Το «βάρος» της πρόληψης των πυρκαγιών στα χωριά και στην ύπαιθρο

6 Min Read

Έκκληση της Πυροσβεστικής για τήρηση της νομοθεσίας και καθαρισμό οικοπέδων

Κρίσιμα ζητήματα και απορίες σχετικά με την πρόληψη των πυρκαγιών και τα όσα ισχύουν κατά την αντιπυρική περίοδο σε αγροτικές και δασικές περιοχές, επιχείρησαν να επιλύσουν το μεσημέρι της Παρασκευής ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Κοζάνης Πύραρχος Γκίκας Καμπουρίδης και ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κοζάνης Αντιπύραρχος Χρήστος Τσανακτσίδης. Οι δυο τους, σε συνεργασία με τον Δήμο Κοζάνης και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Λεωνίδα Αρνίδη, κάλεσαν όλους τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου με στόχο να παρουσιάσουν τις πυροσβεστικές διατάξεις που ισχύουν, να δώσουν οδηγίες για την πρόληψη και να ευαισθητοποιήσουν τους Προέδρους να ενημερώσουν σωστά τους κατοίκους των χωριών για το τι πρέπει να κάνουν προκειμένου να αποφύγει η περιοχή πυρκαγιές.

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

Σύμφωνα με τα όσα είπε κατά την ενημέρωση ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κοζάνης, οι πιο συχνές περιπτώσεις πυρκαγιών στην περιοχή μας προκύπτουν από καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών και κλαδεμάτων πολυετών φυτειών, καύση χορτολιβαδικών εκτάσεων και βοσκοτόπων, καύση απορριμμάτων, πυρκαγιές από εργασίες καπνίσματος μελισσιών και από άναμμα φωτιάς σε οικοπεδικούς χώρους.

Ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων γνωρίζουν πως απαγορεύεται οποιαδήποτε εργασία ή άναμμα φωτιάς κατά την αντιπυρική περίοδο, δυστυχώς δεν είναι λίγοι αυτοί που καίνε τα υπολείμματα καλλιεργειών με αποτέλεσμα να κινητοποιείται ο κρατικός μηχανισμός και να καταστρέφονται περιουσίες δημόσιες και ιδιωτικές σε περίπτωση εξάπλωσης. Οι δυο Διοικητές επιχείρησαν να λύσουν τις απορίες των παρευρισκόμενων και να αποσαφηνίσουν το πεδίο αρμοδιοτήτων και κάλεσαν τους Προέδρους να προσπαθήσουν με κάθε τρόπο να ενημερώσουν τους κατοίκους της υπαίθρου για τους κινδύνους αλλά και τα πρόστιμα που ισχύουν.

O Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Κοζάνης Πύραρχος Γκίκας Καμπουρίδης

«Σας βλέπουμε σαν συνεργάτες και τόσα χρόνια μας βοηθάτε με πολλούς τρόπους. Αυτό που ζητάμε από εσάς είναι να βοηθήσετε στο να αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις το καλοκαίρι και να μεριμνήσετε ώστε να τα οικόπεδα να είναι καθαρά, οι αγρότες να φροντίσουν να πάρουν τα μέτρα που πρέπει ώστε σε περίπτωση πυρκαγιάς να μην εξαπλωθεί η φωτιά στα χωράφια τους και να περάσετε το μήνυμα στους κατοίκους των χωριών πως καμία εργασία και άναμμα φωτιάς επιτρέπεται κατά την αντιπυρική περίοδο» είπε, απευθυνόμενος στους Προέδρους, ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Κοζάνης Πύραρχος Γκίκας Καμπουρίδης. Χρησιμοποιώντας παραδείγματα περιπτώσεων που έχει αντιμετωπίσει κατά την υπηρεσία τους, προσπάθησε να κινητοποιήσει τους Προέδρους ώστε να ενημερώσουν σωστά τους κατοίκους των χωριών και να πάψει, επιτέλους, το φαινόμενο της καύσης υπολειμμάτων καλλιεργειών και άλλων εργασιών.

Έκκληση για μεγάλη προσοχή και σεβασμό στη νομοθεσία απηύθυνε ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κοζάνης Αντιπύραρχος Χρήστος Τσανακτσίδης, ο οποίος στην παρουσίασή του ανέλυσε τις ισχύουσες διατάξεις περί πυρκαγιών την ύπαιθρο που έχουν αυστηροποιηθεί με τις τελευταίες αλλαγές στη νομοθεσία. «Πλέον όταν καλούμαστε για πυρκαγιά σε αγροτική περιοχή, αγροτεμάχιο ή βοσκότοπο, στέλνουμε αυτόματα τις συντεταγμένες των εκτάσεων στον ΟΠΕΚΕΠΕ και αυτός με τη σειρά του επιβάλει πρόστιμο στον ιδιοκτήτη της έκτασης. Δεν έχει σημασία ποιος έβαλε την φωτιά και από που ξεκίνησε, σημασία έχει ότι δεν τήρησε τη νομοθεσία για να προστατέψει την έκτασή του από ενδεχόμενη πυρκαγιά που σημαίνει ότι δεν πήρε τα κατάλληλα μέτρα με ζώνες κλπ. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να πείσετε τους κατοίκους των χωριών και τους αγρότες ότι πρέπει να κάνουν αυτά που προβλέπεται για να προστατέψουν τις περιουσίες τους» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τσανακτσίδης.

Να σημειωθεί πως η καύση των υπολειμμάτων καλλιεργειών είναι μια «μάστιγα» που προκαλεί τις περισσότερες πυρκαγιές στην περιοχή. Σύμφωνα με τους ειδικούς εκτός του ότι δεν έχει οφέλη για την καλλιεργήσιμη έκταση, προκαλεί και ατμοσφαιρική ρύπανση και ενέχει και κίνδυνο καταστροφής περιουσιών και ανθρώπινων ζωών. Πριν λίγα χρόνια στην περιοχή της Σίνδου έξω από την Θεσσαλονίκη λόγω της καύσης των υπολειμμάτων καλλιεργειών η ορατότητα στην Εθνική Οδό ήταν σχεδόν μηδενική με αποτέλεσμα να προκληθεί σύγκρουση και να χάσει τη ζωή του ένας νέος από την Λάρισα.

Από την πλευρά τους οι Πρόεδροι των χωριών αντέδρασαν στο άκουσμα της επιβολής προστίμου σε ιδιοκτήτη καμένης έκτασης χωρίς αυτός να έχει προκαλέσει πυρκαγιά και κάλεσαν την Πυροσβεστική να κάνει η ίδια ενημέρωση στους κατοίκους προκειμένου να τους πείσει. «Αν εμείς πούμε στους κατοίκους για πρόστιμα θα μας πάρουν με τις πέτρες» είπε ένας από τους Προέδρους και μαζί με άλλους ζήτησαν από τον Δήμο Κοζάνης να μεριμνήσει για καθαρισμό των αγροτικών δρόμων και τη συντήρηση των πυροσβεστικών κρουνών. Ταυτόχρονα, ζήτησαν την παρέμβαση του Δήμου στο Δασαρχείο για να γίνουν άμεσα καθαρισμοί δασών «που δεν έχουν καθαριστεί ποτέ» όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν. «Θέλουμε και εμείς να προστατεύουμε τα χωριά μας αλλά πρέπει και ο δήμος να κάνει κάτι και να στέλνει μηχανήματα» ανέφεραν κάποιοι άλλοι.

O αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Λεωνίδας Αρνίδης

«Όπου υπάρχει ανθρώπινη δραστηριότητα υπάρχει ο μεγαλύτερος κίνδυνος. Οι πρόεδροι πρέπει να προσπαθήσουν να περάσουν στον κόσμο την κουλτούρα της πρόληψης» ανέφερε με τη σειρά του ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Λεωνίδας Αρνίδης.

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση