Το Πανεπιστήμιο απαντά για το θέμα των φοιτητικών εστιών

3 Min Read

«Ο κανονισμός που ισχύει είναι ψηφισμένος από την Σύγκλητο»

Μετά την επιστολή διαμαρτυρίας που έστειλε στα τοπικά ΜΜΕ ο φοιτητικός σύλλογος του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών για τους φοιτητές οι οποίοι μένουν εκτός φοιτητικών εστιών αν δεν περάσουν το 50% + 1 των μαθημάτων του τρέχοντος εξαμήνου, το Πανεπιστήμιο  Δυτικής Μακεδονίας απάντησε και ανέφερε πως για το ζήτημα της στέγασης ισχύει ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας Φοιτητικών Εστιών, που έχει ψηφιστεί από τη Σύγκλητο και υποχρεούνται να εφαρμόζουν οι υπηρεσίες του Πανεπιστημίου.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό η επιλογή των δικαιούχων στέγασης γίνεται με μια σειρά από κοινωνικό – οικονομικά κριτήρια, όπως είναι η πολυτεκνία, η αναπηρία, η ανεργία, οι λόγοι υγείας κ.α. ενώ διευκρινίζει πως συμπληρωματικά υπάρχει ακόμα ένα ακαδημαϊκό κριτήριο, αυτό του ότι για να μπορεί κάποιος να αιτηθεί για διαμονή στη φοιτητική εστία, θα πρέπει να έχει περάσει το 50% των μαθημάτων του μέχρι εκείνη τη χρονική στιγμή, ενώ το ίδιο ακαδημαϊκό κριτήριο προβλέπεται και για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα το οποίο χορηγείται από το Υπουργείο Παιδείας. 

Διευκρινίζει πως το άρθρο 4 του Κανονισμού Φοιτητικών Εστιών, αναφέρει πως σε εξαιρετικές περιπτώσεις σε ό,τι έχει να κάνει με το όριο του 50% των μαθημάτων, αποφασίζει η Σύγκλητος μετά από εισήγηση της Εφορείας Φοιτητικών Εστιών. 

Το Πανεπιστήμιο αναφέρει πως το τμήμα φοιτητικής μέριμνας έχει αντιμετωπίσει παρόμοιες ειδικές περιπτώσεις στο παρελθόν και προτίθεται να μεριμνήσει σχετικά για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες όλων των εξαμήνων. 

Σημειώνει πως το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας μεριμνά έμπρακτα για τη στέγαση των φοιτητών, μέσα στο πλαίσιο των οικονομικών του δυνατοτήτων και της ισχύουσας νομοθεσίας και συγκεκριμένα: Ικανοποιεί περίπου το 90% των αιτήσεων για δωμάτιο στη Φοιτητική Εστία, χρηματοδοτώντας από το αποθεματικό του, δωμάτια και εκτός των χώρων του Ιδρύματος. Ενώ επιπλέον χορηγεί 100 ετήσιες υποτροφίες στέγης από τη Μονάδα Υποστήριξης Φοιτητών Ευπαθών Ομάδων για φοιτητές που δεν διαμένουν στις εστίες και δεν λαμβάνουν το στεγαστικό επίδομα. Ταυτόχρονα αναπτύσσει δυναμικό πρόγραμμα φοιτητικών δωματίων και στις πέντε πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας. 

Στη συνέχεια αναφέρει πως οι κατηγορίες για έλλειψη ενισχυτικής διδασκαλίες δεν ευσταθούν και πως το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας υλοποιεί πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας από την προηγούμενη ακαδημαϊκή χρονιά, με χρηματοδότηση που έχει εξασφαλίσει από το τομεακό ΕΣΠΑ του Υπουργείου Παιδείας.

Θένια Βασιλειάδου xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση