Θα πάει μακριά.. η βαλίτσα

3 Min Read

Ως την δεκαετία του ‘90 υπήρχαν δυο στρατόπεδα. Το δυτικό “καπιταλιστικό”, με ηγέτη τις ΗΠΑ και στρατιωτική έκφανση το ΝΑΤΟ. Και το ανατολικό “σοσιαλιστικό”, με “αρχηγό” την ΕΣΣΔ και στρατιωτική έκφανση το “Σύμφωνο της Βαρσοβίας”. Όσοι δεν μετείχαν στο ένα ή στο άλλο, είτε παρέμεναν “ουδέτεροι”  παρατηρητές των διεργασιών, είτε προσπαθούσαν να αποκτήσουν μια συλλογικότητα που ονομάσθηκε κίνημα των “Αδεσμεύτων”. (Γκάντι, Πάλμε, Κάστρο, Νάσερ, Νιερέρε, Μακάριος κ.α.).

Με την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, ο χάρτης άλλαξε άρδην. Οκτώ από τις χώρες που μετείχαν στο “Σύμφωνο της Βαρσοβίας”, …πέρασαν απέναντι. (Τρεις Βαλτικές, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Βουλγαρία). Εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ. Όπως και πέντε  που ανήκαν μεν στο κατά την Δύση “παραπέτασμα”, αλλά είχαν διαφοροποιηθεί από το σοβιετικό καθεστώς: Ρουμανία, Αλβανία και τρεις  που προέκυψαν από την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. (Κροατία, Σλοβενία, Βόρεια Μακεδονία).

- Advertisement -

Τώρα, με την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία μπαίνουμε σε νέα φάση, με προφανή στόχο να αλλάξει ο χάρτης των επιρροών κάθε ισχυρής δύναμης. Και αυτή η φάση δεν πρόκειται να τερματισθεί με την περίπτωση της Ουκρανίας, αν η Μόσχα καταφέρει να την καταλάβει να την διαμελίσει και να εγκαταστήσει κυβέρνηση αχυρανθρώπων της στο Κίεβο. Μοναδική περίπτωση να τελειώσει εκεί το εγχείρημα, ειναι να ηττηθεί δεινώς η Μόσχα και να ξανασηκωθούν οι Ρώσοι, ανατρέποντας το καθεστώς Πούτιν. Αλλιώς θα έχουμε συνέχιση και του θερμού και του ψυχρού πολέμου.

Σήμερα δεν υπάρχει υπάρχει κίνημα “Αδεσμεύτων”. Υπάρχουν όμως χώρες που δεν ανήκουν οργανικώς στο ένα ή το άλλο στρατόπεδο και έχουν ισχυρά χαρτιά στα χεριά τους, λόγω του ρόλου τους στις παγκόσμιες οικονομικές εξελίξεις. Από την Κίνα και την Ινδία έως τις πλούσιες αραβικές χώρες και το Ιράν. Αν ο Πούτιν βγει νικητής, κάποιες από αυτές θα ακουμπήσουν επάνω του.

Παραλλήλως προς τον στρατιωτικό έχουμε και τον οικονομικό πόλεμο. Κυρίως μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Από την έκβαση του οποίου θα κριθεί το επίπεδο ζωής πολλών λαών. Είναι ένα πόλεμος που αξίζει να παρακολουθήσουμε τις …υπόγειες διαδρομές του. Όπως η προσπάθεια της Σαουδικής Αραβίας να απεξαρτηθεί από το δολάριο. Στα πλαίσια της οποίας διαπραγματεύεται με την Κίνα την πώληση πετρελαίου έναντι, για πρώτη φορά, γιουάν, αντί του δολαρίου.

Θα πάει μακριά η βαλίτσα. Και θα την πληρώσουμε τα …βατράχια.

Μοιραστείτε την είδηση