Το ιδιωματικό θέατρο στο επίκεντρο συνεδρίου που έγινε το σαββατοκύριακο στην Κοζάνη

1 Min Read


Ξεκίνησε την Παρασκευή και ολοκληρώθηκε το Σάββατο το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο «Το ιδιωματικό Θέατρο στην Ελλάδα και οι προοπτικές ανάπτυξής του», το οποίο διοργανώθηκε από το Θεατροδρόμιο με την υποστήριξη του Δήμου Κοζάνης, του ΔΗΠΕΘΕ και της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης.
Στην αίθουσα του Κοβενταρείου συναντήθηκαν επτά θίασοι, από την Κέρκυρα, την Ζάκυνθο, την Σύμη την Λέσβο, την Κάρπαθο και την Κρήτη, όλες νησιωτικές περιοχές εκτός της Κοζάνης, που συνεχίζουν να κάνουν θέατρο, με κείμενα γραμμένα στα τοπικά γλωσσικά ιδιώματα των περιοχών τους.
Στο συνέδριο συμμετείχαν με εισηγήσεις τους προσωπικότητες από το χώρο του θεάτρου, ακαδημαϊκοί και καθηγητές πανεπιστημίου στα τμήματα των θεατρικών σπουδών. Η ιδέα που κυριάρχησε ήταν η θεσμοθέτηση ενός “Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ιδιωματικού Θεάτρου” με έναρξη το 2019 και η σύσταση ενός πανελλήνιου συντονιστικού φορέα που θα ασχολείται με το ιδιωματικό θέατρο.
Οι οργανωτές αισιοδοξούν ότι με την επιστημονική υποστήριξη και τεκμηρίωση που θα προκύψει από τις εργασίες του συνεδρίου, θα καταφέρουν να κινήσουν τις διαδικασίες, ώστε το Ιδιωματικό Θέατρο να συμπεριληφθεί στον Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ ΜΠΕ

Μοιραστείτε την είδηση