Το αλκοόλ είναι βήμα προς τον εθισμό τονίστηκε στην ημερίδα της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων

2 Min Read

Μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία ενημέρωσης ανέλαβε η Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων με την υποστήριξη του Δήμου Κοζάνης, του Ιατρικού και του Δικηγορικού Συλλόγου για την ενημέρωση παιδιών και γονιών για το πολύ σοβαρό θέμα του αλκοολισμού και των εφήβων. Η ημερίδα έγινε το πρωί του Σαββάτου 14 Δεκεμβρίου στο Κοβεντάρειο, δυστυχώς χωρίς τη μεγάλη συμμετοχή νέων και γονιών νεαρών παιδιών, τους οποίους κατ’ εξοχή αφορά το θέμα.
Μέσα από εισηγήσεις σε ζητήματα όπως η επίδραση του αλκοόλ στην ανάπτυξη του εφήβου, ο ρόλος της οικογένειας στην πρόληψη, η προστασία των ανηλίκων από το αλκοόλ και συναφή ζητήματα, έγινε αντιληπτό ότι ο αλκοολισμός είναι μια υπόθεση που αφορά το άτομο, την οικογένεια και την κοινωνία. Πρόκειται για ατομική επιλογή, η οποία, όμως, εξαρτάται από παράγοντες, όπως ένα νοσηρό οικογενειακό περιβάλλον, το έλλειμα επικοινωνίας και άλλες παράμετροι που σχετίζονται με την ολοκλήρωση της προσωπικότητας ενός εφήβου.
Το αλκοόλ είναι βήμα προς τον εθισμό αναφέρθηκε από τους εκλεκτούς εισηγητές, ενώ τονίστηκε πως πλέον η ηλικία στην οποία οι έφηβοι μπαίνουν στον κόσμο του αλκοόλ είναι τα 11 για τα αγόρια και τα 13 για τα κορίτσια.
Όπως μάλιστα ανέφερε ο παιδοψυχίατρος Αθανάσιος Μανακίτσας, το 45% των εφήβων 15 έως 19 ετών πίνει υπερβολικά μία φορά το μήνα, ενώ το 48% των εφήβων, που ξεκίνησε να πίνει πριν τα 15, βρέθηκε να αναπτύσσει εξάρτηση στην ενήλικη ζωή.
Ενδιαφέρουσα ήταν και η αναφορά στα νομικά ζητήματα, στα οποία ο δικηγόρος Αχιλλέας Καγιόγλου, συγκρίνοντας τα όσα ισχύουν για το κάπνισμα σε σχέση με το αλκοόλ, κατέληξε ότι απαιτείται περισσότερη μέριμνα από πλευράς του κράτους.

Μοιραστείτε την είδηση