Τσίπρας: Απολιγνιτοποίηση αλλά με δίκαιους όρους για την κοινωνία-Τους επτά βασικούς άξονες του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ/ΠΣ για την απολιγνιτοποίηση ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας

4 Min Read

Επτά βασικούς άξονες στήριξης της Δυτικής Μακεδονίας και των λιγνιτικών περιοχών που προχωρούν στην μετάβαση, ανακοίνωσε από την Κοζάνη ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ/ΠΣ Αλέξης Τσίπρας. Πρόκειται για μέτρα τα οποία εξειδικεύονται και θα αποτελέσουν, όπως ο ίδιος είπε, νομοθετικές ρυθμίσεις και παρεμβάσεις από την επόμενη μέρα των εκλογών.

Ο κ. Τσίπρας είπε πως η Κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο για την απολιγνιτοποίηση και οδηγεί την περιοχή σε ερημοποίηση για να την κάνει μαύρη κουκίδα στον χάρτη. Μίλησε για εγκληματική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, επισημαίνοντας όμως πως η απολιγνιτοποίηση είναι αναγκαία και πως κανείς δεν πρέπει να μείνει πίσω από την πράσινη μετάβαση.

Οι επτά άξονες του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ/ΠΣ

Ο κ. Τσίπρας παρουσιάζοντας τους επτά άξονες του σχεδίου, είπε πως «την πονάμε αυτήν την περιοχή και έχουμε έγνοια για την περιοχή αυτή που για χρόνια αποτέλεσε την καρδιά της ηλεκτροπαραγωγής και όλοι οι Έλληνες χρωστάμε σε αυτή την περιοχή».

Πρώτος άξονας: αποκατάσταση εδαφών με νέες χρήσεις γης και επαναπόδοση στις τοπικές κοινωνίες

Δεύτερος άξονας: Στήριξη ανέργων και καταπολέμηση της απειλής του κοινωνικού αποκλεισμού (πάγωμα χρεών για όσους έχουν επενδύσει σε μηχανήματα και εξοπλισμό και 400 ευρώ ενίσχυση)

Τρίτος άξονας: προσέλκυση επενδύσεων με ειδικό καθεστώς ενισχύσεων και κάλυψη μέρους εργοδοτικού κόστους κ.α. ειδικά φορολογικά κίνητρα

Τέταρτος άξονας: ειδικό πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων για την δυτική Μακεδονία

Πέμπτος άξονας: Καθολικό πρόγραμμα Εξοικονομώ Αυτονομώ ειδικά για την περιοχή για κατοικίες και επιχειρήσεις με απόλυτη προτεραιότητα σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα

Έκτος άξονας: δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων Δυτική Μακεδονία ώστε να γίνει κυψέλη ενεργειακών κοινοτήτων και

Έβδομος άξονας: Περιβαλλοντικό τιμολόγιο ενέργειας. Επέκταση του μειωμένου τιμολογίου που ήδη υπάρχει για την περιοχή στις τοπικές επιχειρήσεις διασφαλίζοντας χαμηλό κόστος ενέργειας για την παραγωγή

 

Σφοδρή κριτική για την διαχείριση της πανδημίας

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ/ΠΣ κατηγόρησε την Κυβέρνηση για προχειρότητα και ερασιτεχνική διαχείριση της πανδημίας. «Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο μοναδικός Πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας που έχει το αλάθητο. Αυτός δεν είναι ο Μωυσής ο Ποντίφικας είναι» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στην συζήτηση που έγινε στην Βουλή προχθές. «Την ώρα που θρηνούμε 18 χιλιάδες νεκρούς ο κ. Μητσοτάκης χωρίς ίχνος εν συναίσθησης και σεμνότητας μας είπε πως όλα πάνε καλά και πως όσοι χάθηκαν, χάθηκαν από δική τους ευθύνη είτε από αντικειμενικές αιτίες και βάφτισε το χαράτσι που έβαλε στους άνω των 60 αντίτιμο υγείας» είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο ίδιος πρότεινε την άμεση επίταξη ιδιωτικών κλινικών και στρατιωτικών νοσοκομείων και να προχωρήσουν στην άμεση πρόσληψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού καθώς και αναπληρωτών εκπαιδευτικών για να μην γίνουν οι συγχωνεύσεις που προχωρά η Υπουργός Παιδείας.

Τέλος ο κ. Τσίπρας πρότεινε την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και την διαγραφή μέρους του πανδημικού χρέους και δυνατότητα αποπληρωμής του υπόλοιπου σε μεγάλο χρονικό εύρος και επίσης προτείνουμε την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης.

Σωκράτης Μουτίδης- xronos-kozanis.gr

 

 

 

 

 

Μοιραστείτε την είδηση