαγωγών μας είναι στην Ουκρανία. Αναγκαστικά αυτό το ποσοστό θα πρέπει να το απορροφήσουν άλλες αγορές όπως Πολωνία, Σερβία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Γερμανία. Ωστόσο εκεί θα αντιμετωπίσουμε ανταγωνισμό από Ιταλία και Ισπανία, οι οποίες εδώ και χρόνια έχουν «κατακτήσει» τις αγορές αυτές και έχουν συμφωνίες.

Δυστυχώς δεν γνωρίζουμε τι διαστάσεις θα έχει όλο αυτό και βέβαια προτεραιότητα έχουν οι ανθρώπινες ζωές που χάνονται στον πόλεμο» είπε στον «Χ» ο κ. Κοσμάς.

Ανησυχία και για τις παγωνιές
Μέσα σε όλα αυτά, τους παραγωγούς του Βελβεντού τους ανησυχούν και οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν τις επόμενες μέρες στην περιοχή. Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία στην ευρύτερη περιοχή θα επικρατήσει παγωνιά και αυτό μπορεί να αποβεί μοιραίο σε δέντρα που βρίσκονται λίγο πριν την ανθοφορία.
«Υπάρχουν μερικές ποικιλίες που βρίσκονται λίγο πριν το στάδιο της ανθοφορίας και ανησυχούμε για το τι θα συμβεί. Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να έχουμε τα περυσινά με τις παγωνιές και τις ζημιές στην παραγωγή. Ωστόσο αν αυτό δεν συμβεί και η παραγωγή μας είναι καλή θα πρέπει να απορροφηθεί από τις αγορές. Σε περίπτωση που δεν θα συμβεί θα πρέπει η ελληνική πολιτεία να μεριμνήσει για να δώσουμε το προϊόν με συμφωνίες σε φορείς, δήμους κλπ για δωρεάν διάθεση από αυτούς αλλά αγορασμένο το προϊόν σε χαμηλή τιμή από το κράτος» καταλήγει ο κ. Κοσμάς.

 

Σωκράτης Μουτίδης xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση