«Το φιλί της γυναίκας αράχνης» ανεβαίνει στην Πτολεμαϊδα

3 Min Read

Ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Ιωαννίδης μιλά στον «Χ»

Η Θεατρική Ομάδα «Επέκεινα» θα παρουσιάζει το έργο «Το φιλί της Γυναίκας Αράχνης» του Μανουέλ Πουίγκ σε μετάφραση Νίκου Κέφαλου και σκηνοθεσία Κώστα Ιωαννίδη στις 28,29,30 Απριλίου και στις 5,6,7 Μαΐου στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Εορδαίας στις 21:00.

Ο σκηνοθέτης του έργου Κωνσταντίνος Ιωαννίδης

Ο σκηνοθέτης του έργου Κωνσταντίνος Ιωαννίδης, μιλώντας στον «Χ» ανέφερε πως συζητούσαν εδώ και χρόνια για να ανεβάσουν το συγκεκριμένο έργο καθώς πραγματεύεται ένα πολύ δύσκολο θέμα της εποχής μας, παρόλο που είναι γραμμένο το 1975. Το έργο το δουλεύουν εδώ και έξι μήνες και όπως τόνισε ο ίδιος «είναι ένα πολύ δύσκολο έργο, ακόμη και για επαγγελματίες».

«Το έργο μιλάει για τη διαφορετικότητα και για το πως αποδεχόμαστε τους ανθρώπους. Για το να μην ασκούμε μπούλινγκ σε κάποιον που είναι ίσως πιο αδύναμος από εμάς» σημειώνει. Είναι ένα κοινωνικοπολιτικό έργο καθώς ο κεντρικός ήρωας είναι αριστερός στις πολιτικές πεποιθήσεις του και ομοφυλόφιλος. «Είναι και λίγο αυτοβιογραφικό το έργο γιατί ο συγγραφέας, Μανουέλ Πουίγκ ήταν κρατούμενος στις φυλακές της Χιλής, αριστερός και ομοφυλόφιλος» αναφέρει ο κ. Ιωαννίδης και συνέχισε λέγοντας πως μέσα στο έργο αναφέρεται το πως ασκείται βία στον πολιτικό κρατούμενο, με βασανιστήρια και πως τους θεωρούσαν αντιπάλους μόνο και μόνο για τις πολιτικές τους πεποιθήσεις.

«Είναι δύσκολο, ειδικά για την περιφέρεια αλλά τα μηνύματα που περνάει το έργο, είναι πολύ ωραία. Το διαφορετικό δεν πρέπει να το αντιμετωπίζουμε ως ιδιαίτερο, αλλά ως ανθρώπινο, χωρίς αυτά τα δύο να διαχωρίζονται».

Λίγα λόγια για το έργο:

Δύο αντίθετοι κόσμοι βασισμένοι σε μια σειρά από δίπολα, όπως αρσενικό/θηλυκό, στρέιτ/γκέι, λαϊκή κουλτούρα/μαρξιστική ανάλυση, ελευθερία/υποταγή, συναντιούνται σε φυλακή του 1975 στην Αργεντινή θέτοντας πολλά  ζητήματα πολιτικής φύσης,  σεξουαλικής ταυτότητας και  αυτοπροσδιορισμού. Η βία, η αίσθηση εξουσίας και η επιβολή της υπερισχύουν και κυριαρχούν. Μέσα όμως σε αυτό το κελί, μέλλει να γεννηθεί ένας καινούργιος κόσμος όπου το αρσενικό μπορεί να αποδεχτεί την θηλυκή του ποιότητα, η αγάπη να νικήσει τις προκαταλήψεις και η αλληλεγγύη να συνθλίψει τα στερεότυπα. Δεν γίνεται αλλιώς, αφού ο έρωτας είναι η πραγματική φύση του ανθρώπου.

 

Συντελεστές:

Συγγραφέας: MANUEL PUIG

Μετάφραση: Νίκος Κέφαλος

Σκηνοθεσία: Κώστας Ιωαννίδης

Σκηνικά – Κοστούμια: Βενετία Ναση – Εύη Μιμίκου

Σχεδιασμός Φωτισμού: Παπαμάρκου Εύη

Μουσική επιμέλεια: Κώστας Σιδηρόπουλος

Βοηθός σκηνοθέτη: Ελίζα Χαλυβοπουλου

Κατασκευή σκηνικού: Λαζογλου Κωστας και Σολωμίδης Ανδρέας

Χειριστής Φώτων: Παπαδοπουλου Γλυκερία

Χειριστής Ήχου: Πιλαλίδου Κέλλυ

Τρέιλερ παράστασης: Κώστας Μανουσαριδης

Ηθοποιός τρέιλερ: Μένια Ρώμα

Φωτογραφίες παράστασης: Χλιάπας Θοδωρής

Παίζουν αλφαβητικά: Αδαμ Γαβριηλίδης,  Κώστας Σιδηρόπουλος

Φωνή Διευθυντή: Τάσος Ανδρεάδης

 

Θένια Βασιλειάδου-www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση