Θέσεις εργασίας, επενδύσεις και Data Centers στην ατζέντα του Βαλκανικού Φόρουμ Ενέργειας

6 Min Read

Η δεύτερη μέρα στο Balkan Energy Forum

Κ. Φραγκογιάννης: «Η απολιγνιτοποίηση δημιουργεί θέσεις ανεργίας και οφείλουμε να κάνουμε κάτι για αυτό ως Κυβέρνηση και ως κοινωνία»

- Advertisement -

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος σε θέματα Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας, Κώστας Φραγκογιάννης μιλώντας από το Balkan Energy Forum αναφέρθηκε, εν μέσω άλλων, στο πως μπορεί η χώρα να διασφαλίσει την ενεργειακή της επάρκεια και ταυτόχρονα να παίξει έναν καθοριστικό σε τρεις κατευθύνσεις.

Όπως ανέφερε, η πρώτη κατεύθυνση είναι η δημιουργία επενδυτικών ευκαιριών, ιδιαίτερα στην περιοχή μας. «Η λιγνιτική μη λειτουργία δημιουργεί θέσεις ανεργίας και οφείλουμε σαν κυβέρνηση και σαν κοινωνία να κάνουμε κάτι προς αυτή την κατεύθυνση» τόνισε ο Υπουργός. Η δεύτερη κατεύθυνση είναι η δημιουργία της οικονομικής και ενεργειακής διπλωματίας, μέσα από την οποία ασκείται επιρροή και δίνονται λύσεις. «Το τρίτο είναι να βρούμε έναν τρόπο με τον οποίο μπορούμε να κοιτάξουμε μαζί στο μέλλον» υπογράμμισε ο κ. Φραγκογιάννης και συνέχισε λέγοντας πως αφήνοντας πίσω το δρόμο των υδρογονανθράκων όπου η Ελλάδα καθώς και η Ευρώπη, είναι ούτως ή άλλως «φτωχές» πρέπει να βρεθούν οι τρόποι να λειτουργήσει η τεχνολογία προς αυτή την κατεύθυνση, προκειμένου να δημιουργηθούν περισσότερες ευκαιρίες για την κοινωνία, τους πολίτες και τη χώρα, με ενεργειακή επάρκεια.

Αλ. Σδούκου: «Η Κοζάνη είναι μια πόλη που έχει συνδέσει το όνομα της με την ενέργεια»

Η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου μιλώντας στο πάνελ του Balkan Energy Forum σημείωσε πως δεν είναι τυχαίο ότι η Δυτική Μακεδονία έχει έναν ηγετικό ρόλο στην ενέργεια και το μετασχηματισμό καθώς μπορεί ο λιγνίτης να κυριάρχησε όλα τα προηγούμενα χρόνια, όμως διαπιστώνουν ότι «αυτός ο ενεργειακός μετασχηματισμός που έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια να υλοποιείται, τον βλέπεις ήδη μέσα από ιδέες και πολύ ενδιαφέροντα projects. Άρα η Κοζάνη είναι μια πόλη που έχει συνδέσει το όνομα της με την ενέργεια τις τελευταίες δεκαετίες, ειδικά με την ηλεκτροπαραγωγή και ειδικά τώρα που η ενεργειακή πολιτική της χώρας διευρύνεται στην ευρύτερη περιφέρεια, δεν μπορώ να φανταστώ πιο ταιριαστό σημείο από την Κοζάνη».

Συνέχισε σημειώνοντας πως όλες οι εξελίξεις που συντελούνται και συζητούνται στον ενεργειακό τομέα έχουν πολύ μεγάλη σημασία για τη Δυτική Μακεδονία, δίνοντας το παράδειγμα του αγωγού φυσικού αερίου που είναι σε φάση ολοκλήρωσης. Όπως ανέφερε η κ. Σδούκου ο αγωγός φυσικού αερίου όχι μόνο  θα φέρει φυσικό αέριο στην περιοχή και θα τροφοδοτήσει την τηλεθέρμανση αλλά θα τροφοδοτήσει και όλα τα νέα δίκτυα φυσικού αερίου που θα έρθουν στις πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας. «Αυτό το έργο είναι ένας αγωγός φυσικού αερίου αλλά πρόκειται για ένα μελλοντικό αγωγό υδρογόνου» τόνισε η ίδια και συνέχισε λέγοντας πως αυτός ο αγωγός θα μπορεί να μεταφέρει στο μέλλον «πράσινο» υδρογόνο, το οποίο θα παράγεται, μεταξύ άλλων, και στη Δυτική Μακεδονία. «Θα χρησιμοποιείται όχι μόνο για την τηλεθέρμανση της περιοχής αλλά θα μπορεί να μεταφερθεί και στην υπόλοιπη Ελλάδα και θα σας έλεγα και στην Ευρώπη. Μέσω και του ΔΕΣΦΑ αλλά και των υπόλοιπων αγωγών, όπως ο ΤΑΡ» υπογράμμισε.

Κατέληξε λέγοντας πως η ενεργειακή μετάβαση στη Δυτική Μακεδονία είναι ένα αρκετά φιλόδοξο και πολύπλευρο project καθώς περιλαμβάνει τη σταδιακή αποδέσμευση από το λιγνίτη και την ανάπτυξη των ΑΠΕ αλλά παράλληλα συντελείται μια ευρύτερη αλλαγή του παραγωγικού και αναπτυξιακού μοντέλου της περιοχής. «Η περιοχή έχει τη δυνατότητα να γίνει ένα πρότυπο για την ενεργειακή μετάβαση, αξιοποιώντας όλους τους φυσικούς πόρους που διαθέτει αλλά και τη γεωγραφική της θέση». 

Μ. Σπυράκη: «Η Κοζάνη θα γίνει το ενεργειακό και βιομηχανικό κέντρο της νέας εποχής»

Η Ευρωβουλεύτρια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μαρία Σπυράκη σημείωσε πως αυτή η διοργάνωση επιβεβαιώνει το σχέδιο, την πρόθεση και τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει, για να γίνει η Κοζάνη το ενεργειακό και βιομηχανικό κέντρο της νέας εποχής.  

Δ. Παπαστεργίου: «Ζηλεύω τις αλλαγές που γίνονται στην περιοχή»

«Ζηλεύω βλέποντας τις αλλαγές που γίνονται στην περιοχή, την καινοτομία που έρχεται να υπερκαλύψει τις αλλαγές στο ενεργειακό τοπίο και χαίρομαι που νέες καινοτόμες επιχειρήσεις έρχονται εδώ για να ανακαλύψουν την τύχη τους την επόμενη μέρα», υπογράμμισε στην εισαγωγή του ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Συνέχισε λέγοντας πως η ενέργεια και η βιωσιμότητα έχουν απόλυτη σχέση με την τεχνολογία και στάθηκε στο πως αυτή μπορεί να βοηθήσει στο να επιταχυνθούν εξελίξεις, εν μέσω άλλων, και στην ενέργεια. «Σημασία δεν έχει μόνο να παράξουμε καθαρή ενέργεια, αλλά να μειωθούν οι καταναλώσεις, πρέπει να υπάρχει έξυπνη διαχείριση των δικτύων και να διαχειριστούμε τις πολύ μεγάλες προκλήσεις που δημιουργούνται στην Ελλάδα από τα κέντρα δεδομένων. Πρέπει να δούμε το θέμα της ενέργειας και το πως μπορούν τα data centers να δουλέψουν οικονομικά και με σωστή διαχείριση της παραγωγής ενέργειας» κατέληξε ο Υπουργός.

Θένια Βασιλειάδουxronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση