Κάθε λογικός άνθρωπος θα συμφωνήσει προθύμως, τόσο μαζί σας κ. Πρόεδρε, όσο και με τον υπουργό σας των Οικονομικών, ότι η χώρα δεν αντέχει μια παρατεταμένη, δωδεκάμηνη προεκλογική περίοδο. Ούτε η οικονομία, ούτε η δημόσια διοίκηση, ούτε και ο κοινωνικός βίος το αντέχουν. Και όμως. Το κλίμα που διαμορφώνεται, εκεί ακριβώς οδηγεί. Σε μια παρατεταμένη, διαλυτική των πάντων, προεκλογική περίοδο. 

Θα ήταν σαν να κοροϊδεύετε και τον εαυτό σας και τους πολίτες αν υποστηρίζατε ότι για την δημιουργία αυτού του κλίματος φταίει μόνον η τακτική που έχει επιλέξει ο αρχηγός τους ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Διότι πρόωρες κάλπες ζητούσε ο κ. Τσίπρας και πριν από ένα χρόνο. Άρα, από την πλευρά του δεν άλλαξε κάτι. Αν πράγματι κάτι άλλαξε είναι η δική σας στάση. Διότι από την απόλυτη άρνηση και απόρριψη κάθε σκέψης για πρόωρες εκλογές, τώρα περάσαμε σε μισόλογα και αμφιθυμίες των δικών σας υπουργών, των δικών σας στελεχών. Τόσον ώστε να έχει φουντώσει η συζήτηση περί το αν υπάρχει «κρυφός σχεδιασμός» για προκήρυξη των εκλογών μέσα στον Σεπτέμβριο και να δίνουν και να παίρνουν τα στοιχήματα, και οι εικασίες για τον αν πιθανότερη ημερομηνία, για να στηθούν οι κάλπες, είναι η 25 Σεπτεμβρίου, η 2, είτε η 9 Οκτωβρίου. 

Αν πράγματι έχετε κλείνει υπέρ των απόψεων εκείνων οι όποιοι εισηγούνται «εκλογές πριν περάσουμε από τα καυδιανά δίκρανα ενός δύσκολου χειμώνα, που θα διαμορφώνεται κυρίως από εξωγενείς παράγοντες» -όπως η εισαγόμενη ακρίβεια και ο πληθωρισμός, αν όχι και μια νέα επέλαση της πανδημίας- ε, τότε, οφείλετε να το ξεκαθαρίσετε εδω και τώρα. Καλύτερα μια επί τρίμηνο «παρατεταμένη» προεκλογική περίοδος, παρά μια δωδεκάμηνη. Ιδίως όταν είναι απολύτως βέβαιο ότι, από το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών, όποτε και αν γίνουν, θα ξεκινήσει αμέσως μια νέα προεκλογική περίοδος λόγω αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης. 

Με …ονειρώξεις πως τάχα θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση με τον …Βαρουφάκη, ο Τσίπας ξύνεται στην κάλπη, αν και γνωρίζει ότι, στις αναγκαστικές επαναληπτικές εκλογές, άλλος θα έχει την αυτοδυναμία. Από κοντά και οι «μικροί» που περιμένουν ότι η αναλογική θα τους χαρίσει έδρες. Μόνο που θα ισχύσει, στην περίπτωση τους, η παροιμία «της Κυριακής χαρά και της επόμενης λύπη». 

Ώρα να ξέρουμε που βαδίσουμε.