To σημερινό πρόγραμμα του 7ου Φεστιβάλ Αφήγησης και Τεχνών του Λόγου

5 Min Read

Σήμερα, Τετάρτη 20 Απριλίου το Φεστιβάλ ξεκινά στις 10.00 στα Δημοτικά σχολεία της Κοζάνης με παραμύθια και θρύλους από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο από το Στέλιο Πελασγό.

 

- Advertisement -

Στις 7.00μ.μ. στην Αίθουσα Τέχνης το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας μας ταξιδεύει με παραμύθια από το Περού, τον Πόντο, την Ήπειρο και την Κάτω Ιταλία. Σκηνοθεσία- Μουσική επιμέλεια: Φωτεινή Τσοκαρίδου, Ειρήνη Ντελέζου. Εικαστική επιμέλεια: Φωτεινή Τσοκαρίδου, Αφροδίτη Γρίζη. Τραγουδούν, παίζουν μουσική και θέατρο, χορεύουν και αυτοσχεδιάζουν σαράντα μαθητές του Μουσικού Σχολείου Πτολεμαΐδας.

 

Στις 8.00μ.μ. στο Βόρειο Πεδίο στην Πτολεμαΐδα οι σπουδαστές του Θεατρικού εργαστηρίου αφηγούνται κείμενα προσωπικών τους επιλογών. Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Μπαμπίλας. Αφήγηση: Ελένη  Τσιώρα, Φωτεινή Ζαγορίτου, Τάνια Πάκου, Δέσποινα Σημαδοπούλου, Ανδρέας Συμεωνίδης.

 

Την ίδια ώρα, στις 8.00μ.μ., στο Μικρό Θέατρο (Οχληρών) επαναλαμβάνεται «Το όνομά τους είναι…». Ερμηνεύουν: Σοφία Αντωνίου, Μαρία Κολτσίδα. Σκηνικά & οπτικό περιβάλλον: Ιφιγένεια Δούρα. Μουσική επιμέλεια: Μπάμπης Τσινικοσμάογλου.  Αντί εισιτηρίου, το κοινό καλείται να φέρει τρόφιμα για τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο Γυμναστήριο της Λευκόβρυσης. Κάντε την κράτησή σας στο 6987991949. Οι θέσεις είναι περιορισμένες.

 

Στις 10.00μ.μ. το Φεστιβάλ μεταφέρεται στο Bar Gallery για «Παραμύθια για τεμπέληδες και αχαΐρευτους» από τους: Στέλιο Πελασγό, Ταξιάρχη Μπελιγιάννη, Δημήτρη Συνδουκά.

 

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

«Όταν τα ζώα είχαν μιλιά η θάλασσα ήταν γλυκιά»

Δημοτικά Σχολεία της Κοζάνης – Ώρα: 10.00π.μ.

Αφήγηση: Στέλιος Πελασγός

Παραμύθια και θρύλοι από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο για όσους ξέρουν ή θέλουν να μάθουν να μιλούνε με τα ζώα. Ο Στέλιος Πελασγός ταξιδεύει τα παιδιά σε έναν κόσμο συναρπαστικών αφηγήσεων: «Ποτέ δεν έμενες μονάχος και αβοήθητος. Κι η μάνα σου αν γίνονταν λάμια και σε εγκατέλειπε στο δάσος, ήταν πάντα στο σταυροδρόμι μια αλεπού με ένα χρυσό κλειδί στο στόμα…».

 

«Ταξίδι στο Παραμύθι»

Σε συνεργασία με το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας

Αίθουσα Τέχνης –  Ώρα: 7.00μ.μ.- Με ελεύθερη είσοδο

Σκηνοθεσία- Μουσική επιμέλεια: Φωτεινή Τσοκαρίδου, Ειρήνη Ντελέζου. Εικαστική επιμέλεια: Φωτεινή Τσοκαρίδου, Αφροδίτη Γρίζη. Τραγουδούν, παίζουν μουσική και θέατρο, χορεύουν και αυτοσχεδιάζουν σαράντα μαθητές του Μουσικού Σχολείου Πτολεμαΐδας.

Παραμύθια από το Περού, τον Πόντο, την Ήπειρο και την Κάτω Ιταλία. Οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Πτολεμαΐδας ζωντανεύουν  την ιστορία με τον δικό τους τρόπο. Αναζητούν γέφυρες ανάμεσα στον λόγο και τη μουσική, τη γλώσσα και τον ρυθμό, το χθες και το σήμερα, την αφήγηση και το θέατρο, την κίνηση και την παύση.  «Αρχή του παραμυθιού… καλησπέρα στην αφεντιά σας!»

 

Παρουσίαση από τους σπουδαστές του Θεατρικού εργαστηρίου των ενηλίκων του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης

Βόρειο Πεδίο, Πτολεμαΐδα – Ώρα: 8.00μ.μ.-9.00μ.μ. – Με ελεύθερη είσοδο

Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Μπαμπίλας. Αφήγηση: Ελένη Τσιώρα, Φωτεινή Ζαγορίτου, Δέσποινα Σημαδοπούλου, Ανδρέας Συμεωνίδης και Τάνια Πάκου.

Πέντε σπουδαστές στο πλαίσιο των εργασιών που γίνονται στα εργαστήρια, δούλεψαν πάνω στην αφήγηση και την ολοκλήρωσαν με ένα απόσπασμα υποκριτικής. Τα κείμενα είναι προσωπικές τους επιλογές και είναι είτε βιωματικά είτε φανταστικά, αποσπάσματα από την λογοτεχνία ή μαρτυρίες.

 

«Το όνομά τους είναι…»

Μικρό Θέατρο (Οχληρών) – Ώρα: 8.00μ.μ.- Αντί εισιτηρίου, το κοινό καλείται να φέρει τρόφιμα για τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο Γυμναστήριο της Λευκόβρυσης

Ερμηνεύουν: Σοφία Αντωνίου, Μαρία Κολτσίδα. Σκηνικά & οπτικό περιβάλλον: Ιφιγένεια Δούρα. Μουσική επιμέλεια: Μπάμπης Τσινικοσμάογλου

«Το όνομά τους είναι…» αποτελεί ένα σκηνικό αναλόγιο, που βασίζεται σε προσωπικές μαρτυρίες ανθρώπων που βρέθηκαν αντιμέτωποι με τη φρίκη του πολέμου. Οι μαρτυρίες Σύριων προσφύγων που φιλοξενούνται στο κλειστό γυμναστήριο της Λευκόβρυσης Κοζάνης συναντώνται με την ιστορία της Αμερικανοεβραίας ακτιβίστριας Ρέιτσελ Κόρι. Διαβάζονται μικρά αποσπάσματα από το βιβλίο «Το όνομά μου είναι Ρέιτσελ Κόρι…».

 

«Παραμύθια για τεμπέληδες και αχαΐρευτους»

Gallery Bar –  Ώρα: 10.00μ.μ. – Τιμή εισιτηρίου: 4€

Αφήγηση: Στέλιος Πελασγός, Ταξιάρχης Μπελιγιάννης, Δημήτρης Συνδουκάς

Λαϊκές ιστορίες και παραμύθια, χιούμορ, απενοχοποίηση. Η εξουσία επιχειρεί πάντα να μειώσει ηθικά τους εξουσιαζόμενους. Εκείνοι βαφτίζονται τεμπέληδες και  αχαΐρευτοι. Και το γλεντούν.

Μοιραστείτε την είδηση