Τηλεθέρμανση στον Άη Στράτη από την ΑΝΚΟ

2 Min Read

Οι μηχανολόγοι μηχανικοί του τμήματος Τηλεθερμάνσεων της ΑΝΚΟ θα δημιουργήσουν στο μικρό νησί του Αγίου Ευστρατίου του Βορείου Αιγαίου σύστημα τηλεθέρμανσης από γεννήτρια και φωτοβολταϊκό για να θερμαίνονται οι κάτοικοι του νησιού.

«Ο Αη Στράτης είναι από τα πιο κοστοβόρα νησιά σε σχέση με την παραγωγή ενέργειας, καθώς μέχρι σήμερα η παραγωγή γίνεται από ντιζελογεννήτριες και επίσης είναι απομακρυσμένο από την ηπειρωτική Ελλάδα, γεγονός που σημαίνει ότι δεν είναι οικονομικά βιώσιμο ένα σχέδιο καλωδίωσης. Για να απαλλαγεί, λοιπόν, από την παλιά τεχνολογία υπάρχει αυτό το σχέδιο» λέει ο υπεύθυνος του τμήματος τηλεθερμάνσεων της ΑΝΚΟ Δημήτρης Πεκόπουλος.

Η τηλεθέρμανση στον Άη Στράτη είναι μέρος ενός συνολικότερου σχεδιασμού  με την ονομασία «Αη Στράτης – Πράσινο νησί» και διαχειρίζεται το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Η ΑΝΚΟ ανέλαβε το μελετητικό κομμάτι, μετά από διαγωνισμό που προκήρυξε το Κέντρο.

Το έργο βρίσκεται τώρα στη φάση υλοποίησης και από το 2020 το νησί θα λειτουργεί ως πράσινο. «Η αξιοποίηση των απορριπτόμενων ηλεκτρικών γιγαβατωρών,  η  μετατροπή τους σε θερμική ενέργεια και η θέρμανση του οικισμού είναι η καινοτομία που προτείνουμε» τονίζει ο Αντώνης Δημητρίου, μηχανολόγος μηχανικός, μελετητής της ΑΝΚΟ.

Η μελέτη θα παραδοθεί έως το τέλος του Απρίλη και το έργο είναι προϋπολογισμού 5 εκ. ευρώ.

 

Σωκράτης Μουτίδης

Μοιραστείτε την είδηση