Τι συζητήθηκε στις επαφές της Σκα Κέλλερ με τους φορείς της περιοχής

3 Min Read

Η  δυνατότητα στήριξης  του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα αιτήματα των περιοχών, σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που εισέρχονται ή βρίσκονται στη μεταλιγνιτική περίοδο, ήταν ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν κατά την επίσκεψη στο Δήμο Κοζάνης της  Ευρωβουλευτού των Πρασίνων  και αντιπρόεδρου της Ευρωομάδας των Πρασίνων – Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Σκα Κέλλερ, με το Δημάρχο Κοζάνης Λευτέρη Ιωαννίδη και φορείς της περιοχής .

Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Κοζάνης «έχουμε αναλάβει μια πρωτοβουλία μαζί με τους φορείς της περιοχής για να προωθήσουμε το ζήτημα της προετοιμασίας της περιοχής για τη μεταλιγνιτική περίοδο, στην οποία με εμφατικό πλέον ρυθμό εισερχόμαστε. Είναι ένα μεγάλο ζήτημα, που δεν αφορά μόνο την Κοζάνη ή τη Δυτική Μακεδονία αλλά και άλλες αντίστοιχες περιοχές σε χώρες της Ε.Ε. και ζητήσαμε τη συνδρομή της κα Κέλλερ ώστε να πιέσουμε για τη διαμόρφωση πολιτικών στήριξης των περιοχών, που πλήττονται  ή θα πληγούν από τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών ρύπων».

- Advertisement -

Από την πλευρά της η κα Κέλλερ ανέφερε πως η «τοπική αυτοδιοίκηση είναι πάρα πολύ σημαντική , γιατί εκεί γίνεται η διαμόρφωση των περιβαλλοντικών, οικονομικών και κοινωνικών αλλαγών . Οφείλουμε να υποστηρίξουμε την οικολογική και κοινωνική αναμόρφωση της οικονομίας της περιοχής  και σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς όλοι γνωρίζουμε πως πρέπει να σταματήσουμε την κλιματική αλλαγή και πως αργά ή γρήγορα ο λιγνίτης θα εξαντληθεί. Ακόμη και αν σήμερα τα ορυχεία είναι ένας μεγάλος εργοδότης, είναι πλέον προφανές πώς όλο και λιγότεροι εργαζόμενοι απασχολούνται εκεί. Παράλληλα ξέρουμε πως η εξόρυξη είχε περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στην εξόρυξη και την αγροτική παραγωγή ή τον τουρισμό. Είναι σημαντικό να σκεφτόμαστε και τη χρονική περίοδο μετά το λιγνίτη. Πρέπει να εντατικοποιήσουμε τις ενέργειες μας πριν εξαντληθεί ο λιγνίτης. Αυτό είναι ένα πρόβλημα, που αντιμετωπίζει η Κοζάνη αλλά και άλλες περιοχές της Ε.Ε. Είναι σημαντικό λοιπόν να φέρουμε κοντά αυτές τις περιοχές ώστε να μην χρειαστεί κάθε περιοχή να το αντιμετωπίσει μόνη της. Αυτή τη στιγμή τα ευρωπαικά χρηματοδοτικά εργαλεία δεν είναι έτοιμα να βοηθήσουν αυτές τις κοινωνίες και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

 

Η κα Κέλλερ συνοδευόμενη από το Δήμαρχο Κοζάνης επισκέφθηκε το πρωί της Τρίτης, όπου ξεναγήθηκε από τον Δ/ντη του ορυχείου  Νοτίου Πεδίου Κώστα Θεοδωρίδη στο Ορυχείο, τα  αποκατεστημένα εδάφη και το χώρο όπου κατασκευάζεται η νέα μονάδα Πτολεμαΐδα 5.

 

Στη σύσκεψη, που ακολούθησε έλαβαν μέρος ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Αντώνης Τουρλιδάκης, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ ΔΜ Δημήτρης Μαυροματίδης, τη ΔΕΗ εκπροσώπησαν οι Γιάννης Καραμπακάκης και Φραγκίσκος Παυλουδάκης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, ο εκπρόσωπος της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης Λάζαρος Τσικριτζής, εκπρόσωπος του ΙΔΕΠ-ΕΚΕΤΕ Βαγγέλης Καρλόπουλος και ο Δ/ντης Προγραμμάτων της ΑΝΚΟ Τάσος Σιδηρόπουλος. 

 

Μοιραστείτε την είδηση