Το πλήρες πρόγραμμα της Κοζανίτικης Αποκριάς

7 Min Read

Πότε ανάβουν όλοι οι φανοί

Εδώ αναλυτικά το πρόγραμμα

Την Τσικνοπέμπτη θα αρχίσουν οι αποκριάτικες εκδηλώσεις του δήμου Κοζάνης με τη βραδιά να είναι αφιερωμένη στην Ελίμεια. Στις 19:30 στην κεντρική πλατεία της πόλης θα εμφανιστούν χορευτικά της περιοχής της Ελίμειας και στις 20:00 θα γίνει η επίσημη έναρξη της Κοζανίτικης Αποκριάς από τον δήμαρχο Κοζάνης, ενώ μισή ώρα αργότερα θα ανάψει ο φανός Πηγάδ’ Κεραμαριό.

Την Παρασκευή στις 19:00 στην κεντρική πλατεία θα γίνει το Κοζάνη Festival, μια συνδιοργάνωση του Λαογραφικού Ομίλου Κοζάνης «Φίλοι της Παράδοσης, της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Κοζάνης και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και θα συμμετέχουν το Πολιτιστικό Σωματείο Ιαλυσού “Χορόσπιτο” Ρόδου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αυλιωτών Κέρκυρας, ο Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Διβριωτών Φθιώτιδας και η Ομάδα Αλληλεγγύης Εθελοντικής Συμμετοχής Αλιβερίου. Στις 20.00 στην κεντρική πλατεία θα υπάρχουν χορευτικά και ο Φανός Κρεβατάκια, στις 20.30 θα βγει ο φανός της Γιτιάς και μισή ώρα αργότερα θα ανάψουν και οι δύο φανοί ενώ παράλληλα στην πλατεία Αλώνια θα γίνεται γλέντι από το Λαογραφικό Όμιλο Κοζάνης «Φίλοι της Παράδοσης». 

Στις 12:00 το μεσημέρι του Σαββάτου της μικρής αποκριάς, θα υπάρχει μοντέρνος χορός από τον Ακάδημο (γυμναστήριο Σάντρα), τον Π.Σ. Αγίου Αθανασίου, τον Π.Σ. Νέας Χαραυγής, την Έκφραση, τον Π.Σ. Πλατάνια και το Passion Latino. Στις 18:00 θα γίνει εικαστικό παιχνίδι για παιδιά όλων των ηλικιών από το Εικαστικό Εργαστήρι του Δήμου Κοζάνης και παράλληλα η δεύτερη μέρα του Κοζάνη Festival με τη συμμετοχή του Συλλόγου Μακεδόνων Βόλου, του Χορευτικού Ομίλου Τρίπολης, του ΧΕΝ Κηφισιάς, του Λαογραφικού Ομίλου Βάρης Σέμελη, του Μουσικοχορευτικού και Λαογραφικού Ομίλου Ιτέας “Το Χοροστάσι” και του Πολιτιστικού Ομίλου Λαογραφικής και Καλλιτεχνικής Ανάδειξης Σικυώνας (Π.Ο.Λ.Κ.Α) “ ΕΥΧΑΡΙΣ” (ΚΙΑΤΟ). Στις 20:30 το βράδυ στην κεντρική πλατεία της πόλης θα βγει ο Φανός  Μπουγδανάθκα και μισή ώρα αργότερα, θα ανάψει το φανό του.

Την Κυριακή της μικρής αποκριάς, στις 11 το πρωί θα γίνει η παρέλαση του μικρού καρνάβαλου κατά μήκος της Παύλου Μελά, υπό τη συνοδεία της Πανδώρας και μεταμφιεσμένων παιδιών των παιδικών Σταθμών του Δήμου Κοζάνης «Κίντσαν τ΄άργανα!» και των παιδικών χορευτικών τμημάτων Πολιτιστικών Συλλόγων και Φανών. Μισή ώρα αργότερα θα γίνει η παρουσίαση παιδικών χορευτικών τμημάτων πολιτιστικών συλλόγων και φανών στην κεντρική πλατεία της πόλης και στη συνέχεια τη σκυτάλη θα πάρει η «Συνομωσία κρουστών», το σύνολο κρουστών του Δημοτικού Ωδείου Κοζάνης. Στις 12 το μεσημέρι στο κλειστό γυμναστήριο του Βαλταδωρείου θα υπάρχει παιδικό καρναβάλι με παραδοσιακά παιχνίδια, happenings, χάσκα και πολλές εκπλήξεις από τον φανό «Λάκκος τ΄Μάγγαν» και εμψυχώτρια την κ. Σάντρα Παλιούρα. Στις 13:00 οι Φανοί της Κοζάνης θα ξεχυθούν στους δρόμους της και θα  καταλήξουν στην κεντρική πλατεία όπου θα ανάψουν τον κεντρικό φανό και θα τραγουδήσουν όλοι μαζί, ενώ μια ώρα μετά «Τα Παρταλόπλα χτυπούν κορυφή με το τρανύτερο κιχί!» όπου η επιτροπή Ρεκόρ Guinness θα βραβεύσει το μεγαλύτερο κιχί της Κοζάνης. Το βράδυ θα είναι αφιερωμένο στην Κρήτη, τη Θράκη, την Καππαδοκία και τη Μακεδονία με πλήθος συλλόγων να χορεύουν στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου θα βρεθεί και ο φανός του Παύλου Μελά και στις 9 το βράδυ θα ανάψει το φανό του.

Τη Δευτέρα 11 Μαρτίου στις 7 το απόγευμα θα βρεθούν στην κεντρική πλατεία τα χορευτικά των φανών του Άη Θανάση και του Άη Δημήτρη και στις 9 θα ανάψουν τους φανούς τους. 

Την Τρίτη στις 7.30 το απόγευμα θα βρεθούν στην κεντρική πλατεία, τα ΚΑΠΗ της Κοζάνης και της Σιάτιστας, μετά τις 8 θα πάρουν τη σκυτάλη ο φανός «Πλατάνια» και ο φανός «Κεραμαριό» και στις 9 θα ανάψουν τους φανούς τους, ενώ στις 8.30 θα ανάψει το φανό του το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στα Κοίλα Κοζάνης.

Την Τετάρτη στις 7 το απόγευμα θα βρεθούν στην κεντρική πλατεία ποντιακά σωματεία του δήμου Κοζάνης και στις 8.30 ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Μαρκίδες Πούλιου» θα είναι φιλοξενούμενος του Φανού «Αριστοτέλης» και στις 9 θα ανάψει το φανό του.

Η Πέμπτη θα είναι αφιερωμένη στο Βόϊο και στις 7.30 το απόγευμα θα βρεθούν στην κεντρική πλατεία πλήθος συλλόγων για να χορέψουν και στις 8.30 θα δώσουν τη σκυτάλη στο φανό της Σκ’ρκας ενώ στις 9 θα ανάψει το φανό του. 

Το πρωί της Παρασκευής στις 11:00 θα διενεργηθούν τα Sourd Games με διοργανωτές τους Προσκόπους και το Τοπικό Συμβούλιο Νέων Κοζάνης ενώ το βράδυ θα είναι αφιερωμένο στα Γρεβενά και στις 7.30 θα βρεθούν στην κεντρική πλατεία της πόλης πλήθος πολιτιστικών συλλόγων για να δώσουν τη θέση τους στη συνέχεια στους φανούς «Κόζιανη» και «Αλώνια» και στις 9 θα ανάψουν τους φανούς τους.

Στις 11 το πρωί του Σαββάτου θα γίνει ιστορική ξενάγηση στα αξιοθέατα της πόλης, μεταξύ αυτών η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, η Αρχαιολογική Συλλογή Κοζάνης, το Αρχοντικό Βούρκα και η Δημοτική Χαρτοθήκη, με τη διπλωματούχο ξεναγό κ. Έλενα Τσιόπτσια και το σημείο εκκίνησης θα είναι το Δημαρχείο Κοζάνης. Η βραδιά θα είναι αφιερωμένη στη Μικρά Ασία και τους συλλόγους της πόλης όπου θα βρεθούν στην κεντρική πλατεία από τις 6 το απόγευμα και στις 8 θα εμφανιστεί ο φανός «Λάκκος τ΄Μάγγαν» και στις 9 θα ανάψει το φανό του, ενώ στις 10 το βράδυ θα αρχίσει το μεγάλο πάρτι νεολαίας του Τοπικού Συμβουλίου Νέων Κοζάνης.

Την Κυριακής της Μεγάλης Αποκριάς, στις 3 το μεσημέρι από την Παύλου Μελά έως και το τέρμα της Αριστοτέλους θα γίνει παρέλαση αρμάτων και ομάδων μεταμφιεσμένων ενώ μετά το πέρας της παρέλασης θα γίνει το άναμμα του κεντρικού φανού από τον Δήμαρχο Κοζάνης και θα ακολουθήσει δεξίωση στο Δημαρχείο. Στις 6 το απόγευμα η ομάδα κρουστών «Paranaue» θα βρεθεί στην κεντρική πλατεία και τον πεζόδρομο ενώ στις 8.30 θα ανάψουν όλοι οι φανοί. 

Το πρωί της Καθαράς Δευτέρας θα προσφέρονται νηστίσιμα από συλλόγους στον Κήπο, τη Ροδιανή, την Αιανή, την Κάτω Κώμη, τον Κρόκο, την Καρυδίτσα, τη Μεταμόρφωση, την Αγία Παρασκευή, την Καισαιρειά, την Άνω Κώμη, το Ρύμνιο, το Πάρκο Ηπειρωτών «Κωνσταντίνος Τσιάντας», τα Πετρανά, το Καταφύγιο «Σμάθκο», τα Μελίσσια και το Κουρί.

Μοιραστείτε την είδηση