Την επόμενη εβδομάδα οι αιτήσεις για το επίδομα ρεύματος

3 Min Read

Μέσω ειδικής πλατφόρμας η υποβολή των αιτήσεων

Στις 15 Ιουνίου αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το «ανέβασμα» των αιτήσεων για το επίδομα ρεύματος. Η πλατφόρμα ονομάζεται «Power Pass» και κατά την αίτηση, οι δικαιούχοι θα εισέρχονται μέσω των κωδικών τους στο Taxisnet. Η πλατφόρμα θα μείνει ανοιχτή για υποβολή αιτήσεων για 15 μέρες.

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης, το επίδομα θα επιστρέφει ποσό από 18 έως 600 ευρώ για τους λογαριασμούς ρεύματος το διάστημα από τον Δεκέμβρη του 2021 έως τον Μάιο του τρέχοντος έτους. Η πληρωμή των δικαιούχων θα γίνει στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς στα μέσα του Ιούλη.

 

Η διαδικασία

Με την είσοδο στο Power Pass με τους κωδικούς Taxisnet, θα εμφανίζεται η πρώτη κατοικία όπως είναι δηλωμένη στο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης. Αν τα στοιχεία που εμφανίζονται είναι σωστά τότε η διαδικασία προχωρά στο επόμενο βήμα κατά το οποίο θα καταχωρείται το ΙΒΑΝ του τραπεζικού λογαριασμού για την πίστωση των χρημάτων. Αν τα στοιχεία δεν είναι σωστά, τότε δίνεται η δυνατότητα επεξεργασίας τους ή επικαιροποίησης δηλώνοντας τη νέα κύρια – πρώτη κατοικία.

Η πρώτη σελίδα που αφορά στο ακίνητο, θα περιλαμβάνει στοιχεία για το ρολόι ρεύματος και το ποσοστό χρήσης συνιδιοκτησίας. Τα στοιχεία αυτά αντλούνται αυτόματα από τον εκάστοτε πάροχο του ρεύματος και δεν τροποποιούνται. Το ίδιο ισχύει και για τις χρεώσεις ρεύματος που έχουν γίνει.

 

Ο υπολογισμός του ποσού

Το ποσό της επιστροφής – επιδότησης ανά μήνα, προκύπτει από τον ακόλουθο μαθηματικό τύπο:

Ποσό επιστροφής = (Ποσό ρήτρας αναπροσαρμογής λογαριασμού που εκδόθηκε εντός του μηνός – Ποσό έκπτωσης από το κράτος επί της ρήτρας αναπροσαρμογής – Ποσό έκπτωσης από τον πάροχο επί της ρήτρας αναπροσαρμογής) * Ποσοστό συνιδιοκτησίας ή χρήσης * 60%. 

Όσον αφορά στα νοικοκυριά που έχουν κοινό ρολόι, η επιδότηση θα δοθεί σε ένα ΑΦΜ και συγκεκριμένα στον δικαιούχο που αναγράφεται στον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος. Σε περίπτωση που ο ΑΦΜ δεν ανήκει σε κανέναν από τους δικαιούχους το ποσό της επιδότησης επιμερίζεται στους δικαιούχους.

Το ποσό της επιδότησης είναι αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκεινται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Όλγα Τουφεγγοπούλου xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση