Τον Υπουργό Π. Σκουρλέτη συναντούν σήμερα οι φορείς της περιοχής για θέματα ΔΕΗ

2 Min Read

Με τον Υπουργό Ενέργειας Παναγιώτη Σκουρλέτη θα συναντηθεί σημερα επιτροπή αποτελούμενη από τους φορείς της περιοχής για τα ζητήματα της ΔΕΗ.

Μεταξύ άλλων το παρών θα δώσουν ο Περιφερειάρχης Δυτικης Μακεδονίας Θόδωρος Καρυπίδης, οι βουλευτές της περιοχής, οι Δήμαρχοι των ενεργειακών Δήμων, συνδικαλιστές και άλλοι φορείς.

- Advertisement -

Τα θέματα που θα τεθούν απο τον Περιφερειάρχη που εκφράζει το σύνολο των φορέων προς τον Υπουργό, τα εξής:

  1. Για την εφαρμογή των ΝΟΜΕ να λαμβάνεται υπόψη μία τιμή που να εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ και σε οποιαδήποτε περίπτωση όχι κάτω του κόστους. Η υλοποίηση του ανωτέρω θα καταστήσει εφικτό το στόχο για συμμετοχή του λιγνίτη τουλάχιστον κατά 35% στο καύσιμο μείγμα, που θεωρείται ζητούμενος και ρεαλιστικός στόχος για το εθνικό μείγμα ηλεκτροπαραγωγής.
  2. Κατάργηση της επιβάρυνσης της λιγνιτικής παραγωγής από τον Ειδικό Φόρο Λιγνίτη, όπως έγινε με το φυσικό αέριο.
  3. Πολιτική υποστήριξη για χορήγηση δωρεάν πιστοποιητικών CO2 και στη χώρα μας. Στο πλαίσιο αυτό απαιτείται η καθολική υποστήριξη των πρωτοβουλιών που λήφθηκαν για το θέμα αυτό από Ευρωβουλευτές. Ενισχυτική προς την κατεύθυνση αυτή είναι η υπέρβαση ήδη των δεσμεύσεων της χώρας μας για τις Α.Π.Ε.
  4. Άμεση ενημέρωση από το ΥΠΕΝ ή/και τη ΔΕΗ, για τον Εθνικό Ενεργειακό Σχεδιασμό, προκειμένου να αξιολογήσουμε την επίδρασή του στη Δυτική Μακεδονία.
  5. Αποτίμηση του αναπτυξιακού και περιβαλλοντικού ελλείμματος της περιοχής, θεσμοθέτηση ειδικού προγράμματος για τη μεταλιγνιτική περίοδο και προσαρμογή σ’ ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης με αισθητή την παρουσία του κλάδου της ενέργειας και στήριξη της απασχόλησης.
  6. Προώθηση των θεμάτων που τέθηκαν στη συνάντηση και στην ημερίδα, με τη συνεργασία των φορέων της Δυτικής Μακεδονίας, του ΥΠΕΚΑ και της ΔΕΗ.
Μοιραστείτε την είδηση