Γράφει ο Δημήτριος Λ. Κωνσταντινίδης*
Τι είναι η Συμβουλευτική; Πριν φτάσουμε στο το τι είναι, ας δούμε κάποιους μύθους γύρω από την Συμβουλευτική.
- Θα πάω σε κάποιον ειδικό ο οποίος θα με “συμβουλέψει”, θα μου πει τι χρειάζεται να κάνω και έτσι θα λυθούν οι όποιες δυσκολίες αντιμετωπίζω και βιώνω στην παρούσα φάση της ζωής μου.
Η Συμβουλευτική και ο Σύμβουλος, δεν δίνουν απαντήσεις ή συμβουλές. Είναι μια διαδικασία κατά την οποία το άτομο με τη βοήθεια του Συμβούλου ψάχνουν να βρουν τις απαντήσεις που είναι ικανοποιητικές για το άτομο και που λειτουργούν για αυτό.
- Έχω φίλους, γιατί να πάω σε Σύμβουλο;
Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν άνθρωποι γύρω μας με τους οποίους μπορούμε να μιλάμε ανοιχτά και ελεύθερα. Ο Συμβούλου χρησιμοποιεί συγκεκριμένα εργαλεία/τεχνικές με σκοπό να βοηθήσει το άτομο να ξεπεράσει/διαχειριστεί αυτά που τον δυσκολεύουν. Είναι ένα τελείως διαφορετικό πλαίσιο.(οριοθετημένο, με κανόνες) Όταν κάποιος απευθύνεται σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας, το κάνει συνήθως με έναν συγκεκριμένο σκοπό ή ανάγκη, πέρα από την απλή διάθεση να μοιραστεί την καθημερινότητά του.
- Σε Συμβούλους πηγαίνουν μόνο όσοι έχουν σοβαρά θέματα ψυχικής υγείας.
Σε έναν Σύμβουλο μπορεί να απευθυνθεί ο καθένας που αντιμετωπίζει κάποια δυσκολία στη ζωή του και δυσκολεύεται να τα αντιμετωπίσει επιθυμητά/αποτελεσματικά στην καθημερινότητά του(εργασιακό, σχέσεις, λήψη απόφασης, άγχος κλπ..)
- Το να αναζητήσω βοήθεια είναι σημάδι αδυναμίας.
Κάποιος ίσως έλεγε ότι είναι σημάδι δύναμης, με την έννοια ότι χρειάζεται κουράγιο για να ζητήσει κάποιος βοήθεια, καθώς ταυτόχρονα παραδέχεται πως αυτήν τη συγκεκριμένη φορά, τη συγκεκριμένη περίοδο δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει αυτό που τον δυσκολεύει, ενώ παλιότερα τα είχε καταφέρει με επιτυχία σε αντίστοιχες καταστάσεις.
Οπότε, τι είναι η Συμβουλευτική; Υπάρχουν διάφοροι ορισμοί, όμως στην ουσία είναι μια διαδικασία, η οποία στηρίζεται στην ακρόαση και στη στοχευμένη συζήτηση, αν κι όχι αποκλειστικά, με σκοπό το άτομο να διαχειριστεί ή/και ξεπεράσει τις όποιες δυσκολίες βιώνει μέσα του και έξω του αυτήν την περίοδο, σε ένα ασφαλές πλαίσιο αλλά και να κάνει στο δικό του χρόνο τις επιθυμητές αλλαγές. Η Συμβουλευτική χρησιμοποιεί συγκεκριμένα εργαλεία/τεχνικές. Ακόμη, σημαντικό ρόλο παίζει η θεραπευτική σχέση, η οποία χτίζεται συνεδρία με τη συνεδρία. Σε αυτό, το βάρος πέφτει κυρίως στον Σύμβουλο, ο οποίος χρειάζεται να επιδεικνύει κατανόηση, ενσυναίσθηση και αποδοχή σε αυτά που φέρνει το άτομο σε κάθε συνεδρία. Είναι γνωστό ότι η θεραπευτική σχέση συμβάλλει καθοριστικά στη διαδικασία/πορεία της συμβουλευτικής.
Τέλος, στόχος της είναι να βοηθήσει τους ανθρώπους με σωματικές, συναισθηματικές και ψυχικές δυσκολίες να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους, να επιλύσουν τυχόν κρίσεις καθώς και να αυξήσουν την ικανότητά τους να ζήσουν μια πιο λειτουργική και ικανοποιητική ζωή.
*Δημήτριος Λ. Κωνσταντινίδης
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και Ψυχοθεραπευτής με κατεύθυνση Συνθετική Συμβουλευτική και εξειδίκευση στην Κλινική Βιοθυμική Ψυχοθεραπεία – Κλινική Ύπνωση. International NLP Trainers Association (INLPTA), Certified Practitioner of the Art and Science of Neuro Linguistic Programming
Μέλος της Ελληνικής (Ε.Ε.Σ.) και Ευρωπαϊκής (E.A.C.) Εταιρείας Συμβουλευτικής