Το «Projeto Gea – Σχέδιο Γης» ήρθε στην Κοζάνη

6 Min Read

Μια Κοζανίτισσα και ένας Πορτογάλος προσπαθούν να αλλάξουν τον πλανήτη με 62 καμπάνιες σε δύο χώρες

Από την Πορτογαλία βρέθηκαν στην Κοζάνη για να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες και να ξεκινήσουν ένα κίνημα που να ενισχύει την ανακύκλωση, την επαναχρησιμοποίηση και την προστασία του περιβάλλοντος. Ο λόγος για τους Βιβή Πασχοπούλου και António Cotão, οι οποίοι ζουν εδώ και ένα χρόνο στην πόλη και ονειρεύονται έναν πλανήτη χωρίς σκουπίδια. Είναι οι δημιουργοί του Project Gea (Σχέδιο Γης) και σχεδόν κάθε Κυριακή, πραγματοποιούν δράσεις καθαρισμού περιοχών της Κοζάνης είτε μόνοι τους είτε σε συνεργασία με άλλους πολίτες και συλλογικότητες.

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

«Εμείς ανακοινώνουμε την ημέρα και την ώρα που θα πραγματοποιήσουμε δράση καθαρισμού γειτονιάς ή περιοχής της Κοζάνης. Είτε είμαστε μόνοι μας είτε όχι εμείς θα μαζέψουμε σκουπίδια γιατί στόχος μας είναι αυτό να γίνει» λέει στον «Χ» η Βιβή Πασχολοπούλου. Η ίδια περιέγραψε πως ξεκίνησε το Project Gea στην Πορτογαλία και πως αυξανόταν ο κόσμος που συμμετείχε στις δράσεις: «Ξεκινήσαμε τα Χριστούγεννα του 2019. Μαζί με τον Antonio θέλαμε να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα με έναν διαφορετικό τρόπο και έτσι φορέσαμε γάντια, πήραμε σακούλες και αρχίσαμε να μαζεύουμε σκουπίδια».

Η ικανοποίηση που ένιωσαν από αυτή την πράξη ήταν τόσο μεγάλη που τους έκανε να συστηματοποιήσουν το ραντεβού με την φύση και από τότε έως σήμερα δεν χάνουν χρόνο. Ο κόσμος βλέποντας τα δύο παιδιά να κάνουν αυτές τις δράσεις στην Πορτογαλία, ευαισθητοποιήθηκε και ήθελε να συμμετέχει. 39 άνθρωποι βοήθησαν να μαζευτούν 3100 κιλά σκουπιδιών ανάμεσα τους 270 μάσκες μιας χρήσης και 9920 γόπες, σε 32 καμπάνιες. Η κινητικότητα που υπάρχει στην Πορτογαλία για την προστασία του περιβάλλοντος είναι μεγάλη και γρήγορα άρχισαν να συνεργάζονται και με μη κερδοσκοπικές οργανώσεις γι’ αυτόν τον σκοπό.

 

Η δράση του Project Gea στην Κοζάνη 

Οι δυο νέοι πήραν την απόφαση να μετακομίσουν στην ιδιαίτερη πατρίδα της Βιβής την Κοζάνη κάτι που έγινε το 2020. Από την στιγμή που πάτησαν το πόδι τους στην πόλη, δεν ξέχασαν το προγραμματισμένο ραντεβού τους με την φύση. Άρχισαν λοιπόν να βγαίνουν σε γειτονιές της πόλης κάθε εβδομάδα μαζεύοντας σκουπίδια.

Μέχρι στιγμής έχουν μαζέψει 370 κιλά σκουπίδια,  648 καλαμάκια, 221 μάσκες, 8354 γόπες και 738 αποτσίγαρα από διάφορα σημεία της πόλης με τη βοήθεια 22 ανθρώπων. Τα παραπάνω απορρίμματα συγκεντρώθηκαν από τον Μάιο του 2021 μετά από συνολικά 30 καμπάνιες ευαισθητοποίησης. «Είναι πλέον μέρος της ζωής μας αυτό και το κάνουμε με μεγάλη χαρά και περιμένουμε από τον κόσμο να το αγκαλιάσει και να μην διστάσει να έρθει κοντά μας και να βοηθήσει» τονίζει η Βιβή.

Οι καμπάνιες που διοργανώνουν η Βιβή και ο Αντόνιο είναι με ανοιχτή πρόσκληση προς όλους τους πολίτες και όπως λένε χαρακτηριστικά «δεν χρειάζεται να είναι όλη την ώρα μαζί μας αν δεν θέλουν ή αν κουραστούν. Ένα σκουπίδι αν μαζέψει ο καθένας ή αν γεμίσει μια σακούλα και φύγει είναι αρκετό».

Οι δράσεις και οι καμπάνιες των δύο νέων μπορούν να βοηθήσουν τους πολίτες να συνειδητοποιήσουν το τι συμβαίνει γύρω τους και δίπλα τους, παρατηρώντας πράγματα που ίσως πριν δεν έβλεπε. «Στόχος μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό, για αυτό βγαίνουμε σε γειτονιές, για να βάλουμε τους πολίτες στην διαδικασία να αντιληφθούν πως τα σκουπίδια υπάρχουν και είναι πολλά και πως πολλές φορές δεν δίνουν την σημασία που πρέπει. Ο κόσμος που συμμετέχει στις καμπάνιες μας, λέει ότι μέχρι να γυρισουν σπίτι τους αρχίζουν και παρατηρούν πως υπάρχουν σκουπίδια παντού και είναι κάτι το οποίο τους έχει θορυβήσει» λέει χαρακτηριστικά ο Αντόνιο.

Τα παιδιά έχουν βρεθεί πολλές φορές στον χώρο του Νιάημερου, στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό, στο δημοτικό πάρκο και σε άλλα μέρη και γειτονιές της πόλης και θα επεκτείνουν την δράση τους και σε άλλες γειτονιές.

Σύμφωνα με τη Βιβή και τον Αντόνιο, αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι η νοοτροπία μας και ο τρόπος που λειτουργούμε ως καταναλωτές για να μπορέσει το περιβαλλοντικό  αποτύπωμα του καθένα μας να γίνει αρνητικό, καθώς όλοι ευθυνόμαστε για την κατάσταση που επικρατεί στον πλανήτη και όλοι πρέπει να βάλουμε το λιθαράκι μας ώστε να το διορθώσουμε. Πρέπει επίσης να υπάρχει ένα εκπαιδευτικό υπόβαθρο και να μάθουμε ποια είναι τα σκουπίδια μας και που πρέπει να τα πετάμε, να είμαστε συνειδητοποιημένοι ως καταναλωτές και να μην κάνουμε αχρείαστες αγορές, αλλά και να βρούμε λύσεις ώστε να χρησιμοποιούμε λιγότερα πλαστικά. «Reuse, refuse, reduce», δηλαδή επαναχρησιμοποιώ, αρνούμαι προϊόντα τα οποία δεν μου χρειάζονται και έτσι μειώνω όσο μπορώ το αποτύπωμα μου, είναι μέσα στην «ομπρέλα» της κυκλικής οικονομίας και πρέπει να τα γίνει τρόπος ζωής.

Η Βιβή και ο Αντόνιο, καλούν τους πολίτες να συμμετάσχουν στις δράσεις καθαρισμού έστω μια Κυριακή, βλέποντας το ως μια διασκεδαστική ημέρα όπου θα περάσουν μαζί τους, Να το δουν ως πρόκληση για να καθαρίσουν την πόλη που ζουν, που κάνουν τον περίπατό τους με τα κατοικίδια και απολαμβάνουν ένα υγιές και καθαρό περιβάλλον.

Αμέσως μετά το τέλος της συνέντευξης, οι δυο τους κατευθύνθηκαν προς την πλατεία Λασσάνη και τον μικρό ακάλυπτο χώρο που βρίσκεται κάτω από το γκράφιτι του Γιάννη Ζάμκου. Μέσα σε μια ώρα συγκέντρωσαν… εννιά σακούλες σκουπιδιών.

Θένια Βασιλειάδου www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση