Βαρουφάκης: Η Κοζάνη θα έπρεπε να παράγει φωτοβολταϊκά και να τοποθετούνται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

5 Min Read

Την προσπάθεια κατάργησης του νέου νόμου για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ζητώντας τη στήριξη ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και πολιτών, ανακοίνωσε από την Κοζάνη ο Γραμματέας του ΜΕΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος επισκέφθηκε το πρωί της Τετάρτης το «Μαμάτσειο» Νοσοκομείο και το μεσημέρι της ίδιας μέρας το ΕΒΕ Κοζάνης. Ο κ. Βαρουφάκης είχε συνάντηση με την Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Δυτικής Μακεδονίας και την Διοίκηση του Εμποροβιοτεχνικού Επιμελητηρίου και το απόγευμα, μίλησε σε κομματική εκδήλωση για την ακρίβεια και τα κόκκινα δάνεια.

Ο Γραμματέας του ΜΕΡΑ25 χαρακτήρισε τον ιατρικό ιδιωτικό τομέα ως «αρουραίο» που πρώτος πήδηξε, όπως είπε, από το πλοίο στην περίοδο της πανδημίας και «άφησαν τους ανθρώπους του ΕΣΥ να βγάλουν το φίδι από την τρύπα». Κατηγόρησε την Κυβέρνηση πως έκανε τα πάντα για να «αποψιλώσει το ΕΣΥ» και αυτό φάνηκε γιατί το τέλος της πανδημίας βρήκε τα νοσοκομεία με λιγότερους γιατρούς, όπως είπε.

- Advertisement -

Απαντώντας σε ερώτηση του «Χ» για την δημιουργία νέου νοσοκομείου στην Κοζάνη που αποτελεί και επίσημη πρόταση του Δήμου Κοζάνης, είπε: «Ποιος θα πει όχι σε ένα νέο νοσοκομείο; Εκτός βέβαια αν στόχος είναι η κατάργηση των περιφερειακών ιατρείων, των Κέντρων Υγείας, των νοσοκομείων που υπάρχουν και η δημιουργία ενός κτήνους νοσοκομείου που ουσιαστικά θα είναι το νοσοκομείο της Εγνατίας Οδού όπου θα πρέπει να έρχονται από 40 και 50 χιλιόμετρα μακριά για να βγάλουν δυο ράμματα. Θέλουμε νέα νοσοκομεία αλλά στο πλαίσιο ενός δικτύου έτσι ώστε οι πολίτες να είναι κοντά σε μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας, σε κέντρα υγείας και σε νοσοκομεία σαν αυτό της Κοζάνης.»

Ο Πρόεδρος της ΈΙΝΔΥΜ ευχαρίστησε τον κ. Βαρουφάκη για την επίσκεψη και κάλεσε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και τους βουλευτές να μην διστάσουν να επισκεφθούν τον Σύλλογο «αν θέλουν να μάθουν πραγματικές αλήθειες για την κατάσταση στα νοσοκομεία» όπως χαρακτηριστικά είπε.

Για την καταψήφιση του επιδόματος σε αστυνομία και λιμενικό

Ο κ. Βαρουφάκης, μιλώντας για την καταψήφιση στη Βουλή του επιδόματος των 600 ευρώ σε αστυνομία και λιμενικό, αιτιολόγησε την ψήφο λέγοντας πως η στιγμή που η Κυβέρνηση έφερε προς ψήφιση κάτι τέτοιο ήταν «προσβλητική κίνηση απέναντι στη νοημοσύνη των Ελλήνων, γατί μόλις ώρες μετά τους δολοφονικούς πυροβολισμούς που πήραν τη ζωή του 16χρονου Κώστα, ο ΠΘ βγήκε προεκλογικά να δώσει 600 ευρώ στους ανθρώπους της αστυνομίας και της ακτοφυλακής του λιμενικού. Δίνεις δηλαδή επίδομα μόνο σε εκείνους που αφαιρούν ζωή και επαναπροωθούν τους μετανάστες στα κύματα του Αιγαίου; Και γιατί δεν δίνεται επίδομα στους τραυματιοφορείς, στους υγειονομικούς, στους δασκάλους, στους γιατρούς;» αναρωτήθηκε.

Συνάντηση στο ΕΒΕ Κοζάνης

Κατά τη συνάντηση του Γραμματέα του ΜΕΡΑ25 στο ΕΒΕ Κοζάνης με την διοίκηση του Επιμελητηρίου και παραγωγικούς φορείς, ο κ. Βαρουφάκης μίλησε για «σχέδιο εξόντωσης και αφανισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Κοζάνη, αλλά και συνολικά για τη χώρα. Αυτοί θέλουν μεγάλες αλυσίδες επιχειρήσεων με τους μικρομεσαίους να γίνονται εργαζόμενοι σε αυτές, με μισθούς πείνας. Η Πράσινη Μετάβαση δυστυχώς χρησιμοποιείται για να πλουτίσουν πέντε μεγαλοκαρχαρίες ολιγάρχες της χώρας, πρόκειται για ολιγαρχική υπανάπτυξη, όχι για ανάπτυξη” είπε χαρακτηριστικά. Ακόμη, σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στην άναρχη ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών τονίζοντας πως «τα φωτοβολταϊκά πρέπει να τοποθετούνται στις ταράτσες της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας αλλά εδώ θα έπρεπε να υπάρχει παραγωγή των φωτοβολταϊκών ή παραγωγή του πράσινου υδρογόνου. Περιοχές όπως η Κοζάνη, η Πτολεμαΐδα, η Μεγαλόπολη στην Πελοπόννησο θα έπρεπε να είναι οι περιοχές στις οποίες επικεντρώνουμε τις επενδύσεις για την παραγωγή των συστημάτων, θα δαμάσουν τον ήλιο, θα δαμάσουν τον αέρα και θα τον μεταφέρουν ως ηλεκτρική ενέργεια στις υπόλοιπες χώρες και στα υπόλοιπα χωριά».

Οι εκπρόσωποι των επαγγελματικών κλάδων έθεσαν ζητήματα ακρίβειας, ενεργειακής κρίσης, αυξημένης φορολογίας και έλλειψης ρευστότητας. Οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων αναφέρθηκαν ακόμα στην βίαιη απολιγνιτοποίηση στην περιοχή και στην ευρύτερη ερημοποίηση της οικονομικά, αλλά και στο ζήτημα των ενεργειακών κοινοτήτων. Τέλος οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου της Κοζάνης έθεσαν το ζήτημα της έλλειψης υποδομών σε επίπεδο διασύνδεσης της ευρύτερης περιοχής, αλλά και της δυσκολίας εξεύρεσης εξειδικευμένου προσωπικού με την ερήμωση της περιφέρειας.

Σωκράτης Μουτίδης

 

Μοιραστείτε την είδηση