Το «Μαμάτσειο» τίμησε τους νοσηλευτές του

4 Min Read

Έργα της νοσηλεύτριας Μαρίας Παυλίδου και της γιατρού Αλίκης Θεοδωρίδου κοσμούν τις πτέρυγες του νοσοκομείου

Τιμή στους νοσηλευτές που εργάζονται σκληρά νυχθημερόν και βρίσκονται δίπλα τον ασθενή καθημερινά και κάτω από δύσκολες συνθήκες, απέδωσε χθες η Νοσηλευτική Υπηρεσία του «Μαμάτσειου» Νοσοκομείου Κοζάνης. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή, διοργανώθηκε εκδήλωση, στην οποία ανακοινώθηκε πως τα έργα της νοσηλεύτριας Μαρίας Παυλίδου και της γιατρού Αλίκης Θεοδωρίδου θα δωριστούν στο νοσοκομείο για να διακοσμήσουν τις πτέρυγες και τις κλινικές του.

Η κ. Παυλίδου μιλώντας στον «Χ» ανέφερε πως οι πίνακες της είναι εμπνευσμένοι από τις ημέρες της πανδημίας. «Εγώ κλήθηκα να κάνω εικόνα τον εξαιρετικό ποιητικό λόγο της κυρίας Θεοδωρίδου» τόνισε η ίδια και με τη συμπαράσταση νοσηλευτικής υπηρεσίας και της διοίκησης του νοσοκομείου έκαναν μια μικρή έκθεση, η οποία πλέον θα κοσμεί κοινόχρηστους χώρους όλων των τμημάτων. 

Αλίκη Θεοδωρίδου, ιατρός – Μαρία Παυλίδου, νοσηλεύτρια

«Ο στόχος όλης αυτής της προσπάθειας ήταν να φυτέψουμε έναν σπόρο ελπίδας στους συναδέλφους μας, μετά από την εφιαλτική επιδημία που περάσαμε, ήμασταν όλοι καταπονημένοι και κουρασμένοι κυρίως ψυχικά αλλά και σωματικά και θέλαμε να δώσουμε μια νότα χαράς και αισιοδοξίας» τόνισε η κ. Αλίκη Θεοδωρίδου, η οποία έγραψε την ποίηση πάνω στην οποία βασίστηκαν οι πίνακες. «Αν ένας από τους πολλούς μπορέσει να νιώσει κάτι στην ψυχή του, θα είναι για εμάς πολύ σπουδαίο» ανέφερε χαρακτηριστικά η ίδια.

Μαλαματή Καλώτα, Διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας

Η Μαλαματή Καλώτα, Διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου, στάθηκε στην αυταπάρνηση, τον αλτρουισμό και στην καθημερινή μάχη που δίνουν οι νοσηλευτές καθημερινά ώστε να παρέχουν νοσηλευτική φροντίδα σε όλους τους συνανθρώπους μας με ηθικές αξίες και τα ιδανικά της νοσηλευτικής δεοντολογίας. «Η νοσηλευτική επιστήμη πάντα θα εξελίσσεται, παρά τις όποιες αντιξοότητες και πάντα σε όλες τις υπηρεσίες υγείας, θα είναι ένας συνοδοιπόρος με μπλε, πράσινη, ροζ, κόκκινη και λευκή ποδιά, για να φροντίζει, να αφουγκράζεται, να στηρίζει, να συμβουλεύει, να καθοδηγεί, να συμπονά, να αγωνιά και να αγωνίζεται ώστε να διασφαλίζεται στο έπακρο η υγεία όλων των συνανθρώπων μας» τόνισε η κα Καλώτα, ευχαριστώντας όλο το προσωπικό για την καθημερινή προσφορά τους στον αγώνα για την υγεία. 

Λίγα λόγια για την παγκόσμια ημέρα νοσηλευτή – τριας και το λειτούργημα τους

Η Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή-τριας  γιορτάζεται κάθε χρόνο, από το 1965, στις 12 Μαΐου (ημέρα γέννησης της γυναίκας που έθεσε τη βάση για την εξέλιξη της Νοσηλευτικής ως επιστήμης) με πρωτοβουλία του Διεθνούς Συμβουλίου Νοσηλευτών (International Council of Nurses – ICN). Η Παγκόσμια Ημέρα αποτελεί την ελάχιστη πράξη τιμής και αναγνώρισης στο έργο και στην προσφορά των νοσηλευτών σε όλο τον κόσμο.

Η Νοσηλευτική αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς κλάδους του Συστήματος Υγείας, με πρωταγωνιστές τους Νοσηλευτές να διαδραματίζουν έναν ρόλο απαιτητικό μα και ευαίσθητο. Μπροστά στις σύγχρονες προκλήσεις στο δύσκολο χώρο της Υγείας, με τη συνεχή εξέλιξη της τεχνολογίας και των συνεχών μεταρρυθμίσεων, η νοσηλευτική επιστήμη καλείται να εξοπλιστεί με εξειδικευμένη γνώση, άρτια επιστημονική κατάρτιση και ειδικές δεξιότητες. Η νοσηλευτική φροντίδα απαιτεί υψηλό αίσθημα ευθύνης, ενσυναίσθηση, αφοσίωση, κουράγιο, δύναμη ψυχής και αγάπης προς το συνάνθρωπο.

Ειδικότερα τώρα, αυτή την περίοδο, το έργο των Νοσηλευτριών και Νοσηλευτών, αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί, σημαντική παράμετρο στην αντιμετώπιση της Πανδημίας του Covid-19, γεγονός που καταξιώνει και αναδεικνύει στη συνείδηση όλων μας, τον ιδιαίτερο ρόλο και την προσφορά αυτών των ανθρώπων.

Θένια Βασιλειάδου

Μοιραστείτε την είδηση