Θα ταΐσετε και θα ζεστάνετε τους πολίτες με …gamiesai; Του Γιώργη Μασσαβέτα

3 Min Read

Η πρώτη επίσημη απάντηση του Αλέξη Τσίπρα στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΔΕΘ και στις εξαγγελίες που περιείχε, ήταν με την ομιλία του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο «Φεστιβάλ Σπούτνικ», όπως ονομάζεται η γιορτή της κομματικής τους νεολαίας. Σε έναν χώρο όπου κυριαρχούσε μια γιγαντοοθόνη. Υποθέτω ότι κατά την διάρκεια της ομιλίας του κ. Τσίπρα η γιγαντοοθόνη αυτή δεν θα παρουσίαζε ο,τιδήποτε άλλο παρά μόνον την εικόνα του ομιλούντος πολιτικού αρχηγού. Έχει όμως ιδιαίτερη σημασία τι πρόβαλε, σταθερώς, αυτή η οθόνη τις προηγούμενες ώρες και μέρες.

Πρόβαλε λοιπόν μια τεράστια φωτογραφία του Βλαντιμίρ Πούτιν, του πολιτάρχη της Μόσχας, ο οποίος, προφανώς, ασκεί γοητεία, με την πολιτική του σε ένα τμήμα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και ιδίως της νεολαίας του. Παρά τον βρώμικο πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας και παρά τις διώξεις, τις φυλακίζεις, δημοσιογράφων και πολιτών που αντιτίθενται σε αυτόν τον πόλεμο. Ίσως διότι, κόβοντας και ράβοντας κάθε τόσο το σύνταγμα στα μέτρα του, έχει καταφέρει αυτό που είναι το ζητούμενο, όχι μόνο για τον Πολάκη αλλά και πολλούς άλλους στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και της Νεολαίας του: Να «ελέγξει τους αρμούς της εξουσίας», επιβάλλοντας ένα μονοκομματικό καθεστώς υπό κοινοβουλευτικό μανδύα.

Κάτω λοιπόν από αυτήν την φωτογραφία, όπου το ύφος του «τσάρου» συναγωνίζεται σε διφορούμενες ερμηνείες εκείνο της Τζοκόντα, υπήρχε, σε απομίμηση κυριλλικής γραφής ένα σύνθημα. Το οποίο προφανώς εκφράζει το «ηθικό πλεονέκτημα» μερίδας των στελεχών αλλά και των ψηφοφόρων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι όποιοι το αναπαρήγαγαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Μητσοτάκη γαμιέσαι».

Όσοι γεννηθήκαμε και ανδρωθήκαμε στον χώρο της Αριστεράς, διδαχθήκαμε ότι η χυδαιότητα, οι «λούμπεν» εκφράσεις, δεν συνάδουν προς αριστερό ήθος. Είναι η πιο αισχρή μορφή λαϊκισμού που ταιριάζει σε ακροδεξιούς και απολιτικούς. Ποιος να το έλεγε ότι εν έτει 2022 θα υπήρχε ένα «αριστερό» κόμμα που θα χρησιμοποιούσε την ίδια γλώσσα με το «Μακελειό» του Χίου.

Αν με τέτοιο «πρόγραμμα», «ιδεολογικές αρχές» και «επιχειρήματα» πρόκειται να πορευθεί ο κ. Τσίπρας προς τις εκλογές, αν αυτή είναι η απάντηση του στα μέτρα στήριξης των πολιτών που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης από την Θεσσαλονίκη, ευελπιστώ ότι θα εισπράξει και την απάντηση που τους αξίζει, στην κάλπη, από την Ελλάδα των νοικοκυραίων.

Γιώργης Μασσαβέτας

Μοιραστείτε την είδηση