Το είπε το ΑΠΕ

1 Min Read

Κάποτε έλεγαν «το είπε το ΑΠΕ» και η φράση αυτή ήταν η τιμητικότερη για ένα μέσο ενημέρωσης. Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ήταν συνώνυμο της αξιοπιστίας και της εγκυρότητας. Εξάλλου στον κόσμο της  παραδοσιακής δημοσιογραφίας, το Reuters, το Associated Press και όλα γενικά τα πρακτορεία ειδήσεων ήταν ταυτισμένα με τη διαδικασία επαλήθευσης της πληροφορίας. Μόλις έγραφαν κάτι, αυτό θεωρούνταν γεγονός.
Και ας μην ήταν πάντα.
Τα χρόνια πέρασαν και τα πρακτορεία ειδήσεων, ως μεγάλοι χονδρέμποροι αυτού του ευαίσθητου προϊόντος, έχασαν αισθητά έδαφος. Παρόλα αυτά εξακολουθούν να είναι ο τελευταίος πυλώνας αξιοπιστίας και εγκυρότητας.

Χθες για μια ακόμη φορά το εθνικό μας πρακτορείο ειδήσεων υπέπεσε στο θανάσιμο αμάρτημα της αδιασταύρωτης ή εν πάση περιπτώσει μη επαρκώς διασταυρωμένης είδησης. Αποτέλεσμα να ανοίξει και πάλι η συζήτηση περί τα fake news, την κυβερνητική προπαγάνδα και ότι άλλο ήθελε προκύψει.
Συγχέοντας, πάντως, τεχνηέντως και συνεχώς το φαινόμενο «fake news» με τον αντιεπαγγελματισμό, κακό κάνουμε στους επαγγελματίες δημοσιογράφους, δίνοντάς τους το άλλοθι του πεπλανημένου. Ακόμα και σε αυτή την τρελή εποχή, αν κάτι μπορεί να σώσει την τιμή του επαγγέλματος είναι η επιμονή στα γεγονότα και στην επαλήθευσή τους.
Ιωάννα

- Advertisement -
Μοιραστείτε την είδηση