Θετικός ο απολογισμός της εμποροπανήγυρης του Δρεπάνου

5 Min Read

Συνεχίζει να είναι πρόβλημα η Β’ ζώνη

Ο απολογισμός της εμποροπανήγυρης Αγίου Πνεύματος του Δρεπάνου, που πραγματοποιήθηκε από τις 22 έως τις 24 Ιουνίου, έγινε στο δημοτικό συμβούλιο το βράδυ της Δευτέρας. Ο εισηγητής του θέματος και αντιδήμαρχος Λεωνίδας Αρνίδης έκανε λόγο για μεγάλη επιτυχία του φετινού πανηγυριού παρόλο που οι υψηλές θερμοκρασίες δεν βοήθησαν.

- Advertisement -

Η πληρότητα στην κύρια οδό άγγιξε σχεδόν το 100% (98%) ενώ στη Β’ ζώνη η πληρότητα ήταν στο 75% παρόλο που τα τέλη ήταν μειωμένα σε σχέση με πέρυσι (50 ευρώ ανά μέτρο μήκους αντί 60 στην Α΄ ζώνη και 30 αντί 50 στη Β’ ζώνη). Ο τζίρος για τα καταστήματα του Δρεπάνου ήταν αυξημένος και απέφερε περίπου 45.000 ευρώ έσοδα στο δήμο.

Όπως ανέφερε ο κ. Αρνίδης, δόθηκε μια μέρα παράταση λόγω του καύσωνα, που είχε ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει προσέλευση τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες και η επισκεψιμότητα τις απογευματινές και βραδινές ώρες ήταν πολύ μεγάλη. «Το ΚΤΕΛ Αστικών Κοζάνης εξυπηρετούσε το κοινό με δρομολόγια έως αργά τη νύχτα, η καθαριότητα, η δημοτική αστυνομία και οι τεχνικές υπηρεσίες υποστήριξαν άψογα όλη τη διοργάνωση και η αστυνομία, με διακριτική παρουσία τόνιζε το αίσθημα της ασφάλειας» σημείωσε ο ίδιος.

Ο Διευθυντής Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου Κοζάνης, Γιώργος Μπιλιώνης παρουσιάζοντας τον απολογισμό, ανέφερε εν μέσω άλλων, πως η εμποροπανήγυρη του Δρεπάνου αποτελείται από δύο βασικές ενότητες, το Λούνα Παρκ και το υπαίθριο εμπόριο ενώ δεν χωροθετούνται χώροι εστίασης παρά μόνο θέσεις καντινών.

Ο κ. Μπιλιώνης σημείωσε πως ο αριθμός των εκθετών ήταν σταθερός, τα έσοδα όμως ήταν λιγότερα σε σχέση με πέρυσι, που είχαν ρεκόρ εισπράξεων που έφτασε τις 50.000 ευρώ, το οποίο οφείλεται στη μείωση των τελών. Η μείωση των τελών στη Β’ ζώνη, δεν απέδωσε καθώς ο αριθμός των εκθετών έμεινε ο ίδιος και δεν αυξήθηκε.

Όσον αφορά την παράταση της μιας ημέρας που πήρε το πανηγύρι του Δρεπάνου, ο κ. Μπιλιώνης σημείωσε πως έμειναν πολλοί εκθέτες (περίπου οι μισοί) και περίμεναν να υπάρχει επισκεψιμότητα, κάτι το οποίο δεν έγινε, ενώ το Λούνα Παρκ και οι μικροί χώροι εστίασης είχαν αύξηση τζίρου.

Ο πρόεδρος του Δρεπάνου τόνισε πως η επισκεψιμότητα ήταν πολύ μεγάλη και όλοι έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό για να πραγματοποιηθεί με επιτυχία η εμποροπανήγυρη. «Ενώ τα προηγούμενα χρόνια η κίνηση ήταν δέκα με δώδεκα ώρες την ημέρα, φέτος λόγω του καύσωνα, περιορίστηκε στις τέσσερις με πέντε ώρες» σημείωσε ο ίδιος. Ενώ για την «προβληματική» Β’ ζώνη υπογράμμισε πως είναι καλύτερα που δεν υπήρχαν πολλοί εκθέτες γιατί τα προηγούμενα χρόνια δεν εισέπρατταν αυτά που έπρεπε να πάρουν από τους εκθέτες. 

Όσον αφορά την τιμή στο Λούνα Παρκ που και φέτος ήταν στα 4 ευρώ, σημείωσε πως είναι υψηλή για μια οικογένεια. «Πράγματι, και για φέτος το 4 ευρώ για μια οικογένεια, είναι βαρύ» τόνισε ο ίδιος. Για τη μείωση των εσόδων, τόνισε πως «για εμάς δεν είναι όλα θέμα κόστους αλλά θέμα εθίμου και το πανηγύρι του Δρεπάνου είναι έθιμο. Αν τη μια χρονιά εισέπραξε ο δήμος 45.000 και την προηγούμενη 49.000 μικρή σημασία έχει, γιατί ο κόσμος έχει αγκαλιάσει την εμποροπανήγυρη και έχει καθιερωθεί. Δεν είναι όλα γύρω από το οικονομικό. Είναι μια εθιμοτυπική παράδοση και οι αξίες μας ως τοπικές κοινωνίες» Κατέληξε λέγοντας πως και φέτος ζητούν να βγει ένα κονδύλι από τα έσοδα ως ανταποδοτικό για να γίνουν έργα στην κοινότητα.

«Εγώ θα πω ότι στέφθηκε με επιτυχία και φέτος. Είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος θεσμός αυτού του είδους, μετά το Νιάημερο. Πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και προχωράμε για την επόμενη χρονιά για να είμαστε καλύτεροι» υπογράμμισε ο Δήμαρχος Κοζάνης, Γιάννης Κοκκαλιάρης.  

Τέλος, το λόγο πήρε και ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού και Πολιτισμού, Γιάννης Ιωαννίδης ο οποίος πρότεινε από την επόμενη χρονιά να δημιουργηθούν κάποιες θεματικές στη Β’ ζώνη, η οποία διαχρονικά ήταν μια προβληματική ζώνη, ώστε να διευκολυνθούν και οι εκθέτες αλλά και οι επισκέπτες να μπουν στη συγκεκριμένη ζώνη.

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση