Θωμάς: Η απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων θα γίνει συντεταγμένα και υπεύθυνα

3 Min Read

Στην απολιγνιτοποίηση, τις ρυθμιστικές εξελίξεις και το νέο ΕΣΕΚ αναφέρθηκε ο υφυπουργός του ΥΠΕΝ, Γεράσιμος Θωμάς, κατά τη χθεσινή του ομιλία στο συνέδριο του energypress.
Ο κ. Θωμάς τόνισε αρχικά ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στις μεταρρυθμίεις για να γίνει η χώρα μας πρωτοπόρος στην πράσινη ανάπτυξη. «Το Δεκέμβριο η Ελλάδα θα καταθέσει τον αναθεωρημένο ΕΣΕΚ. Η υπουργική επιτροπή έχει ξεκινήσει τις εργασίες της, το σχέδιο θα είναι φιλόδοξο. Θα αναπτύξουμε και έναν οδικό χάρτη για τη μακροπρόθεσμη στρατηγική για το 2050», ανέφερε.
Σχετικά με την απολιγνιτοποίηση ο κ. Θωμάς υπογράμμισε ότι είναι φιλόδοξος στόχος, αλλά συμβαδίζει με τις εξελίξεις διεθνώς. «Η νέα Κομισιόν έχει ήδη εξαγγείλει το φιλόδοξο green deal. Υπάρχει βούληση για παραπάνω στόχους για το 2030», σχολίασε.
Παράλληλα, ο κ. Θωμάς επισήμανε ότι η ΔΕΗ έχασε πέρυσι 200 εκατομμύρια ευρώ από τις λιγνιτικές μονάδες και το 2019 η ζημιά αναμένεται να είναι μεγαλύτερη.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων ως το 2028 θα γίνει συντεταγμένα και υπεύθυνα με επίκεντρο την ενεργειακή ασφάλεια. «Υπάρχουν οικονομικοί και περιβαλλοντικοί λόγοι να γίνει. Να θυμηθούμε ότι έτσι κι αλλίως είχε δρομολογηθεί το κλείσιμο πολλών μονάδων στα επόμενα χρόνια. Η προετοιμασία για τη μεταλιγνιτική περίοδο είχε υστερήσει και πρέπει να καλύψουμε το κενό. Για τη Δ. Μακεδονία-Μεγαλόπολη θα υπάρξει master plan από όλη την κυβέρνηση», υπογράμμισε.
«Θα πρέπει να θυμηθούμε όλοι ότι είχε δρομολογηθεί και είχε επιβεβαιωθεί στις αρχές του χρόνου με το υπό αναθεώρηση ΕΣΕΚ το κλείσιμο πολλών μονάδων μέσα στα επόμενα χρόνια. Δυστυχώς όμως είχε υστερήσει η απαραίτητη προετοιμασία για την μεταλιγνιτική περίοδο είτε σε κεντρικό είτε σε τοπικό επίπεδο. Αυτό θα προσπαθήσουμε να το επισπεύσουμε και να καλύψουμε το κενό που είχε δημιουργηθεί και είμαστε σίγουροι ότι θα το επιτύχουμε. Για την Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη θα εκπονηθεί ένα masterplan που θα αγκαλιαστεί από όλη την κυβέρνηση, από το υπουργείο όχι μόνο το δικό μας αλλά και από τα υπουργεία Εργασίας, Μεταφορών, Οικονομικών, θα έχει επενδυτικά και φορολογικά κίνητρα για τις περιοχές αυτές και θα αντλήσει πόρους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, ένα νέο εργαλείο που θα λειτουργεί συμπληρωματικά των υπόλοιπων χρηματοδοτικών εργαλείων που υπάρχουν και πρέπει να αξιοποιηθούν».

Μοιραστείτε την είδηση