Την μνήμη των τριών σοβιετικών στρατιωτών που υπερασπίστηκαν το Μεσόβουνο τιμά αύριο το ΚΚΕ

2 Min Read

Τα ονόματα αυτών Αλεξέι, Αντρέι και Ρουμπέν

Τους τρεις σοβιετικούς στρατιώτες που υπερασπίστηκαν το ηρωικό Μεσόβουνο στην μάχη που δόθηκε στις 23 Απριλίου 1944, κατά την διάρκεια της επιχείρησης των ναζί «Μαγιάτικη Καταιγίδα», θα τιμήσουν αύριο οι τοπικές οργανώσεις του ΚΚΕ, στην εκδήλωση που διοργανώνει η Τοπική Επιτροπή Ενεργειακού Κέντρου. Η εκδήλωση θα γίνει στο μνημείο που έχει στηθεί έξω από το Μεσόβουνο, στη μνήμη των τριών στρατιωτών.

- Advertisement -

Οι τρεις στρατιώτες βρίσκονταν την ημέρα εκείνη λίγο έξω από το Μεσόβουνο, μαζί με αντάρτες του ΕΛΑΣ, την ώρα που οι κατοχικές δυνάμεις προχωρούσαν στο δεύτερο ολοκαύτωμα του χωριού και σκοτώθηκαν λίγο αργότερα στη μάχη που ξέσπασε μεταξύ των γερμανικών δυνάμεων και αντάρτικων δυνάμεων του ΕΛΑΣ.

Μέχρι το 1990 οι στρατιώτες ήταν θαμμένοι στο σημείο που σκοτώθηκαν, όπου υπάρχει ένα μικρό μνημείο. Ωστόσο, το 1990 έγινε εκταφή και τα οστά τους τοποθετήθηκαν στο κεντρικό μνημείο που έχει δημιουργηθεί στο χωριό όπου είναι θαμμένοι και 315 κάτοικοι, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους στις δύο μαζικές εκτελέσεις που διέπραξαν οι Ναζί στις 23 Οκτωβρίου του 1941 και στις 23 Απριλίου του 1944.

Οι  σοβιετικοί στρατιώτες Αλεξέι, Αντρέι και Ρουμπέν, ήταν αιχμάλωτοι που μεταφέρθηκαν από το ανατολικό μέτωπο σε διάφορα στρατόπεδα στον Ελλαδικό χώρο και πέρασαν στις γραμμές του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ.

Το ΚΚΕ κάθε χρόνο αποτίει φόρο τιμής σε όλους όσους έδρασαν με κάθε τρόπο ενάντια στις δυνάμεις του ναζιστικού και φασιστικού άξονα. Η εκδήλωση στο μνημείο θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί.

 Θένια Βασιλειάδου www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση