Του «στραβού» και του Πάνου το μαύρο δίκιο

3 Min Read

Την γνώμη και τα αισθήματα μου, για τον Καμμένο, τα γνωρίζετε πολύ καλά, όσοι με διαβάζετε. Αλλά, η απέχθεια μου προς το πρόσωπο του προέδρου των ΑΝΕΛ, δεν με εμποδίζει να δω και «του στραβού το δίκιο». Γιατί έχει ένα δίκιο στην υπόθεση της αναγνώρισης της κοινοβουλευτικής ομάδας, επομένως και της ιδιότητας του πολιτικού αρχηγού, από τον κανονισμό της βουλής. Ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά.
*** Ο κυρίαρχος λαός, στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, έταξε κάθε κόμμα σε μια συγκεκριμένη θέση. Έστειλε στην εθνική αντιπροσωπεία τους ΑΝΕΛ ως κόμμα. Με όλα τα δικαιώματα τους. Όπως έστειλε και την Ένωση Κεντρώων του Λεβέντη και το «Ποτάμι» του Θεοδωράκη. Ε, δεν είναι ιδιαιτέρως δημοκρατικό να «καταργούνται» ή να «διαλύονται» κοινοβουλευτικώς, ένα ή περισσότερα κόμματα, σε αντίθεση προς την θέληση του λάου.
Κοντά είναι οι εκλογές, οπότε, αν ο κυρίαρχος λαός το θελήσει, μπορεί κάποια κόμματα να μείνουν εκτός βουλής. Τώρα όμως πρέπει να ισχύσει το «έκαστος εφ’ ω ετάχθη». Δεν μπορεί ο κανονισμός της βουλής ούτε να ευλογεί, ούτε και να ενθαρρύνει τις αποστασίες βουλευτών. Διότι αυτό θα συμβεί αν σήμερα οι ΑΝΕΛ και το «Ποτάμι», αύριο ίσως και η Ένωση Κεντρώων, και οι ηγέτες αυτών των κόμματων, …τιμωρούνται επειδή κάποιοι βουλευτές τους συμπεριφέρθηκαν ως πλοία με σημαία ευκαιρίας.
*** Αυτοί που μας κυβερνούν, ισχυρίζονται στα λόγια ότι είναι άκρως δημοκρατικοί. Με την ηγέτη τους να δηλώνει ότι «είμαστε κάθε λέξη του συντάγματος». Στην πράξη όμως αποδεικνύονται καιροσκόποι και μικρόψυχοι. Διό και αποφεύγουν επιμελώς να θυμηθούν την ευρύτητα του πνεύματος με την οποία προσέγγισε το θέμα η «επάρατος δεξιά» του Κωνσταντίνου Καραμανλή, στην πρώτη Βουλή της μεταπολίτευσης. Δεν διανοήθηκε να μειώσει τον Ηλία Ηλιού σε επίπεδο ανεξάρτητου βουλευτή, επειδή ήταν μόνος του ως ΕΔΑ. Ίσχυσε η αρχή κατά την οποία, ηγέτες κόμματων τα οποία τα οποία ήσαν αναγνωρισμένα στην αμέσως προηγούμενη βουλή, διατηρούν την ιδιότητα και τα δικαιώματα του πολιτικού αρχηγού.
Ο Καμμένος, όπως και ο Θεοδωράκης, υπήρχαν ως πολιτικοί αρχηγοί και είχαν κοινοβουλευτική ομάδα, όχι μονό στην ολιγόμηνη Βουλή των πρώτων εκλογών του 2015, αλλά και σε εκείνην που αναδείχθηκε το 2012. Σεβασμός λοιπόν σε αυτό το «κεκτημένο», αν έχετε ίχνος σεβασμού στο πνεύμα της Δημοκρατίας.

Μοιραστείτε την είδηση