Τρεις εταιρείες αναλαμβάνουν την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου 171MW στην Εορδαία

4 Min Read

Οι εταιρείες Intrakat, Ameresco και RESINVEST κέρδισαν τον διαγωνισμό της θυγατρικής εταιρείας της ΔΕΗ – ΔΕΗ Ανανεώσιμες Ενέργειες, για την κατασκευής φωτοβολταϊκού πάρκου, συνολικής ισχύος 171 MW, το οποίο θα αναπτυχθεί εντός του λιγνιτικού κέντρου της Δυτικής Μακεδονίας, στην Εορδαία.

Πρόκειται ένα σύμπλεγμα τριών φωτοβολταϊκών 79,98MW, 74,98MW και 15,98MW και ο ενδεικτικός προϋπολογισμός του έργου που περιλαμβάνει τρία μικρά φωτοβολταϊκά πάρκα, ανέρχεται στα 52 εκατομμύρια ευρώ.

- Advertisement -

Ο διαγωνισμός είχε να κάνει με τη μελέτη του έργου, τα έργα του πολιτικού μηχανικού που θα αναλάβει, την προμήθεια – πλην των φωτοβολταϊκών πάνελ- τη μεταφορά και την εγκατάσταση των τριών πάρκων. Ενώ στο διαγωνισμό συμμετείχαν επίσης και οι εταιρείες ΤΕΡΝΑ, ΑΒΑΞ, ΜΕΤΚΑ και η Electromec.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπογραφεί σύμβαση με την εταιρεία ΤΕΡΝΑ, για την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου 550 MW στα ορυχεία της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα. 

«Παλιοί γνώριμοι» της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Ενέργειες είναι οι εταιρείες Resinvest και Amaresco καθώς έχουν συνεργαστεί ξανά στο παρελθόν, με την Resinvest να ανακατασκευάζει δέκα παλιές ανεμογεννήτριες και στην Amaresco να της έχει ανατεθεί ένα αιολικό έργο 10 MW, στην Κεφαλλονιά. 

Υπενθυμίζεται πως το 2023 είναι το έτος ολοκλήρωσης των εργασιών κατασκευής για οκτώ φωτοβολταϊκά έργα της ΔΕΗ ΑΕ, συνολικής ισχύος 415 MW. 

Ειδικότερα, και όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση των οικονομικών αποτελεσμάτων της ΔΕΗ:

1. Οι εργασίες για την κατασκευή του Φ/Β Σταθμού, από την 100% θυγατρική της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, «ΗΛΙΑΚΟ ΒΕΛΟΣ ΕΝΑ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.», ισχύος 200MW, συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ, στη θέση «Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας» του Νομού Κοζάνης, ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2021. Οι εργασίες κατασκευής αναμένεται να ολοκληρωθούν το Μάρτιο του 2023.

2. Οι εργασίες για την κατασκευή των Φ/Β Σταθμών, από τις 100% θυγατρικές της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, «ΑΡΚΑΔΙΚΟΣ ΗΛΙΟΣ ΕΝΑ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.» και «ΑΡΚΑΔΙΚΟΣ ΗΛΙΟΣ ΔΥΟ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.», ισχύος 39MW και 11ΜW αντίστοιχα, με ιχνηλάτες μονού άξονα για τη στήριξη των Φ/Β Πλαισίων διπλής όψης και ενός Υ/Σ 33/150kV, συνολικού προϋπολογισμού 23,9 εκατ. Ευρώ, στη θέση «Μεγάλες Λάκκες» του Νομού Αρκαδίας, εκκίνησαν τον Σεπτέμβριο 2021. Οι εργασίες κατασκευής αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του πρώτου τριμήνου του 2023.

3. Οι εργασίες για την κατασκευή του Φ/Β ΑΓΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ 1 ισχύος 64,983MW με σταθερά συστήματα στήριξης των Φ/Β Πλαισίων και της επέκτασης του Υποσταθμού 150kV «Άγιος Χριστόφορος» με προσθήκη ενός νέου Μ/Σ 33/150kV, συνολικού προϋπολογισμού 31,8 εκατ. Ευρώ, στη θέση «Άγιος Χριστόφορος» του Δήμου Εορδαίας, Π.Ε. Κοζάνης, εκκίνησαν το Μάιο του 2022. Οι εργασίες κατασκευής αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Ιούλιο του 2023.

4. Οι εργασίες για την κατασκευή των Φ/Β Σταθμών ΠΤΕΛΕΩΝΑΣ 1, ΠΤΕΛΕΩΝΑΣ 2, ΧΑΡΑΥΓΗ 1 και ΧΑΡΑΥΓΗ 5 συνολικής ισχύος 94,98122MW, με ιχνηλάτες μονού άξονα για τη στήριξη των Φ/Β Πλαισίων διπλής όψης και της επέκτασης του Υποσταθμού 150kV «Χαραυγή», συνολικού προϋπολογισμού 62,34 εκατ. Ευρώ, στους Δήμους Εορδαίας και Κοζάνης, Π.Ε. Κοζάνης, εκκίνησαν το Σεπτέμβριο του 2022. Οι εργασίες κατασκευής αναμένεται να ολοκληρωθούν το Νοέμβριο του 2023.

Μοιραστείτε την είδηση