Τριήμερο δωρεάν εργαστήριο στην Κοζάνη για την κυκλική οικονομία

4 Min Read

Από τις 18 έως τις 20 Οκτωβρίου στην Δημοτική Βιβλιοθήκη

Ένα τριήμερο εργαστήριο για την κυκλική οικονομία θα πραγματοποιηθεί στην Κοζάνη από τις 18 έως τις 20 Οκτωβρίου, με τη συμμετοχή διακεκριμένων εισηγητών από ειδικούς που ασχολούνται με το αντικείμενο. Το εργαστήριο διοργανώνει το Πράσινο Ταμείο, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ο Δήμος Κοζάνης και η ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ. στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE-IP CEI-Greece, με τον «Χ» να στηρίζει την προσπάθεια ως χορηγός επικοινωνίας.

- Advertisement -

Στο εργαστήριο, θα αναλυθούν θέματα που σχετίζονται με την κυκλική οικονομία, θα υλοποιηθούν βιωματικές ασκήσεις και θα παρουσιαστούν παραδείγματα από τους εταίρους του Έργου. Τα εργαστήρια στοχεύουν στην κατάρτιση όλων των ενδιαφερομένων μερών που καλούνται να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν λύσεις διαχείρισης αποβλήτων, όπως είναι οι δήμοι, οι βιομηχανίες, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι ενώσεις αγροτών, τα επαγγελματικά και βιομηχανικά επιμελητήρια, τοπικές τουριστικές ενώσεις, ΜΚΟ κ.λπ..

Η τριήμερη δράση θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης με τις εργασίες να ξεκινούν την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου στις 5 το απόγευμα και ολοκληρώνονται το μεσημέρι της Παρασκευής 20 Οκτώβρη. Μερικά από τα θέματα που θα αναπτυχθούν και θα συζητηθούν είναι η Βιομηχανική Συμβίωση (Ανδρέας Σωτηρόπουλος από την TerraNova), η μείωση σπατάλης των τροφίμων (Χριστίνα Χρόνη από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο), η βιοικονομία (Δέσποινα Μπακογιάννη από το Δίκτυο ΔΑΦΝΗ), ψηφιακά εργαλεία για την κυκλική οικονομία (Δημήτρης Χωματίδης από το Πράσινο Ταμείο), τα Κέντρα Επιδιόρθωσης (Αντζουλέτα Μπενετάτου από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης), τι γίνεται με τα κλωστοϋφαντουργικά απόβλητα (Ζωή Γαϊτανάρου από το Πράσινο Ταμείο), τα πλαστικά (Δημήτρης Χωματίδης από το Πράσινο Ταμείο).

Η δεύτερη μέρα του εργαστηρίου αποτελεί και την επίσημη έναρξη των εργασιών με χαιρετισμούς διοργανωτών και επισήμων. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, την έναρξη θα κάνει η Κέλλη Κολιγιώργα, Υπεύθυνη Επικοινωνίας LIFE-IP CEI-Greece, Πράσινο Ταμείο, ο Περιφερειάρχης Γιώργος, ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, ο Μανώλης Γραφάκος, Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων από το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πράσινου Ταμείου Ιωάννης Ανδρουλάκης και ο Πρόεδρος της ΔΙΑΔΥΜΑ και Δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς. Για το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο θα μιλήσει η Σοφία Μάνη και η Αρφανάκου Αναστία από το Υπουργείο Ενέργειας και για τα νέα Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης απορριμάτων η Ρουμπίνη Μαρίνη από τον ΕΟΑΝ. Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί με την εισήγηση του Φίλιππου Κυρκίτσου από την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης που έχει τίτλο «Πληρώνω-Όσο-Πετάω», για τις Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις θα μιλήσει η Ζωή Γαϊτανάρου από το Πράσινο Ταμείο και για το Προϊόν Ως Υπηρεσία ο Δημήτρης Χωματίδης (Πράσινο Ταμείο). Η δεύτερη μέρα του εργαστηρίου θα ολοκληρωθεί με εισήγηση της Ευγενίας Καραπάτσιου για τα Κέντρα Δημιουργικής Επαναχρησιμοποίησης Υλικών και για τα τοξικά υλικά στα προϊόντα από τον Γιάννη Σπανό εκ μέρους της TerraNova.

Η τρίτη και τελευταία μέρα του εργαστηρίου θα περιλαμβάνει διαδραστικές δραστηριότητες. Ο Δημήτρης Χωματίδης με την Ζωή Γαϊτανάρου από το Πράσινο Ταμείο θα οργανώσουν παιχνίδια κυκλικής επιχειρηματικότητας και ο Φίλιππος Κυρκίτσος από την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης θα μιλήσει για δράσεις πρόληψης, για την επαναχρησιμοποίηση / Αγορά 2ο χέρι και για την βιώσιμη κατανάλωση.

Να σημειωθεί ότι η συμμετοχή του κοινού είναι δωρεάν και θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής. Απαραίτητη, ωστόσο, είναι η ηλεκτρονική εγγραφή για παρακολούθηση στην διεύθυνση: https://shorturl.at/vJMYZ

Περισσότερες πληροφορίες για το LIFE-IP CEI-Greece είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα www.circulargreece.gr και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μοιραστείτε την είδηση