Την Τετάρτη στο Περιφερειακό Συμβούλιο το θέμα των πλωτών φωτοβολταϊκών- Οι τελευταίες εξελίξεις

5 Min Read

Αιφνιδιασμένη φαίνεται ότι είναι, τουλάχιστον σύμφωνα με τα όσα είπε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας το μεσημέρι της Δευτέρας η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης Κ. Κυριακίδου, και η Περιφέρεια μετά απ’ όλα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για το θέμα των πλωτών φωτοβολταϊκών. Προβληματισμός, ωστόσο, δημιουργήθηκε μετά την αναφορά από πλευράς της εταιρείας «Σάββας Ζαφειράτος» ότι υπήρξε προηγούμενη επικοινωνία με την Περιφέρεια.

Το συγκεκριμένο θέμα, που πήρε ήδη μεγάλες διαστάσεις, θα συζητηθεί μαζί και με άλλα δύο που αφορούν σε ανεμογεννήτριες στο Βέρμιο και στο Νυμφαίο και θα μπουν ως έκτακτα στην αυριανή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

- Advertisement -

Η κ. Κυριακίδου στην αρχική της εισήγηση, έκανε λόγο για ανάγκη ύπαρξης σχεδίου, αλλά και ανατροπή του σχεδιασμού της Περιφέρειας για τουριστική και αναπτυξιακή αξιοποίηση της λίμνης, σε περίπτωση που προχωρήσουν αυτές οι αιτήσεις.

Τι δήλωσαν οι εκπρόσωποι της εταιρείας

Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν οι εκπρόσωποι της εταιρείας «Σάββας Ζαφειράτος» (μαζί με την ΔΕΗ Ανανεώσιμες είναι οι δύο εταιρείες που έχουν καταθέσει αιτήσεις στη ΡΑΕ) που ανέφεραν πως η εταιρεία τους διεκδικεί 3000 στρέμματα και όχι το 1/6, όπως ακούστηκε, καθώς, όπως ανέφεραν, τέτοια έργα μπορούν να καταλάβουν το 5% μάξιμουμ της συνολικής έκτασης.

Μάλιστα, εκ μέρους της εταιρείας εμφανίστηκε και η κόρη του ιδιοκτήτη, Ελένη Ζαφειράτου, που αναφέρθηκε σε σχέδιο που υπάρχει και ανταποδοτικά οφέλη, αλλά και σε προηγούμενη επικοινωνία με την Περιφέρεια. Σε ό,τι αφορά, μάλιστα, σε αυτή την αναφορά της κ. Ζαφειράτου για προηγούμενη επικοινωνία, η κ. Κυριακίδου επανήλθε, διερωτώμενη με ποιους στην Περιφέρεια ήρθε σε επαφή η εταιρεία, ενώ και η περιφερειακή σύμβουλος του συνδυασμού «Ελπίδα» Ν. Μπουμπόναρη ζήτησε εξηγήσεις.

Η εταιρεία ήρθε σε επαφή για πρώτη φορά τον Οκτώβρη με την Περιφέρεια

Ζητώντας το λόγο για διευκρινίσεις, ο Αντιπεριφερειάρχης Στέργιος Κιάνας αποκάλυψε «προσπάθεια επαφής της εταιρείας τον Οκτώβρη με την Περιφέρεια» και στην παραπομπή της επικοινωνίας στον ίδιο από τον Περιφερειάρχη. Ο κ. Κιάνας ανέφερε ότι η εταιρεία εκδήλωσε τότε το ενδιαφέρον της, λέγοντας χαρακτηριστικά «κι εκεί μείναμε», ενώ σημείωσε ότι ξαναήρθε σε επαφή με την εταιρεία, όταν το θέμα δημοσιοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες.

Αντίθετοι στην επένδυση στη λίμνη οι δήμαρχοι- Ζητούν επείγουσα συνάντηση με τον Περιφερειάρχη

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν οι δήμαρχοι Εορδαίας (για το θέμα των ανεμογεννητριών του Βερμίου), Σερβίων και Βελβεντού. Ο Δήμαρχος Σερβίων Χρ. Ελευθερίου απέδωσε το βάρος της ευθύνης διαχείρισης του θέματος των πλωτών φωτοβολταϊκών στη ΡΑΕ, την οποία κατηγόρησε για «ερασιτεχνισμό», ενώ ο Δήμαρχος Βελβεντού Μανώλης Στεργίου συμφώνησε με τον Δήμαρχο Σερβίων και επανέλαβε ότι «η λίμνη μας είναι για άλλα πράγματα, τα οποία σχεδιάζονται», παραπέμποντας στις θέσεις που ήδη εξέφρασε στην ανακοίνωσή του τις προηγούμενες μέρες. «Το έσοδο θα πηγαίνει στις τσέπες των επενδυτών» είπε μάλιστα, δηλώνοντας ότι η δημοτική του αρχή είναι κάθετα αντίθετη με τέτοια έργα.

Μάλιστα, οι δήμαρχοι Κοζάνης, Σερβίων και Βελβεντού απέστειλαν επιστολή στον Περιφερειάρχη με την οποία ζητούν επείγουσα συνάντηση και να ενημερωθούν «επισήμως και επειγόντως για τα σχέδια», καθώς «δεν είναι δυνατόν να σχεδιάζονται τέτοιου είδους επενδύσεις χωρίς να έχει προηγηθεί περιβαλλοντική αξιολόγηση, χωρίς λήψη μέτρων προστασίας για το φυσικό περιβάλλον και χωρίς να έχουν ληφθεί υπόψιν οι παράγοντες που αφορούν στους κατοίκους της περιοχής και στις ανάγκες τους καθώς και στις δραστηριότητες που αναπτύσσονται στη λίμνη (αλιεία, αθλητισμός αναψυχή, τουρισμό). Είναι βέβαιο ότι η κατάσταση απαιτεί άρτιο σχεδιασμό του μέλλοντος της λίμνης Πολυφύτου με τη συμβολή όλων των φορέων της περιοχής».

Λάβρος ήταν και ο περιφερειακός σύμβουλος, καταγόμενος από την περιοχή των Σερβίων Μ. Μακρυγιάννης, ο οποίος δήλωσε εναντίον οποιαδήποτε τέτοιας επένδυσης, λέγοντας χαρακτηριστικά «θα υψώσουμε τείχος».

Προσπάθειες να συμμετέχουν στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ζαφειράτος και ΔΕΗ

«Έχει γίνει επικοινωνία από την πλευρά Ζαφειράτου με την Περιφέρεια, ο οποίος εξετάζει τους προβληματισμούς και θωρεί ότι μπορεί να μειώσει τις εκτάσεις που αιτείται και την ισχύ» είπε στην αρχή της συνεδρίασης ο Αντιπεριφερειάρχης Στέργιος Κιάνας, ενώ ενημέρωσε ότι γίνονται προσπάθειες και ο κ. Ζαφειράτος, αλλά και εκπρόσωποι της ΔΕΗ Ανανεώσιμες να συμμετέχουν στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

 

Σωκράτης Μουτίδης

Μοιραστείτε την είδηση