Την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία των νοικοκυριών από οφειλές παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας

4 Min Read

Ειδική εκδήλωση με ανάλυση των βασικών σημείων της

Την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία της πρώτης κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης, καθώς και της ρύθμισης οφειλών και προστασία της αγροτικής γης, παρουσίασε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε ειδική εκδήλωση. Ο κ. Τσίπρας είπε πως «το πάρτι θα τελειώσει» και πως ο Νόμος Κατσέλη ήταν αυτός που διαφύλαξε «σε μεγάλο βαθμό την ακίνητη περιουσία των ευάλωτων νοικοκυριών και της μεσαίας τάξης στην Ελλάδα.»

- Advertisement -

«Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην ελληνική οικονομία ανέρχονται πλέον σε 111 δισ. ευρώ. Στους ισολογισμούς των τραπεζών εμφανίζονται μεν μειωμένα, λόγω της τιτλοποίησης και της πώλησης τους σε εταιρείες ειδικού σκοπού, ωστόσο παραμένουν στην οικονομία, επιβαρύνοντας τη δραστηριότητα και τους προϋπολογισμούς χιλιάδων νοικοκυριών και επιχειρήσεων. 4.200.000 πολίτες έχουν μη εξυπηρετούμενες οφειλές σε τράπεζες, funds, εφορία και ΕΦΚΑ. 1 εκατ. τραπεζικοί λογαριασμοί είναι κατασχεμένοι. Η συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος, η συνεχιζόμενη αύξηση του κόστους ζωής των πολιτών στην ενέργεια, τα καύσιμα, τα τρόφιμα, αλλά και η επαναλαμβανόμενη μεγάλη αύξηση των επιτοκίων δανεισμού της ΕΚΤ, μας φέρνουν μπροστά στη δημιουργία μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων. Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει επιλέξει συνειδητά να ευνοήσει τη μεγαλύτερη αναδιανομή περιουσίας στη πατρίδα μας από τον πόλεμο και μετά» ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας.

Σε σημεία της ομιλίας του αναφέρθηκε σε «Πάτσηδες» και «Παπαθανάσηδες» καλώντας τους πολίτες να ψηφίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί «η πολιτική αλλαγή είναι επιβεβλημένη» όπως χαρακτηριστικά είπε.

Στη συνέχεια παρουσίασε την πρόταση του κόμματος για την προστασία των καταναλωτών τα κύρια σημεία της οποίας είναι:

– Δημιουργία υφυπουργείου στο Υπουργείο Οικονομικών, με αποκλειστική αρμοδιότητα τη Διαχείριση του Ιδιωτικού Χρέους και της Στεγαστικής Πολιτικής.

– Σύσταση Δημόσιας Εποπτικής Αρχής για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, που θα υπάγεται στο Υπουργείο Οικονομικών.

– Δημιουργία Ειδικού Ταμείου Αναδιαρθρώσεων Οφειλών και Στεγαστικής Πολιτικής στην Αναπτυξιακή Τράπεζα, που θα υποστηρίζει με ζεστό χρήμα, μέσω στοχευμένων επιδοτήσεων: α. τις ρυθμίσεις κόκκινων δανείων μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, β. τις δόσεις δανείων ενήμερων δανειοληπτών που αυξήθηκαν υπέρμετρα λόγω αύξησης επιτοκίων, για να συνεχίσουν οι συνεπείς να αποπληρώνουν τα δάνειά τους, γ. τις δόσεις χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων σε νέα ζευγάρια, στο πλαίσιο της ειδικής στεγαστικής πολιτικής.

– Κανόνες στη λειτουργία των funds. Με εξασφάλιση της διαφάνειας και της δικαιοσύνης για τις δραστηριότητες τους.

– Συλλογική ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

– Την προστασία από ρευστοποίηση πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης.

– Τη συμμετοχή του Δημοσίου, με την επιδότηση μέρους της ρυθμισμένης οφειλής μέσω του Ταμείου Αναδιαρθρώσεων.

– Την εποπτεία και το συντονισμό της όλης διαδικασίας από την Δημόσια Εποπτική Αρχή.

«Στόχος μας είναι να κλείσουμε και την τελευταία Κερκόπορτα στους επιτήδειους που θα επιδίωκαν ένα ρεσάλτο της τελευταίας στιγμής. Τους προειδοποιώ. Το πάρτι θα τελειώσει. Η δικαιοσύνη θα επιστρέψει παντού. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ την 21η του Μάη θα ανοίξει το δρόμο την επομένη ημέρα, για προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας. Δεν θα χρειαστεί να πάμε σε δεύτερες και τρίτες εκλογές όπως σχεδιάζει ο κ. Μητσοτάκης. Με νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα πάμε σε προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας την επόμενη ημέρα. Η πρόταση αυτή θα αποτελέσει από τη πλευρά μας βασικό σημείο αλλά και προϋπόθεση προγραμματικής συμφωνίας. Με τη συμφωνία των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου αυτή η πρόταση να γίνει η πρώτη νομοθετική παρέμβαση της νέας προοδευτική κυβέρνησης της χώρας» είπε, κλείνοντας την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας.

 

Όλγα Τουφεγγοπούλου-www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση