Το πρώτο ηλεκτρικό τετράτροχο ποδήλατο φτιάχτηκε στην Κοζάνη

5 Min Read

Στόχος είναι το επιπλέον «πρασίνισμα» των πόλεων

Το πρώτο τετράτροχο ποδήλατο στην Ελλάδα ήρθε και φτιάχτηκε στην Κοζάνη από τον ηλεκτρολόγο μηχανικό και κατασκευαστή e – bike, Δημήτρη Γκλούμπο. Ο στόχος είναι το επιπλέον «πρασίνισμα» των πόλεων καθώς τo αστικό μας περιβάλλον αλλάζει, γίνεται καθαρότερο και πιο πράσινο. Οι νέες βιώσιμες καινοτομίες παρέχουν στους ανθρώπους μεγαλύτερο κίνητρο για μια νέα στάση ζωής και κάτι τέτοιο  αντικατοπτρίζεται και στην ποικιλία των λύσεων κινητικότητας.

- Advertisement -

Ο κ. Γκλούμπος μιλώντας στην ΕΡΤ και το Μάκη Νασιάδη εξήγησε πως έχει μετατρέψει το όραμα για πιο καθαρές και πράσινες πόλεις, σε πράξη, με δύο οχήματα που ήδη κυκλοφορούν και σύντομα θα αντικαταστήσουν τις συμβατικές μετακινήσεις και μεταφορές.

Το e-bike ORION (Ωρίον) είναι μια εναλλακτική λύση για πιο «πράσινες» αστικές μεταφορές. Πρόκειται για ένα τετράτροχο ποδήλατο, υβριδικό, ηλεκτρικό και πεντάλ δηλαδή, που μοιάζει με αυτοκίνητο, λειτουργεί με μπαταρία λιθίου και φορτίζει όπως τα ηλεκτρικά οχήματα. Ο ηλεκτρικός του κινητήρας προσαρμόζει το επίπεδο υποβοήθησης, κάνοντας ποδηλασία. Οδηγείται με άνεση και ταυτόχρονα βελτιώνει την υγεία και το περιβάλλον. Είναι ελαφρύ, εύκολο στη διαχείριση, αφού μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπως οποιοδήποτε άλλο ποδήλατο που χρειάζεται τη δύναμη των ποδιών, ενώ ο ηλεκτροκινητήρας δίνει μια ώθηση ισχύος όποτε χρειαστεί ή όποτε θέλει ο ποδηλάτης. Ένα πολυεργαλείο, για την δουλειά με επτά ταχύτητες, διαθέτει σύστημα μετάδοσης της κίνησης στους τέσσερις τροχούς, ψηφιακό πλοηγό για την κίνηση στην πόλη, τιμόνι ποδηλάτου, ηλεκτρικά συστήματα φωτισμού, καθρέπτες, και φυσικά δεν υστερεί στην καθ’ οδόν διασκέδαση με ηχεία για μουσική, ανοικτή επικοινωνία και άλλες μικρές διευκολύνσεις.

Το δεύτερο όχημα το «ILOS CARGO e-bike» που είναι ένα ηλεκτρικό ποδήλατο – φορτηγάκι με όλα τα προαναφερθέντα πλεονεκτήματα, είναι πιο ενισχυμένο και μπορεί να μεταφέρει έως και 180 κιλά φορτίο. Και τα δυο έχουν πετάλια, αλλά λειτουργούν με ηλεκτροκινητήρα. Όποιος το επιθυμεί ή χρειαστεί μπορεί να τα φορτίσει κάνοντας πεντάλ, για να μην «μείνει» στον δρόμο. Το συγκεκριμένο όχημα μπορεί να εκμεταλλευτεί καταλλήλως και από τους δήμους και να γίνει ηλεκτρική σκούπα και μπορεί να έχει πρόσβαση σε μέρη που τα μεγαλύτερα οχήματα δεν έχουν και μένουν μόνο στους δρόμους. Το τετράτροχο ILOS CARGO e-bike τελευταίων χιλιομέτρων έχει στόχο να προσφέρει την καλύτερη λύση για μεταφορές, διότι είναι μικρό, ευέλικτο, αθόρυβο και μπορεί να παρκάρει εύκολα. Απευθύνεται σε ανθρώπους που θέλουν να επενδύσουν περισσότερο στα συστήματα των μεταφορών με βάση το ποδήλατο και επιζητούν προϊόντα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. «Είναι όχημα που μεταφέρει εμπορεύματα στα τελευταία μέτρα μέσα σε πράσινα κέντρα και να μη ρυπαίνουμε το περιβάλλον» σημείωσε ο κ. Γκλούμπος. Όπως ανέφερε ο ίδιος, το συγκεκριμένο όχημα έχει μια καινοτομία  στα πεντάλ καθώς δεν υπάρχουν αλυσίδες αλλά η κίνηση δίνεται από συγκεκριμένους αισθητήρες στον ηλεκτροκινητήρα. «Για να είμαστε μέσα στη νομοθεσία των ηλεκτρικών ποδηλάτων θα πρέπει να έχουμε μια μέγιστη ταχύτητα 25χλμ και να έχουμε έναν ηλεκτροκινητήρα 250 βατ το μέγιστο». 

Επιπλέον, τα οχήματα είναι κλειστά/σκεπαστά για να προστατεύουν από τις καιρικές συνθήκες, μπορεί να τα οδηγήσει ακόμη και κάποιος που δεν ξέρει ποδήλατο, δεν απαιτούν ειδική άδεια οδηγήσεως και δίπλωμα, αλλά καλό είναι τα e–bike να ασφαλίζονται, όπως επισήμανε ο κ. Γκλούμπος.

Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από την τοπική αυτοδιοίκηση και τους απλούς πολίτες να αντικαταστήσουν την συμβατική ρυπογόνο και ακριβή σε βενζίνες και πετρέλαιο μετακίνησή τους με την νέα αθόρυβη και καθαρή τεχνολογία.

Η τιμή ενός e–bike κυμαίνεται μεταξύ 7.000- 12.000 ευρώ, αλλά στο μέλλον όταν θα αυξηθεί η ζήτηση και η παραγωγή οι τιμές θα πέσουν αισθητά. Με μια ή δυο μπαταρίες, αναλόγως το όχημα μπορεί να δώσει αυτονομία κινήσεως έως 100 χλμ., όσο δηλαδή και ένα ηλεκτρικό ΙΧ, ενώ και τα δύο οχήματα φέρουν φωτοβολταϊκό πάνελ στην οροφή τους.

Με πληροφορίες από την ΕΡΤ Κοζάνης

Μοιραστείτε την είδηση