“Αποκαλύφθηκε” το σχέδιο της ανάπλασης του χώρου του ΟΣΕ- Ολοκληρώθηκε ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός

3 Min Read

«Αποκαλύφθηκε» στο Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης της Δευτέρας η σχεδίαση της ανάπλασης του χώρου  του σιδηροδρομικού σταθμού , καθώς ολοκληρώθηκε ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός. Υπενθυμίζουμε πως ο χώρος έχει παραχωρηθεί από τον ΟΣΕ στο Δήμο Κοζάνης, με τη χρηματοδότηση των έργων να προέρχεται  ως μέρος του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Κοζάνης, που εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας  2014-2020 με ποσό συνολικού προϋπολογισμού 8.930.000 € και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων.

Η μελέτη περιλαμβάνει  δημοτική  αγορά 350 θέσεων,  χώρους πολιτισμού , περιοχή  αθλητικών υποδομών και το βιοκλιματικό πάρκο . Προβλέπονται επίσης διαδρομές και διελεύσεις πεζών και ποδηλάτων, Green Point και παιδικός σταθμός.

- Advertisement -

Την ικανοποίηση τους εξέφρασαν σε δηλώσεις τους ο Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης και ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού Κώστας Δεσποτίδης, τονίζοντας πως έγινε ένα ακόμη πολύ σημαντικό βήμα στην υλοποίηση ενός μεγάλου οραματικού έργου του Δήμου. Οι εργασίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2023.

Σύμφωνα με την επιτροπή η «μελέτη ανταποκρίνεται πλήρως στους στόχους και στα ειδικότερα ζητούμενα του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού» ώστε ο υπό ανάπλαση χώρος να  ανταποκρίνεται με πληρότητα στην απαίτηση οργανικής σύνδεσης του νέου προτεινόμενου Πάρκου Πόλης με τον περιβάλλοντα αστικό ιστό, τις περιοχές κατοικίας, καθώς επίσης και το κέντρο της πόλης.

Τέλος κρίνεται ότι «ο χώρος που παράγεται μπορεί να ανταποκριθεί σε ποικίλες χρήσεις που θα εμπλουτίζουν τη λειτουργία του Πάρκου (εβδομαδιαία αγορά, εκθέσεις, εποχιακές εκδηλώσεις, θεματικές διοργανώσεις, κλπ.) και να λειτουργήσει ως ένας νέος ουσιαστικός κοινωνικός χώρος της πόλης της Κοζάνης».

Το δεύτερο βραβείο απονέμεται στην ομάδα μελετητών Κανταρτζή Μιχάλη και Τορποζίδη Πολυμνία.

 

Το τρίτο βραβείο αντιστοιχεί στην ομάδα Μελετητών Καλφόπουλου Απόστολου και Στεφανίδη Κων/νου.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανάπλαση του χώρου του ΟΣΕ, αποτελεί τμήμα του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Κοζάνης.

Το ΒΑΑ έχει περιοχή παρέμβασης συνολικής έκτασης 450.000 τ.μ. και  εκτείνεται στο εμπορικό και διοικητικό κέντρο της πόλης της Κοζάνης και την περιοχή του Σιδηροδρομικού Σταθμού και περικλείεται από τις πλατείες Νίκης (κεντρική) και 28ης Οκτωβρίου και τις οδούς Τσιμινάκη – Ολύμπου – Θεσσαλονίκης – Τριών Δένδρων – Κασομούλη – Γερμανού Καραβαγγέλη – 3ης Σεπτεμβρίου – Μακρυγιάννη – Εμ.Μπενάκη – Κακριδή Ι. – Πρωταγόρα – Καρέλη Ζ. – Κρόκου – Α. Φακίνου – Κυκλάδων – Αριστοτέλους – 11ης Οκτωβρίου – Βενιζέλου – Αρχελάου – Ολύμπου – Ερμού – Βενιζέλου – Πλατεία 28ης Οκτωβρίου.

Μοιραστείτε την είδηση