Θετικό πρόσημο βλέπει η ΔΥΠΑ στα προγράμματα της για τη Δυτική Μακεδονία

4 Min Read

12.000 άνεργοι της Περιφέρειας έχουν συμμετάσχει σε προγράμματα απασχόλησης την τελευταία τετραετία

Με την μετάβαση της περιοχής στη μεταλιγνιτική εποχή και την επιβαλλόμενη διαφοροποίηση του παραγωγικού της μοντέλου, η υποστήριξη της απασχόλησης αποτελεί την αναγκαία συνθήκη ώστε η Δυτική Μακεδονία να μπορεί να κοιτάζει το μέλλον με αισιοδοξία.

- Advertisement -

Κεντρικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή έχει αναλάβει η ΔΥΠΑ με τα προγράμματα ενίσχυσης απασχόλησης αλλά και κατάρτισης που υλοποιεί τα οποία δίνουν «ανάσα» σε επιχειρήσεις και απασχολούμενους χωρίς όμως να λείπουν και τα προβλήματα με κύριο τις καθυστερήσεις στις καταβολές των πληρωμών. 

Προγράμματα απασχόλησης

Σύμφωνα με τον Διοικητή της ΔΥΠΑ και Εθνικό Συντονιστή Δεξιοτήτων Σπύρο Πρωτοψάλτη και  τα επίσημα στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα από τον Αύγουστο 2019 έως και τον Ιούνιο 2023, σχεδόν 12.000 άνεργοι της Περιφέρειας έχουν συμμετάσχει σε προγράμματα απασχόλησης, ενώ δημιουργήθηκαν περίπου 6.000 νέες θέσεις εργασίας μέσω επιχορηγήσεων. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι το 50% των ωφελουμένων ήταν νέοι έως 29 ετών και το 63% ήταν γυναίκες. Το συνολικό ύψος των επιχορηγήσεων που έχουν ήδη καταβληθεί για αυτές τις δράσεις ανέρχεται σε 48 εκ. ευρώ. 

Ο Διοικητής της ΔΥΠΑ και Εθνικός Συντονιστής Δεξιοτήτων Σπύρος Πρωτοψάλτης

Να σημειώσουμε εδώ πάντως πως αν η καταβολή των πληρωμών γινόταν σε τακτά χρονικά διαστήματα, τα προγράμματα αυτά θα είχαν σίγουρα πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή από πλευράς επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τον Βασίλη Παπαποστόλου, ιδιοκτήτη της VAP Services – Συμβουλευτική Εργασίας,  «τα προγράμματα απασχόλησης της ΔΥΠΑ, προφανώς και “διευκολύνουν” ανέργους κι επιχειρήσεις. Αυτό είναι δεδομένο. Όμως “το στήσιμο τους” και η γραφειοκρατική καθυστέρηση (επί μήνες) στις πληρωμές προς τις επιχειρήσεις, πολλές φορές δυσχεραίνουν τη “δεύτερη φορά”. 

Βασίλης Παπαποστόλου, ιδιοκτήτης της VAP Services – Συμβουλευτική Εργασίας,

Σε γενικές γραμμές, τα “προγράμματα” της ΔΥΠΑ είναι κι ένας συγκεκαλυμμένος , (παροδικός) τρόπος, μείωσης του ποσοστού των δεικτών της ανεργίας. Οπότε…όλοι “βολεύονται” έστω και προσωρινά.

Η τριετής συμβάσεις, με συμμετοχή της ΔΥΠΑ αλλά και του επιχειρηματία, θα ήταν μια ιδανική προσέγγιση για την επίτευξη μιας εργασιακής σχέσης που θα παραπέμψει σε μόνιμη συνεργασία».

Προγράμματα κατάρτισης

Στον κρίσιμο τομέα της αναβάθμισης δεξιοτήτων, η συνεργασία της ΔΥΠΑ με κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας, (Amazon, Cisco, Coursera, Google και Microsoft), καθώς επίσης με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας έδωσαν τη δυνατότητα σε 1.300 πολίτες της Περιφέρειας να αποκτήσουν νέες δεξιότητες και να εμπλουτίσουν το βιογραφικό τους, διευκολύνοντας την ένταξή τους στην αγορά εργασίας. 

Μεγάλη είναι επίσης η ανταπόκριση των ανέργων και εργαζομένων της Δυτικής Μακεδονίας στο εμβληματικο πρόγραμμα κατάρτιση σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες που υλοποιεί η ΔΥΠΑ, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Περισσότεροι από 12.000 έχουν ήδη ξεκινήσει την κατάρτιση, από τους οποίους πάνω από 9.000 έχουν ήδη πιστοποιηθεί. 

Επιπλέον, η ΔΥΠΑ λειτουργεί τέσσερις ΕΠΑΣ Μαθητείας, σε Καστοριά, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα και Φλώρινα και ένα ΙΕΚ στην Πτολεμαΐδα, που προσφέρουν περισσότερες από 15 ειδικότητες, με αυξημένη ζήτηση στις τοπικές αγορές εργασίας. Το ερχόμενο σχολικό έτος, θα λειτουργήσουν για πρώτη φορά τρεις νέες ειδικότητες: Τεχνίτης Αερίων Καυσίμων, Τεχνίτης Ηλεκτρολογικών Εργασιών και Ανελκυστήρων, και Τεχνίτης Μηχανών & Συστημάτων Συμβατικού και Ηλεκτρικού Αυτοκινήτου. 

Μοιραστείτε την είδηση