Την Τρίτη στο Δημοτικό Συμβούλιο η κατάργηση ή μη των νομικών προσώπων του Δήμου Κοζάνης

2 Min Read

Εισηγήσεις για διατήρηση ΟΑΠΝ και Κοινωφελούς και κατάργηση της Βιβλιοθήκης

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τρίτης θα συζητηθεί το θέμα της διατήρησης ή μη των Νομικών Προσώπων του Δήμου Κοζάνης. Υπενθυμίζουμε πως σύμφωνα με απόφαση της κυβέρνησης από 1/1/2024 καταργούνται τα νομικά πρόσωπα των ΟΤΑ α’ βαθμού και οι σχολικές επιτροπές (τέλος Ιουνίου του 2024) εκτός και αν οι Δήμοι τεκμηριώσουν την αναγκαιότητα λειτουργίας τους μέχρι τις 15 Νοεμβρίου.

Στο Δήμο Κοζάνης το ζήτημα αφορά τον ΟΑΠΝ, την Κοινωφελή Επιχείρηση, το νομικό πρόσωπο της Κοβενταρείου Βιβλιοθήκης, την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Σχολική Επιτροπή Δήμου Κοζάνης, όχι, όμως, και το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης που εξαιρείται. Επίσης, η συγκεκριμένη διάταξη δεν περιλαμβάνει τη ΔΕΥΑΚ.

Σε περίπτωση που καταργηθούν τα νομικά πρόσωπα οι αρμοδιότητες τους μεταφέρονται στους οικείους δήμους, όπως και το προσωπικό τους, που διατηρεί τη σχέση εργασίας που είχε.

Ανταποδοτικά για κάθε νομικό πρόσωπο που καταργείται, το δημοτικό συμβούλιο μπορεί να συστήσει άμισθες επιτροπές π.χ. πολιτισμού, αθλητισμού, βιβλιοθήκης, κοινωνικής πολιτικής, ενώ για καθένα ΝΠΔΔ που έχει μέσο όρο ετήσιου προϋπολογισμού άνω του 1 εκατ. ευρώ τα τελευταία πέντε έτη, αυξάνεται ο μέγιστος αριθμός αντιδημάρχων κατά έναν.

Αυτό που είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι πως το σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο καλείται να πάρει μια απόφαση που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η επόμενη Δημοτική Αρχή.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Χ» οι εισηγήσεις των ίδιων των νομικών προσώπων είναι η διατήρηση του ΟΑΠΝ και της Κοινωφελούς Επιχείρησης, ενώ για τη βιβλιοθήκη η πρόταση είναι για κατάργηση της.

Από πλευράς της νέας δημοτικής αρχής φαίνεται πως θα υποστηριχθεί (από τους τρεις σημερινούς δημοτικούς συμβούλους Γιάννη Ιωαννίδη, Κωνσταντίνο Κουρού και Γιώργο Ευκολίδη) η κατάργηση όλων των νομικών προσώπων, καθώς εκτιμάται πως θα μπορέσουν να λειτουργήσουν καλύτερα ως τμήματα του Δήμου.

www.xronos-kozanis.gr

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Μοιραστείτε την είδηση