Το καλό παιδί του Τραμπ και του ΝΑΤΟ

3 Min Read

Βρε πως αλλάζουν οι καιροί, οι άνθρωποι, οι παρατάξεις και οι ιδεολογίες τους.

Τα βασανιστήρια μου, το 1968, στο 562 τάγμα πεζικού, στις Σέρρες και εν συνεχεία στη Θεσσαλονίκη, άρχισαν όταν η απάντηση μου, σε μια ερώτηση για το ΝΑΤΟ και τους σκοπούς του, δεν άρεσε στον λοχαγό του Α2 που μας εξέταζε. Και ήθελε όλες οι απαντήσεις να είναι διατυπωμένες όπως μας τις είχε δώσει εκείνος, καθώς περιμέναμε επιθεώρηση από αξιωματούχους του Βορειοατλαντικού Συμφώνου. Έπρεπε να πω ότι το ΝΑΤΟ ιδρύθηκε για την άμυνα των χωρών που το αποτελούν από την «κομμουνιστική απειλή». Και επειδή δεν το είπε, άρχισαν τα όργανα, με αποτέλεσμα να καταντήσω νώδους (κατά το κοινώς λεγόμενο φαφούτης) από τα εικοσιτέσσερα μου χρόνια.

 

Που να το φανταζόμουν τότε, ότι θα ζουσα ημέρες διακυβέρνησης μιας «για πρώτη φορά Αριστεράς στην εξουσία», της οποίας ο πρωθυπουργός θα «κάρφωνε» τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ενδεχόμενη …αταξία απέναντι στο ΝΑΤΟ και τους Αμερικάνους. Και όμως, επέπρωτο να το ζήσω και αυτό. Να ακούω τον Αλέξη Τσίπρα, να λέει, από την Θεσσαλονίκη, υπερασπιζόμενος την συμφωνία των Πρεσπών, ότι αυτός θα την ψηφίσει και αν τολμά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ας την καταψηφίσει. Και ας πάει μετά να εξηγήσει την στάση του στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ.

 

Για πρώτη φορά «Αριστερά» σε ρόλο «καλού παϊδιού» απέναντι στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ. Δεν μας τα λέγατε νωρίτερα, να μη φάμε τσάμπα τόσο ξύλο;

 

Αλλά μια και αναφέρθηκα στην συμφωνία των Πρεσπών, την οποία πράγματι και υποστηρίζω, ως το «μη χείρον», το οποίο είναι η αποδοχή και από τις υπόλοιπες χώρες ενός τετελεσμένου, ας μου επιτραπεί να σχολιάσω και την δήλωση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, κατά την οποία «δεν δίνουμε τίποτε», αφού «δεν υπάρχει καμία «μακεδονική» γλώσσα που να ομιλείται στην Ελλάδα».

 

Τόση άγνοια της πραγματικότητας; Δεν έχει πάει ποτέ στο Ξινό Νερό της Φλώρινας, σε χωριά της περιοχής Αμυνταίου, στο πανηγύρι του Προφήτη Ηλία; Δεν έχει, στη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας ακούσει τίποτε γι’ αυτήν την γλώσσα που με επισημότατα έγγραφα αποκαλούσαμε, δεκαετίες τώρα ως «σλαβομεκεδόνικα»;

 

Μάλλον οι άνθρωποι θεωρούν ότι απευθύνονται σε πολίτες με …άγραφο εγκέφαλο. Λατινιστί tabula rasa.

 

 

 

 

 

 

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

Μοιραστείτε την είδηση