Το ΚΚΕ  για την υποστελέχωση και την συνεχιζόμενη υποβάθμιση του ΕΚΑΒ

4 Min Read

Κοινοβουλευτική παρέμβαση

Σύμφωνα με το άρθρο 29 του νόμου 4633/2019 σκοπός του ΕΚΑΒ είναι ο συντονισμός της παροχής σε έκτακτες περιπτώσεις άμεσης βοήθειας και επείγουσας ιατρικής φροντίδας στους πολίτες και η μεταφορά των πολιτών αυτών σε μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας, ο συντονισμός της προνοσοκομειακής φροντίδας σε καταστάσεις εκτάκτων αναγκών και κρίσεων και η παρακολούθηση και ο συντονισμός των συστημάτων εφημερίας των νοσοκομείων του ΕΣΥ. 

- Advertisement -

Για να μπορέσει το ΕΚΑΒ να επιτελέσει το ρόλο του πρέπει, όπως είναι κατανοητό, να είναι πλήρως στελεχωμένο και εξοπλισμένο. Αυτή τη στιγμή πανελλαδικά σε όλο το Ε.Κ.Α.Β εργάζονται ως επικουρικοί εργαζόμενοι με συμβάσεις 2 ετών πάνω από 700 διασώστες, ενώ είναι κενές περισσότερες από 700 θέσεις.

Οι διασώστες εκπαιδεύονται για να μπορούν να παρέχουν προνοσοκομειακή φροντίδα στο χώρο του συμβάντος αλλά για την σωστή αξιολόγηση των περιστατικών με διετή φοίτηση στα ΙΕΚ του ΕΚΑΒ ανά την επικράτεια. Η εν λόγω ειδικότητα κακώς έχει ενταχθεί στο κλάδο μεταφορών (Προεδρικό Διάταγμα 85 ΦΕΚ 232 17.12.2022), αφού τα πληρώματα του ασθενοφόρου δεν είναι οδηγοί αλλά εκπαιδευμένο υγειονομικό προσωπικό.

Στη πρόσφατη προκήρυξη του Υπουργείου Υγείας 5Κ/2023 (ΦΕΚ 55/29.12.2023), που περιλαμβάνονται και 225 θέσεις  μόνιμου προσωπικού ΔΕ διασώστη – πλήρωμα ασθενοφόρου (155 για το ΕΚΑΒ ΑΘΗΝΩΝ), για το σύνολο των θέσεων αυτών προαπαιτούμενο είναι το δίπλωμα Γ’ κατηγορίας.

Με βάση λοιπόν την τελευταία προκήρυξη, οι θέσεις που προκηρύσσονται είναι υποπολλαπλάσιες όχι μόνο των αναγκών αλλά και των ήδη υπηρετούντων συμβασιούχων, οι οποίοι δεν μονιμοποιούνται αν και ήταν στην πρώτη γραμμή της μάχης της πανδημίας και διαπιστωμένα καλύπτουν κενά και ανάγκες του ΕΚΑΒ .Παράλληλα, τα προαπαιτούμενα  της προκήρυξης δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες του πληθυσμού για παροχή προνοσοκομειακής φροντίδας, αλλά μόνο για την μεταφορά των ασθενών. 

Την ίδια ώρα που υπάρχουν εκατοντάδες άνεργοι ή ετεροαπασχολούμενοι απόφοιτοι της σχολής διασωστών του ΕΚΑΒ, για άλλη μια φορά επικρατεί η λογική ότι η κάλυψη των λαϊκών αναγκών σε υπηρεσίες υγείας είναι “βαρίδι”, από το οποίο διαρκώς πρέπει να απαλλάσσεται ο κρατικός προϋπολογισμός. Παρόμοιες βέβαια είναι οι ελλείψεις σε σύγχρονα ασθενοφόρα και θαλάσσια και εναέρια μέσα καθώς και σε προσωπικό των υπολοίπων ειδικοτήτων με τραγική την κατάσταση στα νησιά. Είναι προφανές ότι η συνεχιζόμενη υποβάθμιση του ΕΚΑΒ πάει μαζί με την ολοένα και μεγαλύτερη παράδοση τομέων του δημόσιου συστήματος υγείας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και τη διοχέτευση των εισφορών υγείας των εργαζομένων στα επιχειρηματικά συμφέροντα του κλάδου.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για:

-Να στελεχωθεί πλήρως το ΕΚΑΒ, ώστε να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες του πληθυσμού.

-Να μονιμοποιηθούν οι υπηρετούντες επικουρικοί.

– Να κατοχυρωθούν τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του ΙΕΚ του ΕΚΑΒ και να είναι ο τίτλος σπουδών τους το μόνο απαιτούμενο προσόν, ώστε να καλύπτουν τις θέσεις της ειδικότητας αυτής.

  Οι Βουλευτές

Λαμπρούλης Γιώργος

Αμπατιέλος Νίκος

Έξαρχος Νίκος

Καραθανασόπουλος Νίκος

Κατσώτης Χρήστος

Κομνηνάκα Μαρία

Μαρίνος Γιώργος

Μεταξάς Βασίλης

Παφίλης Θανάσης

Παπαναστάσης Νίκος

Στολτίδης Λεωνίδας

Συντυχάκης Μανώλης

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Μοιραστείτε την είδηση