Ένα καινοτόμο σύστημα ενεργειακού ελέγχου καθοδήγησης των επιχειρήσεων
Η Κοζάνη και η Δυτική Μακεδονία βρίσκονται στο επίκεντρο μιας πρωτοποριακής ενεργειακής πρωτοβουλίας, καθώς η συνάντηση του προγράμματος EnTrainer, που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου στην ΖΕΠ στις 18 και 19 Μαρτίου, σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την ενεργειακή αποδοτικότητα και την απανθρακοποίηση των επιχειρήσεων.
Το EnTrainer, ένα ευρωπαϊκό έργο χρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα LIFE, στοχεύει να δημιουργήσει ένα καινοτόμο πλαίσιο ενεργειακών ελέγχων που δεν περιορίζεται μόνο στην εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά καθοδηγεί τις επιχειρήσεις σε ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο προς ένα μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα. Στοχεύει στην εισαγωγή μιας νέας, ολοκληρωμένης μεθοδολογίας «Ελέγχων Ενεργειακής Μετάβασης» (Energy Transition Audits – ETA), με κύριο στόχο την πλήρη απανθρακοποίηση των βιομηχανικών εγκαταστάσεων.
Ο Γρηγόρης Παπαγιάννης, Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ, ανέλυσε τη σημασία του EnTrainer για το μέλλον των επιχειρήσεων, υπογραμμίζοντας τη σημαντική αλλαγή που απαιτείται στον τρόπο σκέψης των επιχειρηματιών σχετικά με την ενεργειακή τους στρατηγική.

«Το EnTrainer είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένας ενεργειακός έλεγχος. Είναι μια διαδικασία που δίνει στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να προχωρήσουν προς την πλήρη απανθρακοποίηση. Η ΕΕ έχει θέσει σαφείς στόχους: μείωση των εκπομπών κατά 60% έως το 2030 και σχεδόν μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα μέχρι το 2050. Το θέμα είναι ότι μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι πρέπει να φτάσουμε εκεί, αλλά δεν ξέραμε πώς. Το EnTrainer απαντά ακριβώς σε αυτό το ερώτημα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαγιάννη, το έργο στοχεύει σε ενεργοβόρες επιχειρήσεις από τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, παρέχοντάς τους ένα αναλυτικό πλάνο ενεργειακής αναβάθμισης, ενώ παράλληλα εισάγει ένα νέο εκπαιδευτικό μοντέλο για ενεργειακούς ελεγκτές και τεχνικούς. «Δεν αρκεί να πούμε στις επιχειρήσεις ότι πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές τους. Πρέπει να τους δείξουμε πώς να το κάνουν. Αυτό δεν είναι κάτι που θα συμβεί από τη μία μέρα στην άλλη. Απαιτεί μια αλλαγή κουλτούρας, μια διαφορετική προσέγγιση στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν την ενεργειακή τους κατανάλωση», εξήγησε.
Ο κ. Παπαγιάννης αναφέρθηκε επίσης στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις όταν καλούνται να επενδύσουν σε μακροπρόθεσμα ενεργειακά σχέδια. «Οι επιχειρηματίες έχουν συνηθίσει να κάνουν επενδύσεις με άμεσο αντίκρισμα. Όταν τους μιλάς για μια πιο μακροπρόθεσμη στρατηγική, είναι δύσκολο να τους πείσεις ότι πρέπει να προχωρήσουν. Το EnTrainer τους δείχνει ότι πέρα από τη μακροπρόθεσμη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος, υπάρχουν και άμεσα οικονομικά οφέλη», τόνισε. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η προσέγγιση πρέπει να γίνει μέρος της εταιρικής κουλτούρας, καθώς η ενεργειακή μετάβαση δεν είναι μόνο υποχρέωση απέναντι στο περιβάλλον, αλλά και στρατηγική επιβίωσης για τις επιχειρήσεις στο νέο οικονομικό και ρυθμιστικό περιβάλλον.
Ο Γιώργος Χριστοφορίδης, Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και Συντονιστής του EnTrainer για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, υπογράμμισε τη σημασία του έργου για την περιοχή: «Η Δυτική Μακεδονία βρίσκεται στην καρδιά της ενεργειακής μετάβασης. Το EnTrainer δεν είναι απλά ένα πείραμα – είναι μια πραγματική, εφαρμόσιμη λύση. Οι επιχειρήσεις εδώ δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς συνειδητοποιούν ότι η ενεργειακή αποδοτικότητα δεν είναι πολυτέλεια, αλλά ανταγωνιστικό πλεονέκτημα».
Ο κ. Χριστοφορίδης τόνισε ότι οι επιχειρήσεις που θα πρωτοστατήσουν στη μείωση του ανθρακικού τους αποτυπώματος θα αποκτήσουν στρατηγικό προβάδισμα σε σχέση με όσες αργήσουν να προσαρμοστούν. «Αυτές οι επιχειρήσεις δεν θα μειώσουν απλώς το ενεργειακό τους κόστος, αλλά θα γίνουν πρωτοπόρες στην Ελλάδα, δείχνοντας ότι η ενεργειακή αναβάθμιση είναι ρεαλιστική και εφαρμόσιμη. Παράλληλα, η εφαρμογή της μεθοδολογίας του EnTrainer επιφέρει πολλαπλά οφέλη σε διάφορους τομείς για τις επιχειρίσεις» είπε χαρακτηριστικά.

Η σημασία της πρωτοβουλίας για τη Δυτική Μακεδονία
Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ως περιοχή που βρίσκεται στο επίκεντρο της απολιγνιτοποίησης, αποτελεί ιδανικό πεδίο εφαρμογής του EnTrainer. Οι επιχειρήσεις που θα υιοθετήσουν πρώτες τις νέες πρακτικές θα αποκτήσουν στρατηγικό προβάδισμα, όχι μόνο στο ενεργειακό κόστος αλλά και στη συνολική τους βιωσιμότητα.
Η συνάντηση στην Κοζάνη δεν ήταν μια απλή παρουσίαση του έργου – σηματοδοτεί την ενίσχυση της συνεργασίας με επιμελητήρια, φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης και επιχειρήσεις, οι οποίοι αποτελούν κρίσιμους συμμάχους για την επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος.
Με το έργο να βρίσκεται πλέον στο τελικό στάδιο της υλοποίησής του, η επόμενη περίοδος θα είναι κρίσιμη για τη διάχυση των αποτελεσμάτων και την εφαρμογή των μεθοδολογιών του σε ακόμα περισσότερες επιχειρήσεις, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Το EnTrainer αποδεικνύει ότι η ενεργειακή μετάβαση δεν είναι απλώς μια θεωρητική συζήτηση, αλλά ένας πραγματικός επιχειρηματικός και κοινωνικός μετασχηματισμός. Η Δυτική Μακεδονία, αντί να αντιμετωπίζει τη μετάβαση ως πρόκληση, μπορεί να την εκμεταλλευτεί ως μια μεγάλη ευκαιρία για καινοτομία, ανάπτυξη και βιώσιμη οικονομική πρόοδο.
Οι Εταίροι του έργου είναι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το Πολυτεχνείο της Βαλένθια (Ισπανία), το Πολυτεχνείου του Κλουζ-Ναπόκα (Ρουμανία), ο οργανισμός UniverCities (Ιταλία), η Agenzia per l’Energia Alto Adige CasaClima (Ιταλία), η Servelect Srl (Ρουμανία), και η BEON Energy (Ισπανία).
Αυτοί οι εταίροι συνεργάζονται για την ανάπτυξη και εφαρμογή της μεθοδολογίας ETA, με στόχο την υποστήριξη των βιομηχανιών στην ενεργειακή τους μετάβαση και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr