Τέλος στην κουβέντα για νέο νοσοκομείο στην Κοζάνη έβαλε ο Υπουργός Υγείας- Μαμάτσειο και Μποδοσάκειο πυλώνες στο νέο υγειονομικό χάρτη

5 Min Read

Τέλος στην κουβέντα, τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον, που έχει ανοίξει εδώ και αρκετό καιρό σε τοπικό επίπεδο, για τη δημιουργία νέου νοσοκομείου στην Κοζάνη έβαλε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο οποίος ξεκαθάρισε πως θέση του Υπουργείου και της κυβέρνησης είναι πως το Μαμάτσειο νοσοκομείο θα συνεχίσει να  είναι βασικός  πυλώνας του νέου υγειονομικού  χάρτη και για αυτό ενισχύεται με την επέκταση των υποδομών του και την ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Παράλληλα «άδειασε» τις μέχρι σήμερα ενέργειες  του Δήμου Κοζάνης και τη μελέτη σκοπιμότητας που έκανε απαντώντας σε ερώτηση στη συνέντευξη τύπου πως «ο κεντρικός σχεδιασμός του υπουργείου δεν επηρεάζεται από τα σχέδια αυτοδιοικητικών φορέων της περιοχής».

Να υπενθυμίσουμε   βέβαια ότι τον περασμένο Δεκέμβριο  η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, στο πλαίσιο επίσκεψης στην ΠΕ Κοζάνης ερωτώμενη ως προς το αίτημα του Δήμου Κοζάνης για κατασκευή νέου νοσοκομείου σημείωσε, ότι «χωρά στην περιοχή μια νέα νοσοκομειακή μονάδα» και μάλιστα αναφέρθηκε στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν γι΄αυτο το σκοπό.

Ένα σήριαλ με πολλά επεισόδια

Η συζήτηση για δημιουργίας νέου νοσοκομείου στην Κοζάνη, στον τοπικό μας διάλογο δεν είναι καινούρια καθώς εδώ και 15 τουλάχιστον χρόνιά υπάρχει ως θέμα, αλλά ανακινήθηκε εκ νέου  πριν τις δημοτικές εκλογές του 2019, από τον τότε επικεφαλής του Συνδυασμού Κοζάνη Μπροστά Βαγγέλη Σημανδράκο.

Μετεκλογικά ο Δήμος Κοζάνης, επένδυσε στο θέμα και  προχώρησε σε μελέτη σκοπιμότητας, που ανέθεσε στην ASCENTI WAY,  που θα τεκμηρίωνε  την αναγκαιότητα ενός νέου Νοσοκομείου στον κόμβο της Εγνατίας Οδού.

Η μελέτη παρουσιάστηκε τον Δεκέμβριο του 2021 και πρότεινε την κατασκευή ενός νέου νοσοκομείου τριτοβάθμιας περίθαλψης 270 κλινών με παράλληλη συνέχιση λειτουργίας των 5 υπάρχοντών νοσοκομείων με αναπροσαρμογή στον αριθμό των κλινών.

Εκεί όμως εμφανίστηκαν και οι πρώτες αντιδράσεις στις κινήσεις του Δήμου Κοζάνης, με τον Ιατρικό Σύλλογο Κοζάνης και τον τότε Διοικητή του Μαμάτσειου να είναι ενοχλημένοι από το γεγονός ότι δεν είχαν καμία εμπλοκή στη διαδικασία και ουσιαστικά διαφωνόντας με τη διαδικασία, που ακολουθήθηκε.

Ο Περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης από την πλευρά του τότε  είχε δηλώσει πως  «δεν έχουμε καμία αρμοδιότητα ως αυτοδιοίκηση και καμία ευθύνη για τα θέματα της υγείας τα οποία καθορίζονται αποκλειστικά από την Κεντρική Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας» ενώ αντιδράσεις είχαμε και από Δημάρχους της περιοχής.

Την ίδια χρονική περίοδο, είχαμε και την υπογραφή της σύμβασης για την προσθήκη της νέας πτέρυγας Χειρουργικού και Παθολογικού τομέα στο «Μαμάτσειο» και ήταν ξεκάθαρη πλέον η βούληση του Υπουργείου.

Τον Απρίλιο του 2022 όμως, ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας επανέφερε το θέμα  στο Δημοτικό Συμβούλιο κάνοντας  την πρόταση για κατασκευή νέου νοσοκομείου στο στρατόπεδο Ρωμανέλη, σημειώνοντας μάλιστα πως υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία. Το χαρακτηριστικό εκείνης της συνεδρίασης ήταν η απουσία πολλών φορέων της περιοχής που προσκλήθηκαν στη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης για το νέο νοσοκομείο και δεν προσήλθαν, δείχνοντας πως δεν υπήρχε η απαιτούμενη συνένωση δυνάμεων.

Το θέμα επανήλθε πριν λίγες μέρες όταν η Δημοτική Κίνηση κατηγόρησε το Δήμαρχο Κοζάνης οτι «έκαψε ένα δίκαιο αίτημα των Κοζανιτών για καινούριο Νοσοκομείο λόγω του λαϊκισμού και της πολιτικής ιδιοτέλειας του» με τον κ. Μαλούτα να απαντά πως «τίποτα δεν έχει “καεί”, τίποτα δεν έχει κριθεί, μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος».

Στη συνάντηση με τον κ. Πλεύρη την περασμένη Τετάρτη ο κ. Μαλούτας έθεσε  στον Υπουργό Υγείας το αίτημα για μια νέα σύγχρονη Υγειονομική μονάδα στον κόμβο της Εγνατίας οδού,  με τον Υπουργό να κλείνει την κουβέντα σημειώνοντας πως «στον νέο υγειονομικό χάρτη που σχεδιάζουμε προβλέπουμε δύο αυτόνομες δομές», εννοώντας σαφώς το Μαμάτσειο και το Μποδοσάκειο.

Είναι σαφές πως επιλογή του Υπουργείου Υγείας είναι η ενίσχυση του Μαμάτσειου (επέκταση, υλικοτεχνική υποδομή κτλ) και δεν συζητά καν για νέο νοσοκομείο, κάτι που φαίνεται πως παραπέμπεται για το μακρινό μέλλον.

Με δεδομένο αυτό είναι απαραίτητο η προσοχή όλων να στραφεί στο πως θα πιεστεί το Υπουργείο ώστε ο νέος χάρτης υγείας, να εξασφαλίσει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες περίθαλψης των κατοίκων της ΠΕ Κοζάνης και τη συμπληρωματική λειτουργία των δύο νοσοκομείων ώστε επιτέλους να πάψουμε να ψάχνουμε κρεβάτια  σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και των Ιωαννίνων.

Γιάννης Κωσταρέλλας

 

 

Μοιραστείτε την είδηση