Τιμές ηλεκτρισμού: ΑΧΑΛΙΝΩΤΗ η κερδοσκοπία! Του Χρήστου Ι. Κολοβού*

4 Min Read

Στο 1ο διάγραμμα βλέπουμε τη μεταβολή της τιμής αγοράς επόμενης ημέρας στον ηλεκτρισμό, όπως τη δίνει το Χρηματιστήριο Ενέργειας στις 16/6/2024. Τη Δευτέρα 26/6/2023 η χονδρική τιμή ηλεκτρισμού ήταν €104,55. Ένα χρόνο αργότερα, τη Δευτέρα 17/6/2024 η χονδρική τιμή ηλεκτρισμού αισίως έφθασε τα €117,39, δηλαδή παρουσιάζει ΑΥΞΗΣΗ 12,3%. Παρόλο που φέτος έχουμε περισσότερες “Α”ΠΕ από πέρυσι, παρόλο που φέτος ο δήθεν “ακριβός” λιγνίτης έχει φύγει απ’ το ενεργειακό μας μείγμα.

Η αύξηση αυτή ωστόσο είναι ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΗ, όπως φαίνεται από το 2ο διάγραμμα, που δείχνει τη μεταβολή της τιμής του φυσικού αερίου (δείκτης Dutch TTF συμβόλαιο ενός μήνα) στο ίδιο διάστημα: την Παρασκευή 16/6/2023 η τιμή του φυσικού αερίου ήταν €49,471, ενώ την Παρασκευή 14/6/2024 η τιμή έκλεισε στα €35,36, δηλαδή παρουσιάζει ΜΕΙΩΣΗ 28,5%!

- Advertisement -

Κι ακόμα πιο αδικαιολόγητη είναι η αύξηση με βάση αυτά που βλέπουμε στο 3ο διάγραμμα, που δείχνει τη μεταβολή της τιμής του “Δικαιώματος Εκπομπής Αερίων του Θερμοκηπίου”, (δηλαδή “αέρα κοπανιστού”): την Παρασκευή 16/6/2023 η τιμή ήταν €92,41, ενώ την Παρασκευή 14/6/2024 η τιμή έκλεισε στα €68,23, δηλαδή παρουσιάζει ΜΕΙΩΣΗ 26,2%!

Όταν λοιπόν οι βασικοί συντελεστές κόστους παρουσιάζουν σημαντική μείωση, αλλά η τιμή του ηλεκτρισμού αυξάνεται, αυτό απλά σημαίνει πως η κερδοσκοπία καλπάζει αχαλίνωτη. Οι “πάροχοι” ηλεκτρισμού θα εξακολουθήσουν να παρουσιάζουν “απρόσμενα” κέρδη. Και, βεβαίως, να ετοιμαζόμαστε για ήδη προαναγγελθείσα νέα αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ και νέα αύξηση των τελών χρήσης δικτύων. Να με ποιο τρόπο η ακρίβεια θα συνεχίσει να καλπάζει και η οικονομία της χώρας θα γίνεται όλο και λιγότερο ανταγωνιστική.

Οι Ευρωεκλογές τελείωσαν και, ως γνωστόν, μετά την απομάκρυνση από την κάλπη ουδέν λάθος αναγνωρίζεται! Στον ανασχηματισμό της κυβέρνησης δεν είδαμε κάποια διορθωτική κίνηση στο Υπουργείο Ενέργειας. Είτε το μήνυμα της κάλπης δεν ήταν επαρκώς σαφές είτε κάποιοι συνειδητά σφυρίζουν αδιάφορα, γελώντας σε βάρος μας! Δεν πρέπει ωστόσο κανείς να ξεχνά την παροιμία “μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη, τρεις και η κακή του μέρα” …

Όλα αυτά είναι ασφαλώς αποτέλεσμα της πολιτικής της ιδιωτικοποίησης της αγοράς ηλεκτρισμού, σε συνδυασμό με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Την 100% ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΕΗ δεν την είχε κάνει κάποια “σοσιαλίζουσα” κυβέρνηση: την έκανε το 1950, αμέσως μετά τον Εμφύλιο, η τότε βασιλική κυβέρνηση, αφού οι πάνω από 400 εταιρείες ηλεκτρισμού ούτε εξυπηρετούσαν ούτε έδιναν φθηνό ρεύμα. Κάποια πράγματα είναι θέμα κοινής λογικής, δεν είναι θέμα ιδεολογίας.

Με την 100% ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΕΗ, για πάνω από 60 χρόνια οι Έλληνες είμαστε όλοι μαζί σε ΜΙΑ και ΜΟΝΑΔΙΚΗ Ενεργειακή Κοινότητα. Τώρα μας πιπιλίζουν το μυαλό πως “ενεργειακή δημοκρατία” είναι οι εκατοντάδες διαφορετικές Ενεργειακές Κοινότητες, ενώ αυτές δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια φούσκα, εντελώς αντίστοιχη της φούσκας του Χρηματιστηρίου Μετοχών το 1999. Θυμόμαστε άραγε ακόμα πόσος κόσμος έχασε τότε τα λεφτά του;

Στο “λαμπρό” κόσμο του Χρηματιστηρίου Ηλεκτρισμού ήδη μαθαίνουμε πως “διεξάγεται έρευνα”, για χειραγώγηση της τιμής αγοράς επόμενης ημέρας από φορείς εκπροσώπησης των δήθεν “Α”ΠΕ. Και διαβάζουμε επίσης πως κύριοι ωφελημένοι απ’ τις μηδενικές ή και αρνητικές τιμές, που διαμορφώνονται στο Χρηματιστήριο τις ώρες που λειτουργούν τα φωτοβολταϊκά, είναι εκείνοι που εκτός από “Α”ΠΕ έχουν και μονάδες παραγωγής με φυσικό αέριο, καθώς αγοράζουν ηλεκτρισμό σε μηδενικές τιμές και πωλούν πάνω απ’ τα €100 ή και τα €200!

Όμορφος κόσμος ανήθικος, διαβολικά πλασμένος! Η ενεργειακή πολιτική έχει μετατρέψει τον ηλεκτρισμό σε όπλο μαζικής καταστροφής, της κοινωνίας και της οικονομίας.

Χρήστος Ι. Κολοβός

Δρ Μηχανικός Μεταλλείων – Μεταλλουργός Μηχανικός ΕΜΠ

τ. Διευθυντής Μεταλλευτικών Μελετών & Έργων ΔΕΗ ΑΕ/Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας

Ανεξάρτητος Σύμβουλος ενεργειακών θεμάτων

ck-energy.blogspot.com

Μοιραστείτε την είδηση