Θετικές οι εξελίξεις στις τροποποιήσεις του ΣΒΑΚ εκτιμά ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Ακινήτων

7 Min Read

Θετική θεωρεί ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Ακινήτων την εξέλιξη στο θέμα των τροποποιήσεων του ΣΒΑΚ που ξεκίνησε ο Δήμος Κοζάνης, σύμφωνα και με τις σχετικές ανακοινώσεις του αρμόδιου αντιδημάρχου Βαγγέλη Σημανδράκου.
Σύμφωνα με την επιστολή του Συλλόγου «πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψη η οικονομική κρίση που πλήττει την Κοζάνη τα τελευταία 10 χρόνια, με την περιοχή μας να έχει την μεγαλύτερη ανεργία σε όλη την Ελλάδα, αλλά και το επερχόμενο οικονομικό «τσουνάμι» με το κλείσιμο όλων των σταθμών της ΔΕΗ και των Ορυχείων που θα δημιουργήσει χιλιάδες νέους άνεργους στην περιοχή μας και νέα μεγάλη κάμψη στην οικονομία και στην αγορά της πόλης μας».

«Ελπίζουμε με το νέο ΣΒΑΚ να υπάρξουν επιτυχείς προτάσεις που θα αναβαθμίσουν την πόλη και την οικονομία της, αλλάζοντας ριζικά τις προτάσεις του παλιού ΣΒΑΚ, με τις οποίες καταργούνταν κάποιες χιλιάδες θέσεις στάθμευσης σε 100 δρόμους και σε όλο τους το μήκος, πεζοδρομούνταν οι οδοί Π. Μελά και Τριανταφυλλίδη, έφευγαν τα αυτοκίνητα από το ευρύτερο κέντρο, δεν δημιουργούνταν καμιά νέα θέση στάθμευσης και στέλνονταν τα αυτοκίνητα να σταθμεύουν σε 5 νέους χώρους εκτός σχεδίου πόλεως στις εισόδους της πόλης, δημιουργώντας εξαιρετικά μεγάλα προβλήματα στην αγορά, στις κατοικίες και σε όλη την καθημερινή ζωή και κίνηση της πόλης». Ο Σύλλογος θέτει ως προτεραιότητα μελέτη-καταγραφή της στάθμευσης μέσω του ΣΒΑΚ και τη δημιουργία περιφερειακού δακτυλίου και εσωτερικών δακτυλίων.

Αναλυτικά η επιστολή:

  ΄Οπως δήλωσε ο αρμόδιος νέος Αντιδήμαρχος κ. Βαγγέλης Σημανδράκος :    “το ΝΕΟ ΣΒΑΚ ξεκινάει τώρα ήτοι απο την 30-8-2019 που υπέγραψαν οι νέοι
μελετητές την Σύμβαση  σύνταξης της μελέτης με τον Δήμο Κοζάνης.  ΘΑ  ΓΙΝΟΥΝ ΟΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ”  δήλωσε.
 Οι παρατάξεις του Δημάρχου Λ. Μαλούτα, Κ. Μιχαηλίδη και  Β. Σημανδράκου προεκλογικά είχαν δεσμευτεί γιά ριζικές αλλαγές στο παλιό ΣΒΑΚ  και πολύ σωστά μάλιστα.
 Στόχος όλων των ΣΒΑΚ είναι η οικονομική , λειτουργική και  κοινωνική ανάπτυξη μιάς πόλης  και η βελτίωση της ποιότητας ζωής , γιά το συμφέρον όλων
των κατηγοριών των κατοίκων. Πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ όψιν η οικονομική κρίση που έπληξε την Κοζάνη τα τελευταία 10 χρόνια , με την περιοχή μας να έχει την μεγαλύτερη ανεργία σε όλη την Ελλάδα αλλά και το επερχόμενο οικονομικό “τσουνάμι ”  με το κλείσιμο όλων των σταθμών της ΔΕΗ και των Ορυχείων που θα δημιουργήσει χιλιάδες νέους  άνεργους στην περιοχή μας , και νέα μεγάλη κάμψη στην οικονομία και  στην  αγορά της πόλης μας.
 Πολλές εκατοντάδες καταστήματα και επαγγελματικοί χώροι είναι ξενοίκιαστα  επί χρόνια. Η κεντρική οδός Δημοκρατίας γιά παράδειγμα  έχει περισσότερα
από 40  καταστήματα άδεια και η κίνηση των πεζών είναι μικρή ,  παλιά έσφιζε από ζωή.   Εύχόμαστε  με το ΣΒΑΚ αυτή η εικόνα να αλλάξει.
 Ελπίζουμε με το ΝΕΟ ΣΒΑΚ να υπάρξουν επιτυχείς προτάσεις  που  θα αναβαθμίσουν  την πόλη και την οικονομία της  αλλάζοντας ριζικά τις  προτάσεις του παλιού ΣΒΑΚ με τις οποίες καταργούνταν κάποιες χιλιάδες  θέσεις στάθμευσης σε 100 δρόμους και σε όλο τους το μήκος, πεζοδρομούσε τις οδούς Π.Μελά και Τριανταφυλλίδη,  έδιωχνε τα αυτοκίνητα από το ευρύτερο  κέντρο , δεν δημιουργούσε καμιά νέα θέση στάθμευσης και έστελνε τα  αυτοκίνητα να  σταθμεύουν σε 5 νέους χώρους εκτός σχεδίου πόλεως στις  εισόδους της πόλης,  δημιουργώντας  εξαιρετικά μεγάλα προβλήματα  στην αγορά , στις κατοικίες και σε όλη την καθημερινή ζωή και κίνηση της πόλης.
 Το κυκλοφοριακό πρόβλημα στην Κοζάνη είναι ΑΚΑΝΘΩΔΕΣ και πολύ  δύσκολο όπως επανειλημμένα τόνισε ο καθηγητής κ. Βλαστός λόγω των  στενών δρόμων και του ανάγλυφου της πόλης μας. και δυστυχώς περιορισμένες  βελτιώσεις επιδέχεται. Η  σωστή λειτουργικότητα  της πόλης είναι   πολλαπλάσια σπουδαιότερη  από κάποια αισθητική βελτίωση στους δρόμους της .
Είναι καλές οι πεζοδρομήσεις  αλλά με όρους και προϋποθέσεις και  συνεκτιμώμενες  με την συνολική λειτουργία της πόλης, της αγοράς της και τις  καθημερινές ανάγκες και  όλων των κατηγοριών των πολιτών, αλλά και των  επισκεπτών.
  ΄Όπως μελετώνται και καταγράφονται οι κινήσεις των οχημάτων , ετσι να καταγραφούν  οι κινήσεις των πεζών και κυρίως  στους υπάρχοντες  πεζοδρόμους στους οποίους πρέπει να μελετηθούν  με προσοχή  τα  αποτελέσματα και η εμπειρία από την ύπαρξη των από τότε που έγιναν.
Να αξιολογηθούν  τα θετικά και τα αρνητικά,και με βάση αυτήν την εμπειρία   να προχωρήσουμε παραπέρα.
 ΄Ενα βασικό θέμα γιά την ζωή μιάς πόλης και την αγορά της είναι η  στάθμευση των ΙΧ αυτοκινήτων . Αν πχ καταργηθεί σημαντικός  αριθμός θέσεων στάθμευσης  θα κλείσουν πολλά μαγαζιά, Ιατρεία  και λοιποί   επαγγελματικοί χώροι  και θα ταλαιπωρούνται πολύ οι πολίτες.
Γιά κάθε μιά θέση στάθμευσης που θα καταργείται  πρώτα πρέπει να  δημιουργείται μιά καινούργια σε σχετικά κοντινή απόσταση.
 Η στάθμευση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη όχι μόνο με την αγορά , τους  επαγγελματίες , την αναψυχή, τις κατοικίες αλλά και με όλες τις καθημερινές
δραστηριότητες μιάς οικογένειας. Όλα τα εμπορικά κέντρα , πολυκαταστήματα κλπ πρώτα δημιουργού ένα μεγάλο πάρκιγκ.  Αν υποθέσουμε οτι πχ. εξαναγκαζόταν το Lidl  ή το My Market  να μεταφέρει το πάρκιγκ του  300 μ μακρύτερα  απλά  σε λίγες ώρες θα έκλειναν  ως επιχειρήσεις .
Γι αυτό  πρέπει να γίνει μιά λεπτομερής και ακριβής μελέτη- καταγραφή  της στάθμευσης  μέσω του ΣΒΑΚ και να δημιουργηθούν νέες θέσεις στάθμευσης.
Ως πρώτη προτεραιότητα θεωρούμε την δημιουργία περιφερειακού δακτυλίου, όπως και άλλων εσωτερικών δακτυλίων .
Ενα σωστό  ΣΒΑΚ απαιτεί λογική , σύνεση  και ρεαλισμό μακρυά από  δόγματα και ιδεοληψίες .
  Γιά να επιτύχει ένα ΣΒΑΚ  πρέπει να το αποδεχθεί και να το “Υιοθετήσει” η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου.
Ως Σύλλογος  θα συμβάλλουμε  να γίνει το καλύτερο δυνατόν γιά την  πόλη μας.
                Η Πρόεδρος                                                       ο Αντιπρόεδρος
         Κατερίνα  Καβούκα                                               Παύλος  Σαπαλίδης
Μοιραστείτε την είδηση