Τρέμε Θράκη τα… Ολλανδικά αστεία των Κατρούγκαλων

3 Min Read

Ελαφρύ να είναι το χώμα που τον σκεπάζει, ο κουμπάρος, φίλος και συνάδελφος Κώστας Γερονικολός, τυφλά αφοσιωμένος στον Ανδρέα Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ, όταν αναφερόταν σε σοβαρά πολιτικά λάθη υπουργών, εκείνων των κυβερνήσεων, στις ιδιωτικές συνομιλίες του, χρησιμοποιούσε μια μη κόσμια έκφραση: «Μαλάκας άνθρωπος, οργή θεού».

Θυμήθηκα εκείνη τη φράση όταν άκουσα τις δηλώσεις που συνιστούν το νέο κατόρθωμα του μεταξομάνδηλου αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου. Όστις, αφού έλυσε κατά άριστο τρόπο το ασφαλιστικό, φέρνοντας τα πάνω κάτω στην κοινωνία, αλλά και την κυβέρνηση, που καλείται τώρα να ξεμπερδέψει το κουβάρι που άφησε πίσω του, αποτολμά τώρα να βάλει τη σφραγίδα του και στα εθνικά θέματα.

Από το ύψος του παντογνώστη, στο οποίο έχει εξαρθεί επιβαίνων επί καλάμου, ο κ. Κατρούγκαλος ανέλαβε να παραδώσει μαθήματα ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων, ιδίως δε δημοκρατικότητας και πολιτικών ελευθεριών, στις κυβερνήσεις της Ολλανδίας, της Γερμανίας και της Δανίας. Οι όποιες υπέπεσαν στο φοβερό ολίσθημα να απαγορεύσουν σε μελή της κυβέρνησης του σουλτάνου Έρντογαν να κάνουν προεκλογικές συγκεντρώσεις επί των εδαφών τους, ενσπείροντας μίσος μεταξύ των τούρκικης καταγωγής πολιτών αυτών των χωρών του ευρωπαϊκού Βορρά.

Και για να αποδείξει πόσο πιο μάγκας δημοκράτης είναι από εκείνους, διέπραξε το εθνικώς άκρως επικίνδυνο ατόπημα ενός αυθαιρέτου παραλληλισμού. Λέγοντας πως αν οι υπουργοί του Έρντογαν θέλουν να κάνουν τέτοιες συγκεντρώσεις στην ελληνική Θράκη, η κυβέρνηση του θα τους παράσχει την άδεια.

Το τραγικό όμως δεν είναι μόνον η δήλωση Κατρούγκαλου. Αλλά η επ’ αυτής σιωπή της υπόλοιπης κυβέρνησης στην όποια μετέχει.

Κάποιος πρέπει να τους μάθει ότι ανάμεσα στις δυο περιπτώσεις, των βορείων ευρωπαϊκών χωρών και της Θράκης, υπάρχει μια ουσιώδης διαφορά που φαίνεται ότι αγνοεί ο Κατρούγκαλος. Εκεί υπάρχουν Τούρκοι στην εθνικότητα πολίτες. Εκατοντάδες χιλιάδες στην Ολλανδία και εκατομμύρια στη Γερμανία. Στη Θράκη υπάρχουν μόνον Έλληνες. Που διαχωρίζονται σε χριστιανούς και μουσουλμάνους. Και την αλήθεια αυτή έχει αποδεχτεί και η Τουρκία, υπογράφοντας την συνθήκη της Λωζάννης.

Είμαι βέβαιος πως αν ζούσε σήμερα ο Γερονικολός, που είχε εκδώσει και δοκίμιο για την συνθήκη της Λωζάννης, θα συντόμευε, επί το περιεκτικότερον, την προσφιλή του έκφραση: Κατρούγκαλος, οργή θεού.

Αλλά φευ, δεν πρόκειται μόνο για τον Κατρούγκαλο. Τα σκάγια παίρνουν και εσας κ. Πρόεδρε. Που, δια της σιωπής σας, προσυπογράφετε τους κατρουγκαλισμούς.

 

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

Μοιραστείτε την είδηση