Στο επίκεντρο επανέρχεται η τύχη της λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα V, με νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση της βουλεύτριας Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Καλλιόπης Βέττα, η οποία καταθέτει επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ζητώντας αναθεώρηση του υφιστάμενου χρονοδιαγράμματος απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων.
Η κ. Βέττα επισημαίνει ότι η πρόωρη απένταξη της Πτολεμαΐδας V, που έχει προγραμματιστεί για το 2026, συνιστά «μια πρόχειρη και επικοινωνιακή προσέγγιση στον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας», η οποία – όπως σημειώνει – έχει σοβαρές συνέπειες για τη Δυτική Μακεδονία, την ενεργειακή ασφάλεια, την κοινωνική συνοχή, αλλά και το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας.
Αναφορά γίνεται και στο πρόσφατο ομόφωνο ψήφισμα της Διοικούσας Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), το οποίο ζητά παράταση της λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων, υποστηρίζοντας ότι:
- Η επένδυση ύψους 1,5 δισ. ευρώ στην Πτολεμαΐδα V δεν μπορεί να απαξιωθεί πρόωρα.
- Άλλες χώρες της Ευρώπης διατηρούν τον λιγνίτη έως το 2040 ή και το 2050.
- Η εξάρτηση της Ελλάδας από εισαγόμενο φυσικό αέριο δεν ευνοεί την απανθρακοποίηση.
- Η λειτουργία της μονάδας εξασφαλίζει προσιτές τιμές ρεύματος (8–11 λεπτά/kWh) και χιλιάδες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας.
- Η απρόσκοπτη λειτουργία των τηλεθερμάνσεων και η ενεργειακή ευστάθεια του συστήματος συνδέονται άρρηκτα με τη λειτουργία της Πτολεμαΐδας V.
Η βουλεύτρια επισημαίνει ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης δεν λαμβάνει επαρκώς υπόψη τις γεωπολιτικές εξελίξεις, τον κίνδυνο νέων ενεργειακών κρίσεων, αλλά και τις πρακτικές άλλων χωρών που δημιουργούν ή διατηρούν λιγνιτικές μονάδες με ορίζοντα δεκαετιών. Παράλληλα, θέτει θέμα ευστάθειας του συστήματος, φέρνοντας ως παράδειγμα το πρόσφατο μπλακ άουτ στην Ισπανία.
Τα ερωτήματα προς τον Υπουργό
Η κ. Βέττα ζητά από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας να καταθέσει:
- Τις τεχνικοοικονομικές μελέτες που οδήγησαν στον υπάρχοντα σχεδιασμό.
- Την αιτιολόγηση της εξάρτησης από το εισαγόμενο φυσικό αέριο.
- Τη θέση της κυβέρνησης για το ενδεχόμενο διατήρησης του λιγνίτη στο εθνικό ενεργειακό μείγμα ως ποσοστό ασφαλείας της τάξης του 10%.
Όπως υπογραμμίζει, «η εξαγγελία για κλείσιμο εντός του 2026 υπονομεύει την ομαλή μετάβαση της χώρας και ιδιαίτερα της Δυτικής Μακεδονίας σε ένα νέο κοινωνικό και παραγωγικό μοντέλο».